6 Юни, 2013 11:58 1 318 1

Гари Каспаров избра свободата пред Русия

  • гари каспаров-
  • каспаров

Известният опозиционер Гарри Каспаров избра свободата пред Русия, съобщават световните медии.

На нарочно свикана пресконференция в Женева той обяви, че е избрал да остане в чужбина, защото се страхува, че ако се върне в Русия няма да може повече да пътува в чужбина. Каспаров потвърди, че се страхува да не бъде преследван в родината си заради своята опозиционна дейност.

Слуховете за евентуалната емиграция на видния шахматист се появиха през април, когато той напусна ръководството на опозиционната неправителствена организация „Солидарност“. Тази стъпка беше обяснена с неговите международни ангажименти, които му пречат активно да участва в политическия живот в Русия.

През последните месеци Каспаров се изяви като един от основните критици на президента Владимир Путин. Той дори и участва в няколко улични протести срещу връщането му във Кремъл.

Гари Каспаров е 13-ият световен шампион по шахмат. Той е най-младият световен шампион по шахмат в историята. В шахмата е известен с интуитивна и невероятна визия на дъската, както и с промяна на стратегията в средата на партията.

Каспаров е един от няколко шахматисти, оглавявали световната ранглиста след 1970 г. откакто световната шахматна федерация ФИДЕ официално приема коефициента ЕЛО като мярка за силата на шахматистите (Боби Фишер, Анатоли Карпов, Гари Каспаров, Владимир Крамник, Вишванатан Ананд, Веселин Топалов и Магнус Карлсен.

Носител е на най-високата награда в шаха "Шахматен Оскар" рекордните 11 пъти (1982, 1983, 1985-1988, 1995, 1996, 1999, 2001, 2002).


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Руснака Руския

    0 0 Отговор
    нормално е да се страхува - след като взима пари от чужди правителства за да свали законната власт - нормално е да се страхува сега. Това се нарича "предателство" и "опит за незаконно завземане на властта". След като от шахматист е станал престъпник - естествено, че ще се страхува