29 Май, 2022 07:34 2 288 18

Байдън отива на мястото на трагедията

  • джо байдън-
  • президент-
  • сащ-
  • трагедия-
  • ювалди-
  • училище-
  • тексас

Американският президент ще посети Ювалди, Тексас, където бяха застреляни 19 деца и двама учители

Байдън отива на мястото на трагедията - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Джо Байдън ще посети Ювалди в неделя, за да засвидетелства съпричастност и утеши жителите, скърбящи за 19 деца и двама учители, които бяха застреляни в начално училище в малкия град в Тексас.

Американският държавен глава призовава за действия за предотвратяване на бъдещи подобни случаи в страната, където усилията за затягане на разпоредбите за огнестрелните оръжия многократно са се провалили, предаде NOVA, позовавайки се на АФП.

„Знам, че не можем да забраним трагедията със закон, но можем да направим Америка по-безопасна. Най-накрая можем да направим това, което трябва, за да защитим живота на хората и на нашите деца“, каза Байдън в събота в реч в университета в Далауеър.

„Призовавам всички американци да се хванат за ръце, да направят така, че гласовете им да бъдат чути. И да работим заедно, за да направим тази нация такава, каквато може и трябва да бъде“, посочи президентът.

Няколко десетки души се събраха на площада пред съда в Ювалди, който се превърна в мрачно място за почит към жертвите и оцелелите. 21 бели кръста, по един за всяка жертва, са издигнати около фонтана. Хората оставят купчини плюшени животни и цветя, както и послания.

Вицепрезидентът Камала Харис в събота присъства на погребението на жертва на друга неотдавнашна масова стрелба - Рут Уитфийлд, която беше сред 10 души, убити, когато самопровъзгласил се за привърженик на бялата раса откри огън в супермаркет в Бъфало, Ню Йорк на 14 май. „Няма да позволим на тези хора, които са мотивирани от омраза, да ни разделят или да ни карат да изпитваме страх“, каза Харис.

Тя също така призова американските законодатели да предприемат действия по отношение на оръжията. „Конгресът трябва да има смелостта да се изправи веднъж завинаги срещу лобистите на оръжие и да приеме разумни закони за безопасност на оръжията“, написа в Twitter Харис.

Стрелбата в Ювалди бе най-смъртоносната училищна атака, откакто 20 деца и шестима служители бяха убити в началното училище Санди Хук в Нютаун, Кънектикът през 2012 г.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Уса

    27 3 Отговор
    Ще направят така,че само престъпниците да притежават оръжия.Ще се увеличат битовите престъпления,като разбиване на домове и кражби.Сега само оръжията у хората спират крадците нищо друго
  • 3 Някой

    46 0 Отговор
    Разумно ще е американските управляващи да се съсредоточат върху проблемите вътре в страната, вместо да изнасят измислената си демокрация тук и там, ограбвайки ресурсите на народи, които не могат да им противопоставят военна сила. Въпреки че скоро бяха победени от козари със сандали.

    Коментиран от #16

  • 4 Тъп

    19 0 Отговор
    Проблема не е в оръжията, а в интернет

    Коментиран от #10

  • 5 Грую

    24 0 Отговор
    Там ли са най еФтини памперсите
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 И какво излиза?

    36 1 Отговор
    Че в една пернишка дискотека е много по цивилизовано,отколкото в едно американско училище!

    Коментиран от #8

  • 8 Последния Софиянец

    31 0 Отговор

    До коментар #7 от "И какво излиза?":

    Ще въоръжават учителите да се пазят от учениците.Това е демокрация.ха ха ха
  • 9 пешо

    27 1 Отговор
    АВЕ СТИГА НИ ЗАНИМАВАХТЕ С КРАВАРИЯ И ТОЯ С ДЕМЕНЦИЯТА!
  • 10 Проблема

    26 0 Отговор

    До коментар #4 от "Тъп":

    според мен е в тоталната деградация на моралните ценности и упадъка на този строй в този си вид. И нещата ще стават все по-зле. Крайно време е да престане насаждането на омраза между хората. Крайно време е машината Холивуд да спре да залива зрителите с тонове кръв и жестокости. Но защо ли ми се струва, че всичко това се прави умишлено?!
  • 11 кочо

    13 0 Отговор
    не са виновни оръжията А ОБРАЗОВАНИЕТО И ВЪЗПИТАНИЕТО НА МЛАДИТЕ ХОРА ВЪВ САЩ.КУЛТУРАТА ИМ СЪЩО КАКТО И НЕСПАЗВАНЕТО НА 10-ТЕ БОЖИ ЗАПОВЕДИ НЕЗАВИСИМО ОТ РЕЛИГИЯ И ЦВЯТ НА КОЖАТА ИМ.
  • 12 ДОСТ

    11 0 Отговор
    19 ДЕЦА. МНОГО СА. ДЕЦАТА СА БУКЕТА НА ЕДНА НАЦИЯ. ЗАЩО ТОЧНО ДЕЦА? ТОЗИ ЧОВЕК В ГЛВАТА СИ ТРЯБВА ДА ИМА БОЛЕН МОЗЪК.
  • 13 ТРАГЕДИЯТА Е В ДОНЕЦК , НЕКА ИДЕ ТАМ

    10 0 Отговор
    ТА РУСНАКА ДА ГО ДУМНЕ !
  • 14 Пак ли тази

    9 0 Отговор
    дърта изкуфяла мумия ни показват да чуем мъдрите му думи. А стига с тази гнила пропаганда.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Рошко

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "Някой":

    Нема страшно още малко путин като им вдигне инфлацията и такива новини ще станат ежедневие докато не прерасне в гражданска война
  • 17 Кръчмар

    4 0 Отговор
    Охлюв да беше щеше да пристигне по-рано на мястото на трагедията! След дъжд - качулка! При поредната му ПР акция отново ще призове хората да се МОЛЯТ за жертвите! За какво да се МОЛЯТ? Душите на невинните дечица да попаднат в рая? Действия трябват, а не молитви защото жертвите на масовите убийства в САЩ от началото на годината са повече от тези на войната в У-крайна! Излиза, че най-демократична изява е да стреляш СВОБОДНО по невинни хора!
  • 18 Блазе им

    5 0 Отговор
    Байдън щял да отива на мястото , дано се сети къде е оришъл и за какво. Лицемерие от всякъде, пиар си прави пенсията, изибщо не му дремв за обитите деца. Много е загрижен за украинците и ги обсипва с долари и оръжия, колкото да му вършат мръсната работа срещу Русия, но глада и хаоса в неговата държава изобщо не му прави впечатление. Така е, но те са си виновни че са оставили един пътник вече, да ги управлява. А той къде ще ги заведе, където скоро ще бъде и той.