21 Юни, 2013 11:53 901 0

Обама предлага нов шеф на ФБР

  • сащ-
  • фбр-
  • джеймс коми-
  • барак обама
Обама предлага нов шеф на ФБР - 1
Снимка ЕПА/БГНЕС

Американският президент Барак Обама в петък ще номинира днес Джеймс Коми за поста директор на ФБР, пишат американските издания.

Коми, който е републиканец, е бивш служител на Министерството на правосъдието и е с богат опит в борбата с тероризма. Повишението му идва в момент когато администрацията на президента Обама е изправена пред въпросите за разрешаване на скандала с тайните програми за наблюдение и подслушване, който гръмна предо 2 седмици.

Обама продължава да е под прицела на либералите и търпи критики за последните разкрития по вътрешните програми за сигурност, Националната агенция за надзор, включително масовото събиране на телефонни и интернет записи.

52-годишният републиканец е бил главен прокурор по времето на Джордж У. Буш  и почти подава оставка през 2004 г. заради категоричната си лична намеса за спиране опита на администрацията да получи разрешение за безконтролно подслушване.

Президентът Буш отстъпи и спря на разузнавателни операции в САЩ заради възражения от Comey и др. Но ролята Comey в бившата програма, наречена звезден вятър, може да повдигне въпроси в Сената, където кандидатите могат да бъдат потвърдени или блокирани.

Ако Сенатът одобри предложението, републиканецът ще замени сегашния директор на ФБР Робърт Мюлър, който ръководи службата от 2001 година. Президентът бе споделил симпатиите си към Коми още година преди да влезе в Белия дом и най-вече това, че не се колебае да направи "това, което е правилно да се направи", прагматичен е, осъзнава, че няма безгрешни хора и че злото не може да бъди изкоренено на 100%. Той е близък и много сходен като стил на управление на настоящия директор на ФБР Робърт Мюлър, който пое бюрото малко преди атентатите ат 11 септември. Очаква се Мюлър да се оттегли през есента, пише Ройтерс. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА