Last news in Fakti
  Тема: Украйна

18 Май, 2022 23:33 15 195 94

Адът на "Азовстал": Какво ни разказа Лидия

  • азовстал-
  • мариупол-
  • украйна-
  • русия

Тези бункери са строени през 60-те години, когато никой не е предполагал, че в тях ще живеят хора по-дълго време

Адът на "Азовстал": Какво ни разказа Лидия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Откъде са взимали храна, оказвал ли им е някой натиск да останат в подземията на „Азовстал“, кой се е грижил за ранените и болните? Ето какво разказа пред ДВ Лидия, спасена от обсадения завод в Мариупол.

Лидия* е била сред евакуираните от завода „Азовстал“, обкръжен и обстрелван от руските военни. Сегашното си местонахождение и истинското си име тя не желае да разкрие от съображения за сигурност, тъй като родителите ѝ все още се намират в Мариупол. В ексклузивно интервю за ДВ жената описва какво е преживяла.

Как попаднахте в „Азовстал“ и колко време останахте там?

Работех във фабриката и знаех, че там има бомбоубежища. На 6 март, когато бомбардировките станаха нетърпими, със съпруга ми решихме да се укрием в едно от подземията на завода. Знаех, че там ще сме на сигурно място. Смятахме, че ще останем само няколко дни, но прекарахме там цели два месеца.

Колко хора общо бяха потърсили спасение от руските бомбардировки в подземията?

Трудно е да се каже, през последните няколко седмици вече никой не ги броеше. В началото бяхме около трийсетина човека, но постоянно си тръгваха или идваха нови. Един ден преброихме, че сме 47, но бройката постоянно се променяше.

Според украинските власти металургичното предприятие е било подложено на постоянен обстрел. Не беше ли възможно от време на време да напускате бункера?

В началото излизахме за малко на чист въздух, но след като зачестиха бомбардировките, излизахме навън само за да сготвим по нещо на огъня. Накрая вече не излизахме – там имаше един тунел, в който си приготвяхме храна. Някъде след 20 април вече изобщо не излизахме от подземието. Цели две седмици не сме се показвали навън.

Откъде вземахте хранителни продукти?

В бункера имаше запаси, които бяха оставени от управата на комбината. Но те не бяха много – стигнаха само за няколко дни. Тези бункери са строени през 1960-те години, когато никой не е предполагал, че в тях ще живеят хора по-дълго време. Имаше консерви, включително месни, вода, бисквити. От тях си приготвяхме супи. Отначало хората, които се присъединяваха към нас, носеха отвън хранителни продукти, одеяла и топли дрехи. Но не всички деляха храната с другите – имаше хора, които се криеха под одеялата си, за да се хранят. Хората са различни.

Каква помощ оказваха украинските военни на хората в подземията? Руската пропаганда твърди, че те са държали насила хората в подземията.

Не, аз и мъжът ми на няколко пъти напускахме бункера и се връщахме винаги, когато това беше възможно. Но когато бомбардировките зачестиха, вече не можехме да излизаме. Понякога военните идваха, за да носят на децата бонбони и други захарни изделия. Казваха ни, че можем да си тръгнем, когато пожелаем, но същевременно ни предупреждаваха колко опасно е това при този интензивен руски обстрел.

Имаше ли сред вас болни и ранени? И помагаше ли им някой?

Ранени нямаше, но някои се нуждаеха от медицинска помощ. Самата аз, например. Страдам от заболяване на кръвта и всеки ден трябва да си поставям инжекция, но никой не беше в състояние да ми ги доставя. Други се нуждаеха от дневната си доза инсулин, но също нямаше откъде да го вземат. Един от мъжете толкова силно го болеше ръката, че нощем виеше от болка, но нямахме болкоуспокояващи.

Познавате ли хората, които се съгласиха да бъдат евакуирани в контролираните от руснаците райони в Донецк? Те бяха ли наясно по време на евакуацията накъде ги водят?

Нищо не знаехме. Нашите войници дойдоха и ни казаха, че имаме 5 минути време, за да се приготвим и да излезем навън, за да бъде евакуирани. Онези, които имаха приготвени раници, тръгнаха веднага. Не зная кой е бил отведен после в Донецк или в Русия. Навън ни очакваха представители на ООН и на Червения кръст, които ни казаха, че сме в безопасност и никой няма да стреля по нас. След това бяхме подложени на т. нар. „филтрация“, а по-късно можехме да си изберем къде да бъдем евакуирани.

Къде по-точно се извърши тази „филтрация“?

Не зная. Беше на място, където никога преди това не съм била.

Как протече самата „филтрация“?

(След дълго мълчание Лидия свежда глава и затваря очи). За това не искам да говоря.

Колко дълго пътувахте от „Азовстал“ до мястото, където бяхте евакуирани?

Не знам, дори приблизително не мога да преценя колко дълго е продължило пътуването. Вечерта бяхме изведени от комбината, а към полунощ пристигнахме на мястото, където извършваха филтрацията. След това отново пътувахме дълго.

Кой ви посрещна, получихте ли помощ?

Бяхме много добре посрещнати. Дадоха ни дрехи и нови обувки, можехме да се измием. Постоянно идваха хора, за да ни носят храна, хигиенни продукти и други неща. Никакви проблеми не сме имали. Бяхме настанени в отделно помещение, където се чувствахме добре и можахме да поспим.

Сега имате ли подслон и смятате ли да продължите пътя си нанякъде?

Още не знам. Все още не ми е много ясно какво точно се случва. Най-напред искам а си почина. Това е всичко.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 87 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тц тц тц

    270 23 Отговор
    Кой ви посрещна, получихте ли помощ?

    Бяхме много добре посрещнати. Дадоха ни дрехи и нови обувки, можехме да се измием.
    От кого мааааа?
    Лично от Зеленски ли?

    Коментиран от #72

  • 2 харпун

    224 11 Отговор
    които е станал войник заради парите да не плаче,риска на професията,да са станали зидаро-мазачи и да си пият ракията със семействата сега,като са взимали дебелите заплати жените им не са ревали за почернените семейства от мъжете им,нали
  • 3 Брех...!

    240 14 Отговор
    Че то цял роман ве...!А що не разпитахте някой мишок от ония Азовците...,с белия байряк...?!
  • 4 Иванушка  🇷🇺

    299 23 Отговор
    "...Бяхме много добре посрещнати...." - също като нашите моряци, нито дума Офицуално кой ги е освободил, посрещнал и нахранил. Мррръссни, неблагодарни УкроМишки, заслужавате напълно Комика и Фашисткото си правителство.
  • 5 Стрелата

    171 11 Отговор
    Тва всяка пача може да го напише
  • 6 Пояснение

    206 11 Отговор
    Можеше да обясните какво е ФИЛТРАЦИЯ - това е справка дали въпросните предали се не са фашисти или по друг начин свързани с нацибатальона Азов. Те се отделят и се пращат по друг коридор - в наказателната колония в ДНР, където ще бъдат съдени от военен трибунал по съкратена процедура.

    Коментиран от #10

  • 7 ИСТИНАТА!

    237 17 Отговор
    Азовците държаха цивилните като заложници,криейки се страхливо зад тях ...!Факт е,че предложиха освобождаване на цивилни-срещу храна и вода...!Но това изобщо не го отразихте...!!!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ДрБр

    128 13 Отговор
    Пуснах две сълзи за Лидия.

    Коментиран от #16, #17, #44

  • 10 Още от сега усещам...

    164 12 Отговор

    До коментар #6 от "Пояснение":

    ...канският рев на САЩ и ЕС ,относно осъдените фашисти в съда на ДНР...

    Коментиран от #54

  • 11 В.В.П.

    133 15 Отговор
    Аааах ,Лидка колко истории мога да ти разправям...За войни и мир ,за офчари и пъдари ,за дерменджиии.и шамани..Това е безизходица ,капитулация ..Сега ще има филтрация и смъртни наказания ,Ще ги дават по телевизията на ДНР...Ще си купя бира и Водка за да гледам цял ден ..Ликвидацията .Амеизинг..
  • 12 Евакуирани от Азовстал няма

    161 13 Отговор
    Има десетки "готвачи" и "шофьори" предали се в плен. Никой от тях оръжие не знае какво е.
    Готвачите обаче се оказа, че могат да минират, а после и да разминират мините, по пътя, по който се предават!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Нафта

    19 112 Отговор
    Абе заради тази операция на русия ,горивото ми ще стане 4 лева 😨

    Коментиран от #19, #55, #91

  • 15 Наблюдател

    186 9 Отговор
    Няма как да каже, забранено е. Те в момента по украински, полски, естонски ...медии обясняват как Украйна евакуирала бойци от Азовстал. Няма дъно...
    А филтрацията е имаш ли нацистки татуировки. Тъпите нацисти са се татуирали и сега не могат да се скрият.

    Коментиран от #20

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Брендилия

    54 8 Отговор

    До коментар #9 от "ДрБр":

    За коя Лидия ? Първата християнка св.Лидия или Лидия - държава на територията на Турция си пуснал две сълзи ?
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Предал се

    158 13 Отговор
    Лидка от азов имала късмета ,че Руските войни не са били като нейните касапи убийци от азов които са избивали такива като нея и децата и само защото са РУСНАЦИ, е няма как все някога идва видов ден, а оня там да не се спотайва ами да излезе и да отговаря на народа си украински защо са на това дередже!

    Коментиран от #34

  • 23 Като Путин няма

    145 12 Отговор
    Азовците от 24 февруари грабили целия Мариупол- банките, злато, диаманти както и налични пари от цивилните граждани. И в тези бункери са вкарали награбено...затова са чакали толкова време да ги спаси Зеленски...
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Hoho Boho

    16 53 Отговор
    1/ Доколкото разбирам под Азовстал има огромни пространства, тунели, бомбоубежища.
    2/ Защо, докато руснаците правиха учения и очевидно се готвеха за нападение, украинците не нафрашкаха тези подземия с храна, вода, медикаменти, боеприпаси...

    Коментиран от #30, #40, #47

  • 26 Наистина е страшно

    51 13 Отговор

    До коментар #13 от "Русия ви спаси":

    И то с години!
    Велик е Путин!
    Ние къде сме обаче!

    В тубата
    Сборник песен про Донбас и Украину
    215 views Mar 17, 2022

    Тази песен е отдавна, някой я е пуснал скоро тук
  • 27 Стефан

    133 13 Отговор
    Никой не написа че прославутият АЗОВСТАЛ, всъщност е построен от руснаците през далечната 1930 година и името му е Металургичен комбинат ЖДАНОВ. Азовстал е фалшивото му фашистко име. Украинците го откраднаха най-нагло през 2014-та.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Що за въпрос

    76 6 Отговор

    До коментар #25 от "Hoho Boho":

    Та кой е очаквал, че с месеци ще стоят там, те са мислели да нападат, а не да се отбраняват.
    То е имало храна, смятай на човек по колко грама, или килограм храна трябва.
    Умножи по две хиляди, засега това е средната цифра на пленниците.
    Смятай.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Искат пак да настроят хората срещу Путин

    101 10 Отговор

    До коментар #24 от "Механик":

    Че ги е пуснал, а това е абсурд.
    Специални военни са там, за да приемат колоната от пленниците.
    Има и жени, и двете лица които видях, ми се видяха много нагли. Едната каза, че е готвачка, ама голямо самочувствие за готвачка , че и пленена при това.

    Коментиран от #35

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Това е измислена статия

    92 6 Отговор

    До коментар #22 от "Предал се":

    Което не значи, че утре в ефир няма да се яви по телевизиите поредната артистка.
    Обмен не е имало и няма да има , дотогава, докато не се установи, кой какво е правил там.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Британците никога няма се спрат

    95 5 Отговор

    До коментар #28 от "🦉🦉🦉":

    Те са в дъното на всяко зло по планетата, те да работят не искат, затова винаги са били колонизатори.
    Правят интриги между съседски държави, защото за тях конфликтите са пари. Мръсно англосаксонско племе!
    Затова и на Балканите е трудно да има добросъседство, тия няма да ни оставят никога да имаме своя воля.
    Пък кой знае, може и да се измъкнем, но с тая Македония, същата постановка като Украйна, кой знае.

    Коментиран от #86

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Украинците не вярваха

    87 3 Отговор

    До коментар #25 от "Hoho Boho":

    Че Русия ще нападне. Русия до последно търсеха мирен подход.
    Та Байдън, та Макрон, та совалки наляво и надясно, та на Байдън изцепките, които не бяха случайни, подготвяха терена за нахлуване на Украйна в Крим , републиките и Русия.
    Щото са толкова заслепени от собствените си гурута за неповторимост, че ослепяха от собствената си омраза.
    А днес ги гледаш, как излизат от бункерите и се питаш, тия ония ли са?
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Да бе да...?!

    54 4 Отговор

    До коментар #29 от "Hoho Boho":

    Още малко и Азовците от умиление към вас,чак са ви...чишкали...
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 САЩ

    1 11 Отговор
    Вярно....
  • 47 Матей

    66 4 Отговор

    До коментар #25 от "Hoho Boho":

    Не се чуди,нафрашкали са ги много преди това. За да изкарат 3000 човека три месеца,представи си каква подготовка е било.и тез хладилници които са имали,тепърва ще се доказва за храна ли са били или за епроветки

    Коментиран от #48

  • 48 Hoho Boho

    2 29 Отговор

    До коментар #47 от "Матей":

    Вярно! Така е!
    Хиляди хора са живяли изолирани в подземията над два месеца..
    Но не са ли могли повече?

    Коментиран от #60

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Матей

    40 3 Отговор

    До коментар #10 от "Още от сега усещам...":

    И аз ! Но прибавям Канада и Англия
  • 55 Матей

    18 1 Отговор

    До коментар #14 от "Нафта":

    Ами политизирай се
  • 56 Митраджия

    5 75 Отговор
    Да да ,отвели ги някъде руски орки и направили филтрация . Извън завода къде има украинци ,че да правят те филтрацията .пак врели некипели. То нарочно по всички медии ги даваха . Били ги хранили ,били се отнасяли добре с тях . На ПЛЪХлер не може да вярва.
  • 57 Знайко

    73 3 Отговор

    До коментар #24 от "Механик":

    Абсолютно точно казано, брат! Абсурд да я пуснат без да я поразпитат няколко пъти! Лъжи , лъжи и пак лъжи! Какво разбрах от статията аз? Няма да си кажа името ,за да не можете да проверите историята ми, не знам, не мога да си представя, не съм сигурна и не искам да говоря за това! Ехаааа...ама как само сме го измислили,а?
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Не така, не така

    67 3 Отговор

    До коментар #35 от "Hoho Boho":

    Русия никога няма да си позволи да разстрелва когото и да е. Ще ги пази, ще дават средства и човешки животи, и няма да се възползва от украински пленници най-малкото за размяна на свои?
    Филтрация е имало, чужденци и с по-високи пагони, в една посока. Обикновените редовите в друга посока.
    Ранените в болницата.

    Коментиран от #94

  • 60 За какво да стоят повече?

    77 6 Отговор

    До коментар #48 от "Hoho Boho":

    Та те се обръщаха към цял свят да ги изкара от там, те доверие на Зеленски нямат.
    Чакали са някакви зелени автобуси, но като са се усетили, че на Зеленси му трябват мъртви за историята, като им спряха водата и на всеки по чаша вода за дени едно хранене, то е ясно какво трябва да направят.
    Да се предадат.

    А Зеленски и западни и американски медии правят поредната постановка за балъци.
  • 61 Пурко

    87 6 Отговор
    Фалшиви хора, фалшиви интервюта, фалшиви телевизии... Никой не пречеше на криещите се в тунелите да си тръгнат, освен самите украинци. Тях ги държаха като жив щит...

    Коментиран от #67, #70

  • 62 Урюрвкос

    77 3 Отговор
    дръ-дрън директора на завода Енвар Цквитишвмли спира доменните пещи и коксовата батерия на 24 февруари и за да няма реакция и замърсяване на природата са заляти с течно стъкло. Никакви работници няма след тази дата. За какъв 6 март говори Лидия. От първото до последно изречение статията е чиста измислица.
  • 63 Теодоро

    50 3 Отговор
    АБСОЛЮТЕН ФЕЙК

    Коментиран от #65

  • 64 Наблюдател 1

    17 3 Отговор
    Филтрация.
  • 65 Наблюдател 1

    3 55 Отговор

    До коментар #63 от "Теодоро":

    Фейк са пленените генерали и адмирала. Това звучи напълно истинно. Съжалявам русня, но това е положението.

    Коментиран от #71

  • 66 някой

    69 3 Отговор
    По принцип , какъв то материал да излезе от ДВ , този материал е 98% дезинформация , им 2% под съмнение. Да не забравяме , че ДВ се финансира пряко от ЦРУ. Рахатлъка на "Азовците" приключи скоропостижно. Мислеха си , че като влязат в "Азов " с големите си заплати плащани от Запада , ще си нашарят телата със свастики , и ще държат в ужас местното население , за да престанат да се наричат руснаци . Ще им наложат да говорят някакъв полски език , който ще нарекат украински , и като цяло да поведат курс към свирепа западна колонизация . Но каквото си била наумила мишката , котката все го разваляла.
  • 67 Хахаха

    54 1 Отговор

    До коментар #61 от "Пурко":

    Ами да. Сто пъти са им предлагали да се предадат.
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 mi6osp

    48 3 Отговор

    До коментар #61 от "Пурко":

    Азовците се предадоха, защото страхливците могат да се бият смело само срещу невъоръжени или само зад жив щит. А в Азоевстал щита приключи и срещу тях имаше въоръжени бойци.
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 няма логика

    10 31 Отговор

    До коментар #33 от "Как колко":

    Защо се правиш, че не разбираш какво е мародерство? И защо така се пънете да отричате очевидното? Мародерството всъщност е част от войната откакто съществува човечеството. Миналия век нашите войници са се връщали от война даже с топузи от кантари в раниците! Логично е по-силния, този, който държи оръжието да прави един куп неща, от които в мирно време ще се срамува. Само не ми говорете за "моралните устои" на руския войник моля.

    Коментиран от #75

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Ами

    37 4 Отговор

    До коментар #73 от "няма логика":

    Съгласен съм на война като на война. Само че украинската дезинформация край няма. Евакуилирали Азовци, водели преговори Бла Бла. Предават се. Всеки ден руснаците го показват и дават точната бройка. До момента са повече от 1000. Всички са си скъсали емблемите и вървят с наведени глави. А още нещо показаха едно интервю на западен наемник , който се е върнал и той показа емблемата на Азов и попита защо запада се прави, че няма фашисти. Интервюращия се чудеше какво да прави и накъде да гледа.

    Коментиран от #93

  • 76 Ли Си Цин

    29 2 Отговор
    И от какво толкова се плаши тая та не си казва името и местоположението
    Родителите и били в Мариупол
    Да бе да
    То се и не знае Лидия ли е Лудвиг ли или пък Джеймс
    Излиза доста от сорта комшийката каза че чула в автобуса....
    И така нататък
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 доколкото разбрах

    32 3 Отговор
    Лидия се е криела от лошите руснаци, които са искали да я убият. Иначе си била просто обикновена работничка в завода, но пък знаела, че там има бомбоубежища и се скрила там. После дошло ООН-то и Червения кръст и я освободили, след което я настанили на чисто и приветливо място да си почива от ужаса, който е преживяла. Извод: ООН-то и Червения кръст са добри спасители, а руснаците са агресори. Лидия дали има едни специфични татуировки по тялото си, кой да ти каже?
  • 79 9689

    22 3 Отговор
    Разбрах коя е тази-треньор по стрелба.Снайпер в бандитския батальон Азов.
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Автогара "АЗОВСТАЛЬ"

    12 2 Отговор
    Няма повече автобуси. Презаверете си билетите за утре! Да се готвят останалите!
  • 83 нормален

    9 2 Отговор
    Ало пропуснали сте да кажете тази Къде точно живее в Русия ли в Украйна ли в село ли в град ли е Аман от пропаганда
  • 84 Бай Лисан

    12 1 Отговор
    Приказки под шипковия храст
  • 85 Ха ха

    17 3 Отговор
    Нашете медии са толкова превзети от сащ,че до една говорят за евакуация на бойците от азов.Каква евакуация като е жива капитулация и предаване в плен.
  • 86 Точен

    20 1 Отговор

    До коментар #38 от "Британците никога няма се спрат":

    Да бяха само британците - французи, германци, американци, австрийци /хабсбурги/. Столетия държаха Балканите под османо-турския гнет, защото им беше изгодно Едва когато руснаците започнаха да освобождават една по една държавите - първо Гърция, после Сърбия, Румъния и България, западняците се усетиха и започнаха да залагат мини в региона, за да няма обединение под руски контрол. Кримската война 1853 и Берлинският конгрес 1878 са типичен пример. А после същите боклуци спретнаха и двете световни войни. И накрая закономерно се удавиха в своята алчност и превърнаха Европа в придатък на САЩ и СССР. След разпада на последния т.нар. евролидери са всъщност пълни марионетки на САЩ.
  • 87 Бай Ху (By Who)

    8 3 Отговор
    Ама стига с това Дойче веле, пуснете нещо от Христо Грозев от Bellingcat.
  • 88 Бай Иван

    8 1 Отговор
    Как така са идвали и са си отивали хора?
    Нали беше обсаден завода,?
    Как са идвали военни и са им носели туй онуй?
    Кой ги е извел? Кой ги е посрещнал изобщо мътна и кървава...
    А филтрацията е...да не случайно да излезне някой азовец преоблечен като жена - че имаше и талива случаи.
  • 89 Виждаш заглавието

    12 0 Отговор
    Виждаш, че автора е dw, пропускаш целият ферман и четеш само коментарите...
  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Горивото ти

    8 0 Отговор

    До коментар #14 от "Нафта":

    ще стане 4лева,заради некадърното ти правителство,а не заради войната!
  • 92 Шуткин

    4 0 Отговор
    И аз бях там, така беше. Но няма да ви кажа как го разбрах от съображение за несигурност!
  • 93 Русия

    2 0 Отговор

    До коментар #75 от "Ами":

    Тези украински бу..... са за раз.....л
  • 94 Моряка

    0 0 Отговор

    До коментар #59 от "Не така, не така":

    Имало е и трета посока-за бабаитите от Азов,със сигурност.И там със същата сигурност има и близки на жертвите на тези садисти.Тези,които достигнат до съд,ще са от късметлиите.
Новини по държави: