Last news in Fakti

31 Май, 2022 11:33 1 005 0

Посещението на папата ще бъде много важно за мира

  • aleteia-
  • папата-
  • папа франциск-
  • война-
  • судан-
  • южен судан-
  • африка-
  • мир

Има поколения, които не знаят друго освен война

Посещението на папата ще бъде много важно за мира - 1
Снимка: Shutterstock

В Южен Судан вярват, че предстоящото посещение на папа Франциск в най-младата страна в света, насрочено за 5-7 юли, може да има исторически ефект върху мирния процес там, предаде Aleteia.org.

„Папата ще играе много, много важна роля. Папата, християнските църкви и всички местни християнски водачи. Всички ние имаме много важна роля в този момент в историята на Южен Судан“, заяви сестра Бета Алмендра, говорейки пред „Помощ за църквата в нужда“ (ACN). „Хората разчитат на нас. Когато има насилие, веднага питат къде е Църквата? Къде са лидерите? Те зависят от нас, от нашата подкрепа, от нашата помощ, от нашата молитва и от всичко, което можем да направим за мира в тази страна”, заяви тя. Много от хората в Южен Судан никога не са знаели нищо друго, освен думата война.

Има поколения, родени във война. И последната война беше ужасна, толкова много беше унищожено. Училища, инфраструктура, болници, църкви, животи, много жени и деца, а също така имаше опит да се елиминират хора с определено образование, хора, които биха могли да станат бъдещи лидери. Посещението на папата през юли идва в много важен момент за страната, като изборите са насрочени за декември. В момента обаче цялото внимание е насочено към Светия отец и гарантирането на това пътуването да протече гладко.

В Южен Судан от десетилетия се водят войни. Заради тежкото положение на населението в Южен Судан избухва нова гражданска война през 1983 г., която завършва с ново мирно споразумение през 2005 г. Според подписаното примирие Южен Судан получава пълна автономия, както и правото да проведе референдум за независимост от Судан в началото на 2011 г. От 9 до 15 януари 2011 в Южен Судан се провежда референдум за независимост и отцепване на региона от Севера. След решение на Международния съд в Хага от 2009 спорният район на град Абией също участва в референдума.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА