Last news in Fakti

7 Юни, 2022 09:45 1 393 3

Папа Франциск може да се оттегли

  • папа франциск-
  • папата-
  • здраве-
  • църква-
  • ватикана

Спекулациите продължават да се засилват

Папа Франциск може да се оттегли - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Слуховете, които се разпространяват от началото на май, че папа Франциск може да обмисля оттеглянето си, бяха подхранени от съобщението, че той ще присъства на тържество, инициирано от подал оставка папа от 13-ти век, предаде агенция БГНЕС.

Спекулациите, че 85-годишният ръководител на Римокатолическата църква може да последва стъпките на своя предшественик Бенедикт XVI и да се оттегли от поста си, се появиха в началото на май, когато той за първи път се появи публично в инвалидна количка, след като претърпя лека операция на коляното. Спекулациите, обаче, се засилиха, когато Папата предприе необичайната стъпка да бъде домакин на консистория на 27 август за ръкополагане на нови кардинали, някои от които ще имат право да избират наследник на понтифика на следващия конклав. На следващия ден Франциск ще пътува до Акуила, град в Абруцо, разрушен от земетресението през 2009 г., за фестивала Perdonanza Celestiniana, по време на който той ще посети катедралата, в която се намира гробницата на Селестин V - папа отшелник, който подаде оставка през 1294 г. след само пет месеца начело на Църквата.

Папа Бенедикт посети гроба през 2009 г. През 2013 г. той се оттегли от поста. „Много е странно да има консистория през август, няма причина той да свика събитието три месеца предварително и след това да отиде в Акуила“, твърди Робърт Микенс, базиран в Рим редактор на католическото издание La Croix.

Седмица след консисторията понтификът ще се срещне с кардинали, за да ги информира за своите реформи в централната администрация на Ватикана, които включват налагане на ограничения на мандата на ръководителите на ватиканските служби и разрешаване на жени да заемат такива постове. В началото на своя понтификат Франциск каза, че би искал оставката на папа да стане нормална практика, а през 2015 г. предположи, че няма да се задържи дълго на поста. Преди това той приветства решението на Бенедикт XVI да подаде оставка. Бенедикт XVI, който избра да се нарича "почетен папа Бенедикт XVI", вместо да се върне към Йозеф Рацингер, беше на 85 години, когато подаде оставка.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 черен папа йезуит

    5 3 Отговор
    дано по-скоро че света малко да отдъхне от мракобесието на ватикан
  • 3 Павел пенев

    2 1 Отговор
    На кардиналите педофили и на САЩ не им харесва този Папа и ще го изпратят в пенсия. Защо? Защото не е извратен педофил и не плямпа против Русия.