Last news in Fakti

2 Юни, 2022 12:37 8 208 9

Румъния не изпълнява критериите за еврозоната и е единствената от седемте кандидатки с прекомерен дефицит

  • румъния-
  • еврозона-
  • европейска комисия

Букурещ все още не е обявил официално срок за присъединяването си към еврозоната

Румъния не изпълнява критериите за еврозоната и е единствената от седемте кандидатки с прекомерен дефицит - 1
Снимка: shutterstock

Румъния не изпълнява четири от критериите, необходими за приемане на еврото, а освен това е единствената от седемте оценявани страни, която е обект на процедура за прекомерен дефицит, пише днес в. "Адевърул", позовавайки се на публикувания вчера Доклад за конвергенция на Европейската комисия.

Изданието напомня, че в доклада се оценява напредъкът на България, Чехия, Хърватия, Унгария, Полша, Румъния и Швеция по пътя им към еврозоната.

Според заключенията на доклада само Хърватия и Швеция изпълняват критерия за стабилност на цените; всички страни изпълняват критерия за публичните финанси, с изключение на Румъния, която е единствената членка, срещу която тече процедура за прекомерен дефицит; България и Хърватия изпълняват критерия за валутния курс; България, Чехия, Хърватия и Швеция изпълняват критерия за дългосрочната лихва.

Заключенията на Европейската комисия са, че Хърватия изпълнява всички критерии за конвергентност и е готова да въведе еврото от 1 януари 2023 г.

Румъния все още не е обявила официално срок за присъединяването си към еврозоната, отбелязват местните медии.

За да се откаже от леята, Румъния трябва да има бюджетен дефицит до 3 процента от БВП, държавният дълг трябва да бъде до 60 процента от БВП, а инфлацията да не превишава с 1,5 процентни пункта средната инфлация на трите членки на еврозоната с най-добри резултати, посочва сайтът на радио Свободна Европа - Румъния.

Според пролетните икономически прогнози на ЕК Румъния ще има икономически растеж от 2,6 процента през 2022 г. и 3,6 процента през 2023 г. Бюджетният дефицит се очаква да достигне 7,5 процента от БВП тази година и 6,3 процента през 2023 г. Държавният дълг се предвижда да бъде 50,9 процента от БВП през 2022 г. и 52,6 процента през 2023 г., сочи още прогнозата.

Според изданието в Програмата за конвергенция 2022-2025 г., която е изпратена на ЕК, правителството на премиера Николае Чука се е задоволило с това да напише само, че "Румъния запазва ангажимента си за присъединяване към еврозоната, но в момента усилията на правителството са насочени към предотвратяване на икономическата и социална криза след пандемията от КОВИД-19 и към намаляване на негативните ефекти, предизвикани от военния конфликт в Украйна".

Последният ангажимент за присъединяване към еврозоната, но само в устна форма, беше поет в началото на миналата година от тогавашния премиер Флорин Къцу, който заяви през февруари 2021 г., че Румъния може да приеме еврото през 2027 или 2028 г., напомня Свободна Европа- Румъния.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дедо Герчо

    31 3 Отговор
    НАРОЧНО...СЕТЕТЕ СЕ,ЗАЩО...ХЪХЪХЪ...
  • 2 Европейската комисия

    20 3 Отговор
    България също.
  • 3 лоза

    23 2 Отговор
    Това не е наш проблем. Румъния си има Лаура Кьовеши,а България-каскет и цаца. Без пелмени и бира.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Стабилност

    11 2 Отговор
    На цените ще имаме към 2050 г.
  • 6 Дефицит

    16 1 Отговор
    е "лошо". Защо не пишете каква е покупателната способност на леята? Дали е като на лева, а?
  • 7 С.П.

    15 0 Отговор
    То в момента нито една държава от еврозоната не изпълнява критериите, за да бъде в еврозоната - с тази двуцифрена инфлация.
  • 8 Обективна

    24 2 Отговор
    Може да не ги изпълнява, но в Румъния хората живеят по-добре - работеща икономика, големи промишлени предприятия, по-високи от нашите средна работна заплата и пенсии....
  • 9 Сесесере

    4 0 Отговор
    Както казваше журналиста ГЕОРГИ ИФАНДИЕВ ЧАЛГАРСКА НОМЕНКЛАТУРИЯ Е НА ПОСЛЕДНО МЯСТО ПО ВСИЧКИ КРИТЕРИИ НАС СКОРО НЯМА ДА НИ ПРИЕМАТ НИКЪДЕ....
Новини по държави: