Last news in Fakti

23 Май, 2022 10:59 426 2

Повече от 100 млн. души са били прогонени от домовете си по целия свят

  • хора-
  • прогонени-
  • домове-
  • свят-
  • души-
  • война-
  • конфликт-
  • украйна

"За да се обърне тази тенденция, единственият отговор е мирът и стабилността"

Повече от 100 млн. души са били прогонени от домовете си по целия свят - 1
Снимка: Shutterstock

Над 100 млн. души са били прогонени от домовете им по целия свят, съобщи Върховният комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) днес, позовавайки се на нови данни за хората, които са избягали от насилие, конфликт, преследване и нарушения на правата на човека, цитира BG ON AIR.

Войната в Украйна е един от факторите, които подтикват милиони хора да бягат, посочват от агенцията към ООН, добавяйки, че продължителният конфликт на места като Етиопия и Демократична република Конго са други фактори зад високия брой.

"Това трябва да послужи като сигнал за събуждане за разрешаване и предотвратяване на разрушителни конфликти, прекратяване на преследването и справяне с основните причини, които принуждават невинни хора да напускат домовете си", изтъкна върховният комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди.

Гранди призова за действия за справяне с причините за разселването, като посочи, че хуманитарната помощ лекува само последствията. "За да се обърне тази тенденция, единственият отговор е мирът и стабилността, така че невинните хора да не бъдат принудени да избират между опасност у дома или несигурно бягство и изгнание", добави той.

Данните на ВКБООН сочат, че броят на принудително разселените хора по света се е увеличил до 90 млн. до края на 2021 г., подтикнат от насилието в Етиопия, Буркина Фасо, Мианмар, Нигерия, Афганистан и Демократична република Конго. След нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари над 8 млн. души са били разселени в страната, а повече от 6 млн. бежанци са избягали зад граница.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да благодарят

    5 0 Отговор
    На каубоите!!!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: