Last news in Fakti

18 Май, 2022 14:27 1 408 10

Германия затваря офиса на Шрьодер

  • германия-
  • канцлер-
  • герхард шрьодер

Публично финансираният офис на бившия германски канцлер Герхард Шрьодер ще бъде закрит, а останалият му персонал ще бъде преразпределен на фона на нарастващото безпокойство в Германия от отказа на бившия германски канцлер да се дистанцира от руския президент Владимир Путин

Германия затваря офиса на Шрьодер - 1
Снимка:EПA/БГНЕС

Публично финансираният офис на бившия германски канцлер Герхард Шрьодер ще бъде закрит, а останалият му персонал ще бъде преразпределен на фона на нарастващото безпокойство в Германия от отказа на бившия германски канцлер да се дистанцира от руския президент Владимир Путин, предава Ройтерс.

По закон всички бивши федерални канцлери на Германия получават финансиран от държавата офис, когато напуснат правителството, но трите партии, които съставляват управляващата коалиция на настоящия канцлер Олаф Шолц, се споразумяха за парламентарно предложение за затваряне на офиса на Шрьодер.

Те взеха решението след отказа му да осъди действията на Путин, когото той все още нарича близък личен приятел въпреки руската инвазия в Украйна.

Германските медии съобщиха, че 78-годишният Шрьодер печели суми от работа в руски държавни енергийни компании, които надвишават 400-те хиляди евро, които германската държава харчи за офиса му.

"Бюджетната комисия отбелязва, че бившият канцлер Шрьодер вече не изпълнява никакви задължения, произтичащи от предишния му пост", се казва в съвместното предложение на управляващите партии. "Следователно офисът му ще бъде затворен."

От офиса на Шрьодер не отговориха веднага на искане за коментар.

Шрьодер, социалдемократ, подобно на Шолц, е живата фигура, която е най-тясно свързана с политиката на Германия "промяна чрез търговия", доктрина, според която поддържането на тесни икономически връзки беше най-добрият начин за "опитомяване и интегриране" на гигантския източен съсед на Европа.

Но критиците казват, че войната в Украйна е грандиозна илюстрация за провала на тази политика и обвиняват Шрьодер, който като канцлер спонсорира изграждането на повече газопроводи, за задълбочаване на енергийната зависимост на Германия от Русия, който сега се превърна във враждебна страна.

Шрьодер винаги е казвал, че връзките му с Путин са основен канал за комуникация с човек, когото светът не може да си позволи да пренебрегне. Пътуването му до Москва с молба на Путин да сложи край на войната обаче не даде очевидни резултати.

Недоволството от позицията на Шрьодер засегна най-близките му колеги: четиримата служители в неговото бюро поискаха нови задачи в рамките на няколко дни след началото на войната.

Всички останали служители ще се заемат със закриването на офиса, а неговият архив ще бъде предаден на Държавния архив , според предложението.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АнтиГост

    12 11 Отговор
    Германия на Шрьодер, ние на Копейкин!
  • 2 Теле

    4 9 Отговор
    И кво

    Коментиран от #7

  • 3 А на рублофилските партии у нас -

    17 10 Отговор
    кога ! Не може петоколонници да са на държавна издръжка ?
  • 4 kjl

    12 6 Отговор
    Не, това не е извиване на ръце и изнудване. Дреме му на Шрьодер. Тази акция е показно наказателна , да служи за пример на всички останали. Който не слушка е червен и няма кинти за него. А може и сметките да му замразят и да финансират възстановяването на Украйна после. Абе все демократични методи.

    Коментиран от #6

  • 5 Наблюдател 1

    12 10 Отговор
    Отдавна беше време.
  • 6 Наблюдател 1

    10 2 Отговор

    До коментар #4 от "kjl":

    Кинтите идват от "Газпром" .
  • 7 гегата

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "Теле":

    недей муча.
  • 8 срам на Германия

    8 2 Отговор
    Този е по-голям бклyк и от Румен Радев
  • 9 матадор

    7 0 Отговор
    Браво Оля , най-после положителна новина и от теб . Интересно ми е къде се крие Меркел , жива ли е , здрава ли е , какво ще каже за зависимостите на Европа от Русия , как оценя ситуацията ? Ако намериш нещо за нея , препиши го , моля . Предварително благодаря .
  • 10 Голямата

    1 0 Отговор
    демокрация в Германия. И там нямаш право на различно мнение. Ясно, че щом подкрепя Путин ще му изкарат 100 кирливи ризи.
    Дядо Влайчо го е казал, че ще дойде време когато Русия и Германия ще се обединят. Европейските лидери взеха да се опомнят един по един като започна да огладнява Европа. Щом и Марио Драги взе да говори за преговори с Путин. А Шолц горкият още от самото начало не смее да заеме позиция. Руската зависимост излиза по-евтина от американската и те не са прости. Време е да се пробудят или край с ЕС.
Новини по държави: