Last news in Fakti
  Тема: Украйна

27 Май, 2022 13:07 6 218 63

Украйна получи десетина съветски Су-25 в насипен вид

  • су-25-
  • изтребител-
  • украйна

В съобщението на Foreign Policy донорът на съветските щурмови самолети не беше назован

Украйна получи десетина съветски Су-25 в насипен вид - 1
Снимка: Wikipedia

Украйна е получила от Запада щурмови самолети Су-25 във вид на резервни части, съобщи американското издание Foreign Policy, което е една от двете медии с ексклузивен достъп до т. нар. Международен координационен донорски център. В него 110 военни денонощно помагат в проследяването на оръжейните пратки. За транспортирането им самолетите са били предварително разглобени в Източна Европа.

„Полевата група в Източна Европа, свързана с Европейското командване, е помогнала да бъдат разглобени съветски самолети Су-25 и вертолети Ми-17, за да могат да бъдат изпратени в Украйна.“ - пише изданието.

Броят на доставените „насипно“ самолети не е уточнен в информацията на Foreign Policy, но малко по-късно специализираният полски портал за отбрана и въоръжение Defence24.pl написа, с позоваване на Nexta, че машините са 14 и са от "един от източноевропейските партньори". Самолетите са стигнали до Украйна по суша.

Foreign Policy допълва, че в момента, в който в центъра се появи донор на оръжие, необходимо на Украйна, се уточнява как да бъде доставено на Украйна – по шосе, по въздух или по жп линия чрез един от няколкото хъба в Европа, в зависимост от това кой е най-ефективен.

Оръжието може да бъде доставено от подизпълнители или сглобено от въоръжените сили на Украйна, съобщава британски военен чиновник. Работата се е усложнила в момента, в който потребностите на Украйна от стрелково и ръчно оръжие са се разширили - например противотанкови ракети Javelin и зенитни Stinger (те позволиха да бъде спряно настъплението на Русия към Киев), до самолети, танкове и друга военна техника.

Полша предаде на Украйна на практика целия си запас от резервни части за Миг-29, Чехия – ударни хеликоптери Ми-24, Литва обяви намерението си да достави бронетранспортьори, камиони и АТВ.

В съобщението на Foreign Policy донорът на съветските Су-25 не е назован. Defence24.pl обръща внимание на факта, че броят на доставените самолети се покрива с този, на въоръжение във ВВС на Българската армия, която модернизира 8 от машините си в „558-ми авиоремонтен завод“ в Барановичи в Беларус. Обновлението струваше на българския данъкоплатец общо 85 милиона лева.

"Трябва да се отбележи, че единствената държава от НАТО, която все още има или по-точно разполагаше със самолет Су-25, беше България. Също така, броят - 14 машини, съответства на броя на машините във ВВС на България (12 едноместни Су-25К и 2 двуместни учебно-бойни Су-25УБК). Българският Су-25 беше оборудван с допълнителни комуникационни системи, по-модерни системи за навигация и IFF и пригоден за превоз на ракети въздух-въздух Р-73 и контейнер за радиоелектронна борба. София нямаше достатъчно пари да обнови целия си авиопарк." - коментира Defence24.pl.

Съобщението за получените Су-25 донесе и забавни коментари. "Украйна получи от западните партньори конструктор "Лего", а нашите майстори направиха от него 14 щурмови Су-25. Неслучайно винаги съм харесвал "Лего"" - шегува се потребител в Туитър.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    38 28 Отговор
    Скраб

    Коментиран от #14

  • 2 1944

    35 44 Отговор
    а рООсия възобновява производството на двуплощници с дървени крила.
  • 3 ДПС

    59 10 Отговор
    Корни лично ги е разглобявала.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 поне имат са

    57 15 Отговор
    скраб ! А ние имаме картинки...Краварски номера селски...
  • 6 Сандо

    40 10 Отговор
    Празник за техните цигани,ако и те не са станали още горди и примерни европейци.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 горски

    53 8 Отговор
    То бива бива излагации,но вече нещата добиха тийнеджърси окраски.Все едно ще внасяме и пушим цигари скришом в училищната тоалетна.
  • 9 Ките

    57 8 Отговор
    Ти купувал ли си самолети, че да ги подаряваш така с лека ръка?

    Коментиран от #11

  • 10 ъъъ

    30 3 Отговор
    LEGO® ✔️ Широк асортимент ✔️ Добри цени ✔️ Качествени продукти на добра цена
  • 11 Кире

    15 7 Отговор

    До коментар #9 от "Ките":

    Кире
  • 12 Диванне

    59 11 Отговор
    За лапнишараните. Свалят се само крилцата. Мятат се у хладилни тирове и се мъкнат по тъмна доба къде требе.Сглобяват се за една вечер. Ама иванушките не са лапнишарани и по първия свален ще разберат от къде ги е довял вятъра.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Скрап е

    11 23 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Щом е нещо руско

    Коментиран от #21

  • 15 Aлфа Bълкът

    37 7 Отговор

    До коментар #4 от "Соломон":

    Това е значението на НАТО, да държи американците в Европа, германците кротки, руснаците вън от Европа.

    Коментиран от #27

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 стига

    9 16 Отговор
    три бе руски татар
  • 20 табсо

    36 9 Отговор
    Най после тъпото помогна на бандерите..ама тва лего нема да им помогне,най много да ядоса путин и да ни накара да плащаме газта в юани..
  • 21 Уж ,,скраП"(пише се ,,скраБ")...!

    22 11 Отговор

    До коментар #14 от "Скрап е":

    НО!Тази ,,скраП",днес превзе и ключовият град -Лиман...!А пък ти си лай тук,колкото си щеш...😛!

    Коментиран от #25

  • 22 Шамана на Монтерей

    41 3 Отговор
    Самолетите са доставени от България с личният подпис на другарката Корнела.По времето на соца,нашите ВВС имаха 39 самолета Су-25.Сега са по-малко от 15.През годините ги разпродаваха за резервни части на клиенти от цял свят.Сега тигнаха и до Украйна.
  • 23 Бай село

    31 8 Отговор
    Само едно се чудя бившите комунисти и техните деца днешни капиталисти дали си пазят партийните билети от цяла Европа..Абе чудя се те знаят ли че сега технологията е много модерна и всичко се записва..дали руснаците след някоя година ще им повярват че днес те са били за братска Русия но са били криво разбрани. Абе чудно ми е защо сега се напъват толкова много да пращат оръжие с което да се унищожи Русия дали това не е от страх че като се върнат руснаците ще ги избият за предателството..
  • 24 табсо

    27 11 Отговор

    До коментар #17 от "Путинче":

    А бе краварче,оно путин ти е виновен оти секна млекото на кравите в сащ..
  • 25 Пиле се

    2 2 Отговор

    До коментар #21 от "Уж ,,скраП"(пише се ,,скраБ")...!":

    Друг път, скраб е мазило!
  • 26 Соломон

    34 6 Отговор

    До коментар #13 от "ДО Соломон":

    Ако Вие, бяхте ЗДРАВОМИСЛЕЩ, щяхте да отговорите на някой от въпросите, вместо да ме нападате, че съм попитал нещо ! Ако, можете отговаряте, ако не можете си мълчите !

    По въпросите, които Вие, задавате ще Ви отговоря, че :
    България, въпреки, че е на страната на Германия през Втората Световна Война, не е обявила война на СССР. Български войник не се сражава срещу СССР, както например Украйна и Румъния.
    СССР ни обявава война, за да имат правото руските войски да навлязат в България, понеже българското правителство е започнало тайни преговори със САЩ и Великобритания, които предвиждали ТУРСКИ ВОЙСКИ да ОКУПИРАТ България.

    Когато България членуваше във Варшавския договор, РУСКИ ВОЕННИ БАЗИ в България НЕ Е ИМАЛО !

    Относно обявяването на война от СССР на България през 1944 можете да прочетете в публикация под име :

    "1944 г. Англия е искала Турция да ни окупира"

    Коментиран от #60

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 ПростаЛогика

    36 5 Отговор
    Самолети могат да се разглобяват частично (демонтират се крила и опашни стабилизатори), вкарват се в товарен самолет, после се сглобяват пак, става за дни. Това се прави за да се пази в тайна откъде са дошли.
    Ако българските Су-25 вече не се забелязват в небето у нас, лоша работа. Или правителството трябва да падне, или държавата не става за нищо.

    Коментиран от #29

  • 29 Първото

    4 3 Отговор

    До коментар #28 от "ПростаЛогика":

    Ще стане, а второто е налице!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 666666

    22 3 Отговор
    Във FB пишеше ,че са наши,тъй като само ние сме имали останали такива от целия бивш Соц.Разглобени тук и прехвърлени по суша от Американците.Пък нека казват политиците ни ,че не дават оръжие.
  • 33 успех!

    13 25 Отговор
    Да пожелаем успех на украинците! Рашка трябва да си го получи!
  • 34 Анализатор

    14 27 Отговор

    До коментар #4 от "Соломон":

    За да спаси цивилизацията!!!
    Някога древните римляни по същият начин са държали легиони по целия древен свят, за да спасят великата древногръцка и римска цивилизации от варварите!!!
    Днес варварите са руснаците!!!
    Обяснението е много просто но е за умни хора.

    Коментиран от #37, #46

  • 35 е, не точно

    23 11 Отговор

    До коментар #4 от "Соломон":

    "Да си припомним, че когато членувахме във Варшавския договор, в България НЯМАШЕ руски ВОЕННИ БАЗИ !"
    Нямаше бази защото всичкото беше под руски контрол. Ако човек се обадеше на пристанището за изпращане или получаване на товар, се обаждаше руснак на служба в метното посолство. Всичко което влизаше и излизаше от България трябваше да получи "Добро" от Русия.
    Това е и причина за препънатия преход към капитализма. Защото те влаедееха входа и изхода, на българите бяха предоставени изпълнителските длъжности.

    Коментиран от #55

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Сашо

    32 4 Отговор
    Доколкото разбирам останахме и без самолети. Браво на ухиления!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 ПАК КРИЕТЕ ИСТИНАТА!!!! ПАК ЛЪЖЕТЕ

    22 4 Отговор
    Foreign Policy: Украйна получила тайно самолети Су-25, замесена е и България
    Специализирани полски портал разкрива, че машините са 14 и са от "един от източноевропейските партньори". ПРАТИХМЕ 14 САМОЛЕТА А НАСРЕЩА 00 ЧЕРТЕЖИ . ПРОСТО КИРО И НИНОВА И ПРЕЦЕДЕНТА -ОСТАВКА.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Тумора е Кремълския режим

    7 22 Отговор

    До коментар #31 от "Нато":

    Той застрашава както самата Русия така и целия свят. Той трябва да бъде изрязан без повече забавяне наистина. Тай като вече е късно да се спаси Русия тя ще бъде пожертвана за оцеляването на света.

    Коментиран от #44

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Защо?

    12 16 Отговор

    До коментар #4 от "Соломон":

    Защото са съюзници! Защото ако не бяхме съюзници с САЩ, щяхме да сме окупирани от Русия! Достатъчен ли е отговора?
  • 46 Стрелата

    1 1 Отговор

    До коментар #34 от "Анализатор":

    И накрая Разпад и Фалит Тотален.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Соломон

    12 6 Отговор

    До коментар #35 от "е, не точно":

    Сега КАКВО е по-различно ?!
    ЕДИНСТВЕНО, че има и ВОЕННИ БАЗИ с ЧУЖДИ ВОЙСКИ !

    Навремето имахме РАКЕТНИ ВОЙСКИ, които ходиха да тренират на територията на СССР!

    Колко учения български войски са провели на територията на САЩ?
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Механик

    15 7 Отговор
    Малеее, Русия е в шок. Сега тия самолети като ги сглобят след 30 години и като литнат.... немам думи направо.
    А запада дълбае дъното и търси пясък с тия изцепки.
    Сега зеления ще се обиди и какъвто е докачлив, вече няма да им приказва. Само ще туитва, ревейки съкрушено.
    Смешници.
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Някой

    11 7 Отговор
    Къде е новината - то руското ПВО и ракетни войски се грижат Украйна да получава военните помощи в насипен вид.
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 така така

    9 4 Отговор
    Ако е вярно харварските некадърници трябва да си подадат оставката или народа да им я поиска

    Коментиран от #63

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Що?

    1 1 Отговор

    До коментар #61 от "така така":

    Що?що?
Новини по държави: