Last news in Fakti

31 Май, 2022 04:48 5 308 52

ЕС стигна до компромис, налага частично петролно ембарго на Русия

  • ес-
  • ембарго-
  • русия-
  • петрол

То обхваща само руския петрол, внасян по море, като се допуска временно изключение за вноса, доставян по тръбопроводи

ЕС стигна до компромис, налага частично петролно ембарго на Русия - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерите на Европейския съюз постигнаха компромис за налагане на частично петролно ембарго на Русия по време на среща на върха, посветена на подпомагането на Украйна с дълго отлагания пакет от санкции, който беше блокиран от Унгария, съобщи БТА, позовавайки се на Асошиейтед прес.

Частичното ембарго обхваща само руския петрол, внасян по море, като се допуска временно изключение за вноса, доставян по тръбопроводи.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви в Туитър, че споразумението обхваща повече от две трети от вноса на петрол от Русия, "прекъсвайки огромен източник на финансиране за нейната военна машина. Максимален натиск върху Русия за прекратяване на войната".

ЕС вече беше наложил пет предишни кръга санкции на Русия във връзка с нейната война в Украйна. Те са насочени индивидуално срещу повече от 1000 души, включително руския президент Владимир Путин и висши държавни служители, както и прокремълски олигарси, банки, въгледобивния сектор и др.

Шестият пакет от мерки, обявен на 4 май, обаче беше спрян поради опасения за доставките на петрол.

Унгарският премиер Виктор Орбан даде да се разбере, че може да подкрепи новите санкции само ако бъде гарантирана сигурността на доставките на петрол за страната му. Страната, която няма излаз на море, получава над 60 процента от петрола си от Русия и зависи от суровия петрол, който идва по тръбопровода "Дружба" от съветската епоха.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен първоначално омаловажи шансовете за пробив по време на срещата на върха. Но лидерите постигнаха компромис, след като украинският президент Володимир Зеленски ги призова да прекратят "вътрешните спорове, които само подтикват Русия да оказва все по-голям натиск върху цяла Европа".

Фон дер Лайен заяви, че наказателният ход "ефикасно ще намали около 90 процента от вноса на петрол от Русия в ЕС до края на годината“.

ЕС получава около 40 процента от необходимия му природен газ и 25 процента от петрола от Русия, а разногласията по този въпрос разкриха границите на амбициите на 27-те страни от търговския блок.

Унгария, която е начело на група държави от ЕС, включваща Словакия, Чехия и България, разчита в голяма степен на Русия за енергия и не може да си позволи да спре вноса. В допълнение към нуждата си от руски петрол, Унгария получава 85 процента от природния си газ от Русия, посочва АП.

При пристигането си на двудневната среща на върха Орбан беше категоричен, че сделка не се вижда, като подчерта, че Унгария се нуждае от осигурени енергийни доставки.

Френски официални представители заявиха, че решението на Германия и Полша да се откажат от руския петрол до края на годината и да се откажат от петрола от нефтопровода "Дружба" ще помогне за достигане на обявения от Фон дер Лайен праг от 90 процента.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 49 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бравос

    78 5 Отговор
    Много пакет, много нещо !
  • 2 Зззз

    132 21 Отговор
    ХАХАХА, егати лицемерите, егати ембаргото . Значи само по море ,този не го искате ,но по тръбопроводи е добре дошъл петрола? Е Путин ще наложи реципрочни санкции ,просто ще врътне кранчето на тръбопроводи. Малиий какви безмозъчнисъщества управляват и въобще си мислят ,че управляват.

    Коментиран от #19, #41

  • 3 Урсул

    24 139 Отговор
    Компромиси не трябва да има!!! Срещу Русия трябва да се играе твърдо!!! Руснаците хич не са толкова леки... Нека не се заблуждаваме...

    Коментиран от #8

  • 4 Петьо Петров

    136 12 Отговор
    Значи ли това, че Полша и Германия ще ползват петрол от "Дружба"? А ние ще следваме съвета на Л. Пенев за супата? Има ли пилот в самолета?

    Коментиран от #7

  • 5 РАШИЗЪМ

    20 106 Отговор
    ДОЛУ РУСКИЯ ФАШИЗЪМ.

    Коментиран от #16, #50

  • 6 Готвят ни

    95 10 Отговор
    За активни военни действия срещу Русия. Да поздравим Лорер, създателят на ДБ с първото милионче от израелските радарни системи. И то в момент, когато идва зима, и държавата трябваше да субсидира народа, заради поскъпващи парно, бензин, ток, вода, газ. Да даваш пари за оръжия, когато нямаш читава ВИК, канализация, държавна Белене, национална педиатрия е самоубийство. Чака ни съдбата на Украйна. А отказът от руски евтини суровини, се прави когато се готвят военни действи срещу съответната държава. Сега затварят дъгата с Македония. А България ще хълца и бърше сълзи, заради англосаксите, на които не им пука за интересите на България. Сега разбрахме ли защо 3-ма САЩ конгресмени спряха изгодните за България ЮП-заради война Украйна, Белене и нефт Бургас Александропулус. Когато и а махнем Киро Мустафа, ДБ, ИТН,ГЕРБ, БСП, ДПС-обслужващи англосаксите, ще е късно.
  • 7 Полша

    46 7 Отговор

    До коментар #4 от "Петьо Петров":

    реверс от Германия руски газ. Защото Полша ще участва в бъдещи военни действия срещу Русия. Същата съдба се готви и за България. Държавите, които пряко ще участват във войната ще получават газ, петрол, нефт, ток от 3-ти държави, защото ако инфраструктурните им обекти бъдат разрушени да получават суровини от 3-ти неучастващи пряко държави. Като Швеция при Фитлер, осигуряваща стомана ВСВ. И можем да видим кои държави няма да участват пряко в бъдеща война, Турция и Гърция със сигурност, затова им позволиха ЮП, АЕЦ-ове и нефтопроводи. И при война доставки СПГ по море, където англосаксите доминират-флот, самолетоносачи.

    Коментиран от #12

  • 8 Гордостта на Тарра

    34 5 Отговор

    До коментар #3 от "Урсул":

    На времето имаше един Урсула в ...тая цялото управление на тая е като на тоя имиджа
  • 9 Даката

    76 9 Отговор
    Сега остава да напечатат още няколко милиарда евро с които маститите западняци да изкупят петрола от арабските държави, вдигайки му цената още повече и така да прецакат всички бедни държави и хората от Азия и Африка. Фалирайки техните държави и докарвайки после хипер инфлация и тук . Но така е като сме оставили да ни управляват едни глупави чиновници.
  • 10 Петьо Петров

    77 9 Отговор
    Някой задава ли си въпроса колко ще достигне цената на петрола при евентуален недостиг? Кой ще я плаща?
    Но както е казал народът: - Всяко зло за добро!
    Докато не видим цевта на пушката, няма да разберем, че сме определени за отстрел!
  • 11 ежко

    83 10 Отговор
    Накрая Путин ще ви удари едно ембарго -никакъв петрол и ще се наиграете!Абе ЕС само от диктатори купува тоз петрол!Не ще от Веницуела -мадуро бил диктатор, ама иска от Саудитска Арабия и ОАЕ.Не,че там не управляват 100% диктатори.Иран - и там диктатор.Айде сега братските САЩ да разделят петрола си със съюзниците си.Колкото има демократичният свят -толкова.Американците ще минат на малолитражки и готово.
    Скоро ми се яини,че Индия и Китай ще станат световни производители на петрол, а защо не и направо бензин и нафта.Ще го купуват от Русия за 100 евро и ще го препродават за 150.Супер,а?Русия ще си взима своето, а европееца ще стяга каиша, щото лидерите му за чеп за зеле не стават!
  • 12 Петьо Петров

    72 13 Отговор

    До коментар #7 от "Полша":

    Разбирам разсъжденията ти, но няма да участва никой никъде....освен в преразпределението на порцията Украйна. Всичко е игра на страхове и пушечно славянско месо. Ако някой си мисли, че може да спре Русия в плановете и, много се лъже. Ще постигне своето. Беше предизвикана и е разбирам. А ние васалите ще се вайкаме защо пак сме на грешната страна.

    Коментиран от #13

  • 13 Ами ...

    6 35 Отговор

    До коментар #12 от "Петьо Петров":

    РФ вече я спряха.

    Коментиран от #17

  • 14 Ами ...

    9 43 Отговор
    Според мен решението е добро. Орбан да си внася, но да не пречи на другите.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Не бе

    7 1 Отговор

    До коментар #5 от "РАШИЗЪМ":

    ГОРЕ !
  • 17 Петьо Петров

    57 10 Отговор

    До коментар #13 от "Ами ...":

    Поживьом и увидим! Не съм от хората които безрезервно поддържат Путин, но разбирам позицията му. Не мисля, че може да бъде спрян, независимо той или евентуалния му наследник, когато се отнася за безопасността на Русия. Човекът предупреди, че Украйна е червена линия за държавата му и играе според ситуацията която му предлагат...и доста успешно според мен.
  • 18 111122223333

    43 4 Отговор
    ЗАЩО Кирилчо те възрази? Нали искаше отстрочка? Тръбопровода "Дружба" не минава през България и така оставаме без ефтин петрол.

    Коментиран от #21, #34

  • 19 Мдааа

    13 14 Отговор

    До коментар #2 от "Зззз":

    Той няма да врътне кранчето, щото чака за пари! Не мисли, че само Русия определя! Малка част от нефта идва по тръби, по-голямата част беше с танкери, така че пак режат доста!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Биби

    42 3 Отговор
    Петролът у нас не идва ли с танкери, ако е така/може и да греша/, ще бъдем отново най-прецакани с още по високи цени и умираща икономика?

    Коментиран от #38

  • 29 ПУТИН В ШОК

    7 33 Отговор
    И с петрола мъ опраскаха...Губя милиарди евраци.....
  • 30 КРЕМЪЛСКИЯ САТРАП

    5 32 Отговор
    Усеща как санкциите му влизат. Иска да пусне житото срещу отмяна на санкциите.....

    Коментиран от #33

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Анонимен

    26 0 Отговор
    Не се сещам да има тръбопровод до България.Или греша?
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Как

    5 2 Отговор

    До коментар #18 от "111122223333":

    Какъв евтин петрол бе?Като ти е евтин петгрола защо горивата са толкова скъпи?

    Коментиран от #36

  • 35 Вход

    24 1 Отговор
    Ами ние си чакаме прословутия газ от сащ!!!! Спряхме газа от русия,защото сме много добри

    Коментиран от #48

  • 36 Вход

    22 0 Отговор

    До коментар #34 от "Как":

    Петрола е евтин ,само ти неразбра че тук в бг се правят задколисни неща!!!??? Не видя ли че заради тия 0,25 ст. веднага дигнаха цаната за да ги компенсират и да са на печалба
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Копипасте

    19 0 Отговор

    До коментар #28 от "Биби":

    За България няма проблем, каквито щат санкции да си налагат! Петрола /по документи/ идва до Бургас на танкери от фирми регистрирани в Кипър, Каймански острови, и други офшор места, но не и директно от Русия! Но остана горчивия въпрос на Дочо Булгуров : Защо за кучета и котки може, а за прасета - не?! Явно за такива ни имат за европейците и то за пореден път! Защо по тръба до Унгария, Словакия ... може, а с танкери до България не може!?

    Коментиран от #44

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Сесесере

    8 15 Отговор

    До коментар #2 от "Зззз":

    Путя не може да врътне кранчето щото после глаааад! Ще пият нафта и ще ядат ракети!

    Коментиран от #42

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 чичо Тончо

    12 0 Отговор

    До коментар #38 от "Копипасте":

    Остава и въпроса : Какво ще направят нашите управници : ще покажат на европейците, че са мъже като Орбан или ще приклекнат като кокошка като я настигне петела!? А представяш ли си и да договорят с руснаците да се махнат офшор посредниците по пътя на петрола от .... - до Бургас; току виж паднала и цената на бензина наполовина?! А дали /ама надали/ са мъже като Орбан!?

    Коментиран от #47

  • 45 горски

    11 1 Отговор
    Честита ви нова цена на горивата.Тази сутрин ,цената на петрола тръгна нагоре.Русия ще продаде малко по малко,а ще спечели повече.Арабелките също ще намажат филията.А ние-ние сме зелени с тенденция към тъмнозелени.
  • 46 КРЕМЪЛСКИЯ САТРАП

    5 8 Отговор
    В шок. Санкциите му влизат все по дълбоко....колкото повече мърда, толкова примката се затяга.
  • 47 БСП ВИЦЕТО

    2 0 Отговор

    До коментар #44 от "чичо Тончо":

    Ние толкова си можем....ДРУГАРЕ.
  • 48 ОБОЖАВАМ USA

    3 4 Отговор

    До коментар #35 от "Вход":

    Газ от арабите, платен от USA. Корабът пристига в Гърция и по конектора идва е БГ......важно е газа да не е от Русия.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Теле

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "РАШИЗЪМ":

    Долу ЕС
  • 51 Читател

    9 2 Отговор
    Цирк :) Само на мен ли ми се струва, че ЕС е сбирщина от малоумници?
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.