Last news in Fakti
  Тема: Украйна

10 Юни, 2022 14:54 6 274 8

Руските вносители излизат от ступора, но се озовават в...

  • руска икономика-
  • русия-
  • внос-
  • търговия-
  • руска рубла-
  • украйна-
  • война-
  • владимир путин-
  • ступор-
  • беларус

Руснаците се озовават в свят на “куфарна търговия”

Руските вносители излизат от ступора, но се озовават в... - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Усилията на Русия да пренастрои търговските потоци и да заобиколи санкциите заради войната в Украйна не могат да компенсират срива на вноса, който осакатява икономиката ѝ, пише Bloomberg, предаде Bloomberg TV Bulgaria.

Един от най-ярките резултати досега е, че за първи път Беларус, съседна на Русия държава, която Путин използва, за да помогне за инвазията, през април изпревари Германия - икономика, която е над 60 пъти по-голяма - по стойност на вноса в Русия, сочи анализ на Bloomberg на последните данни.

Още новини от Украйна

"Пазарът на практика се срина" тази пролет, заяви Андрей Побежимов, ръководител на международната логистика в SDEK, една от най-големите руски компании за експресни доставки. "Днес е много трудно да се достави товар от Европа, понякога почти невъзможно." Русия затрудни получаването на точна информация за икономиката си, тъй като спря да публикува някои ключови статистически данни, включително подробна разбивка на вноса и износа. Но картината, която се очертава от данните, предоставени от най-големите партньори на Русия, е на преобърнат търговски ред.

Продажбите на Русия от търговските партньори, които заедно са осигурявали почти половината от вноса ѝ през 2021 г., са намалели с около 40 % през април спрямо година по-рано, показват изчисленията на Bloomberg. Дори страни като Китай, които не са се присъединили към САЩ и техните съюзници в налагането на санкции, намаляват доставките на стоки. Военната инвазия в края на февруари зашемети като с камшичен удар руската икономика, която три десетилетия се вплиташе дълбоко в световната търговия. Нейният внос като дял от брутния вътрешен продукт в годините преди войната е бил значително по-висок, отколкото в развиващи се пазари като Бразилия, Индия и Китай.

Глобалният отпор срещу войната обаче прекъсна веригите за доставки и накара множество международни компании да се оттеглят. Руснаците трябваше да се учат да се справят сами и да намерят просеки през един нов път, изпълнен с препятствия. Трябваше да си набавят продукти от алтернативни чуждестранни доставчици, да претърсват света за нови маршрути или да намират нови вратички за пренасяне на стоките. Според оценки на Otkritie Research стойността на вноса през април може да е спаднала до 5 млрд. долара, в сравнение с близо 27 млрд. долара година по-рано.

"Сривът на вноса укрепва текущата сметка, но отразява болезнено адаптиране, за което ще е необходимо време, за да премине през икономиката. Докато веригите за доставки не бъдат пренастроени, производителите ще се сблъскват със затруднения и жизненият стандарт вероятно ще се влоши допълнително", казва Скот Джонсън от Bloomberg Economics. След като търговията с голяма част от Европа пресъхна, Беларус се очертава като един от основните бенефициенти. Износът ѝ за Русия на стоки, обхващащ от строителни материали до храна за домашни любимци, се е увеличил с повече от 100% през април, измерено в стойностно изражение.

Борис, който притежава голяма верига супермаркети и фабрики в цяла Русия, заяви, че обработката на плащанията първоначално е била дори по-голямо предизвикателство от доставката на пратките. Вече има достатъчно решения за заобикаляне на ситуацията, за да се гарантира, че повече пратки ще преминат през страната и вносът ще започне да се възстановява, каза Борис, който поиска да бъде назован само с първото си име, за да говори откровено за бизнеса си.

Дългият път към дъното

Очертава се обаче друга голяма заплаха, тъй като следващия месец в пълен размер влиза в сила петият пакет от санкции на Европейския съюз. Борис, чиято компания разчита на внос за около половината от стоките, които продава, очаква 5% от продуктите му да изчезнат от рафтовете на магазините. "Паднахме по няколко стъпала, но това все още не означава, че сме стигнали до дъното", каза той. "Стълбата надолу ще бъде дълга." Сривът на вноса е една от силите, които деформират военновременната икономика на Русия и я тласкат към това, което нейната централна банка нарича "обратна индустриализация".

Заводите за автомобили, в които работят десетки хиляди души, спряха работа поради липса на компоненти, а обикновената хартия стана дефицитна, защото производителите нямаха достатъчно избелващи средства. Руската централна банка дори очаква част от вноса да премине към т.нар. "куфарна търговия" или "совалкова търговия", наблюдавана през 90-те години на ХХ век, когато хората масово пътуваха в чужбина, за да донесат обратно стоки, които да продадат на откритите пазари. В търсене на нови начини за доставка на потребителски стоки от чужбина Fesco, голям руски товарен превозвач, стартира нова морска линия между виетнамските пристанища и своя терминал във Владивосток на тихоокеанското крайбрежие. Други нови инициативи на компанията през април включват стартирането на контейнерна услуга между Истанбул и Новоросийск на Черно море и железопътни превози до Западна Европа.

И все пак, дори според правителството, перспективите са мрачни. Според основната официална прогноза вносът на стоки ще намалее с повече от една четвърт в реално изражение през 2022 г. Освен евтините кредити и субсидиите за изпитващите затруднения индустрии, правителството реагира и с отмяна на митата за редица продукти и легализиране на продажбите на сивия пазар, известни още като паралелен внос.

Според Андрей Голубчик, професор в Руската академия за външна търговия, страни като Турция могат все повече да се превърнат в канали за внос. Според него са възобновени доставките за Индия и Персийския залив през Иран. "През последните два месеца и половина участниците на пазара излязоха от ступора", каза Голубчик. "Първият шок почти е преминал."


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шамана на Монтерей

    20 16 Отговор
    Скоро и натурална размяна.Руската рубла не е валута и никой не я иска,други пари няма-преминаване към бартер.Кон за кокошка,прасе за кавал,кола за картофи.
  • 2 Никой

    21 5 Отговор
    Чудесно , значи ще цъфнете и вържете. Куфарна търговия !
  • 3 гост

    19 10 Отговор
    Мужиците се върнаха в каменната ера ...
  • 4 сноу

    10 9 Отговор
    Спаднала ,че отпаднала ,че западнала...жонсъна да не бере грижа ...тя и водата си знае работата ,ту ще заобиколи камъка,ту ще го прескочи и пак ще намери пътя..а ти жонсънчо гледай да понатрупаш рублички ч,е след месец -два ще гледаш тротоара през замръзналия прозорец
  • 5 Коко

    6 8 Отговор
    Аман от гладни и измръзнали "експерти"!
  • 6 Антикомунист

    15 15 Отговор
    Никога вече няма да е същото каквото беше. Запада разбра огромната си грешка да търгува с тези недостойни индивиди. Пътят им надолу ще е бавен но сигурен. Русия ще е със затихващи функции. Никой не може да замени развития и богат запад.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ГанЯ

    3 0 Отговор
    Ами..... това ви надробиха. Сега ще сърбате......!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания