Last news in Fakti

1 Юни, 2022 17:10 2 161 6

Букурещ надигна глас: Чакаме от десет години за Шенген и това решение не може повече да бъде отлагано

  • румъния-
  • шенген-
  • николае чука

Румъния подкрепя напълно политическата цел на ЕС да елиминира възможно най-скоро енергийната зависимост от Русия

Букурещ надигна глас: Чакаме от десет години за Шенген и това решение не може повече да бъде отлагано - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Румънският премиер Николае Чука заяви на среща на върха на Европейската народна партия (ЕНП), че Румъния чака от десет години да бъде приета в Шенгенското пространство и това решение не може да бъде отлагано повече, тъй като страната отговаря на всички критерии, предаде Аджерпрес.

Чука, който е лидер на румънската Национално-либерална партия (НЛП), подчерта, че Румъния е доказала, че може да гарантира сигурността на външните граници на Европейския съюз.

"И по време на тази криза, както сме правили и толкова много пъти преди, Румъния доказа, че може да обезпечи сигурността на външните граници на ЕС и на външните граници на Шенгенското пространство. Това е казано и от Европейската комисия преди над десет години и е това, което казва и Европейският парламент от много дълго време. Румъния чака от десет години да се присъедини към Шенген и вярваме, че това решение няма да бъде отлагано повече", посочи Чука пред делегатите на конгреса на ЕНП.

Той добави, че съответното решение трябва да бъде базирано изключително на заслугите.

От друга страна румънският премиер изтъкна, че са необходими конкретни мерки за укрепването на ЕС в близко бъдеще. Приоритет според него трябва да бъде енергийната сигурност на съюза. Чука добави, че Румъния "подкрепя напълно политическата цел на ЕС да елиминира възможно най-скоро енергийната зависимост от Русия".

"Румъния е подготвена и ангажирана да допринесе към европейските усилия чрез използването на вътрешния природен газ в Черно море, чрез инвестиции в нови технологии в областта на ядрената енергия и производството на възобновяема енергия, но и чрез усилията за засилване на енергийната свързаност в нашия регион", посочи той.

Втората важна сфера според Чука е отбраната. "Трябва да осигурим адекватни финансови ресурси за отбрана чрез специфичните инструменти на ЕС и чрез увеличаване на националните бюджети. Румъния реши да увеличи бюджета за отбрана на 2,5 процента от БВП от следващата година", отбеляза лидерът на НЛП.

Третата приоритетна сфера според Чука е хранителната сигурност в контекста, в който войната в Украйна оказа съществено влияние върху световната хранителна сигурност. Той напомни, че Румъния участва в общите усилия за улесняване на земеделския износ на Украйна през Черно море, включително чрез развитието на нови инфраструктурни капацитети.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    6 1 Отговор
    Виновен е комшията Ганчо
  • 2 Къде са тези ?

    10 9 Отговор
    Дето даваха за пример Румъния че била по-подготвена а отлагала. Ех, копейкини агитатори, на лъжата краката са къси.

    Коментиран от #4

  • 3 попич

    21 1 Отговор
    Румъния осъди министър,а в България мутрата обикаля градовете с охрана
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Сандо

    3 5 Отговор
    Турция чака от 50 години да я вземат в ЕС,а тия тичат вече на място от мерак и нетърпение.Спокойно бе,хора.Важно е Румъния да я има,а не някакъв си измислен Шенген,който днес е тук,утре е се е спихнал и вече е в историята.
Новини по държави: