Last news in Fakti

13 Април, 2012 09:51 1 297 0

На този ден ... 13.04

  • аек-
  • гърция-
  • фьолер-
  • каспаров-
  • шах-
  • пуйол-
  • барселона-
  • димитров-
  • цска
На този ден ... 13.04 - 1
Снимка: fanpop.com

13-ти април:

1924г.

През 1924 година е основан гръцкият футболен клуб АЕК. Името му е съкращение от Атлитики Еносис Константиноуполеос, което означава Константинополски спортен съюз. Създаден е в Атина след изгонването на турските гърци през 1922 и отначало редиците в клуба са запълнени от гръцки бежанци. Екипите на АЕК са жълто-черни. Стадионът на отбора носи името „Спирос Луис“ и се намира в Маруси, което е предградие на Атина. Емблемата на АЕК е черен двуглав орел на жълт фон, на който едната глава гледа на изток (към Константинопол), а другата на запад — към Рим. Символът се е използвал преди от Византийската империя, а днес все още се ползва от гръцката православна църква. Местни врагове на АЕК са „Панатинайкос“ и „Олимпиакос“. АЕК е един от най-успешните и известни футболни отбори в Гърция с 27 спечелени титли (11 пъти шампион на страната, 13 купи, 2 суперкупи и 1 Купа на Лигата) и участия в европейските клубни турнири (полуфиналисти за Купата на УЕФА през 1977). (снимка 1)

 

1960г.

На днешния ден в немския град Хесен се ражда Руди Фьолер – футболист и треньор. Даровитият немски футболист – нападател е изкарал по-голямата част от професионалната си кариера в не толкова титулувани клубове, като Байер Леверкузен и римския Рома. Все пак в състава на марсилския Олимпик става носител на Купата на Шампионите през 1993 година. В Италия през 1990 година става световен шампион с отбора на Германия. От 2 юли 2000 до 24 юни 2004 заема длъжността треньор на националния отбор на Германия. Подава оставка след неуспешното представяне на футболните национали на Европейското първенство в 2004. За много кратко време от 31 август до 25 септември същата година е главен треньор на Рома. На 18 януари 2005 е назначен за спортен директор на Байер Леверкузен. (снимка 2)

 

1963г.

В Баку се ражда 13-ият Световен шампион по шах Гари Кимович Каспаров. Научава се да играе шах на пет годишна възраст и на девет вече се състезава с възрастните. Голямо влияние за формирането на шах-таланта на Каспаров оказват занятията във Всесъюзната школа на екс-световния шампион Михаил Ботвиник. Патриархът на съветския шахмат залага в младия Каспаров основите на стратегията в играта и развива у него великолепните способности на аналитик. С дебютната му подготовка се заемат майсторите Александър Никитин и Александър Шакаров. През 1979 година покрива гросмайсторска норма на големия международен турнир в Баня Лука, където два кръга преди края става първи с осем победи и две ремита. Мачът със Световния шампион Анатоли Карпов през 1984 година става безпрецедентен в историята на шаха и по драматизма на борбата и по тези силови решения, които предприемат Спорткомитета на СССР и ФИДЕ. Заради регламента мачът продължава без изгледи да завърши. Президентът на ФИДЕ Флоренсио Кампоманес с тайното съгласие на официалните комунистически структури взима безпрецедентно решение – прекратява мача без обявяване на резултат и назначава нов мач на 1 септември 1985 година. Вторият мач между Карпов и Каспаров се играе в Концертната зала Чайковски в Москва при изключителен интерес от цялата шахматна световна общност. Мачът се играе под инициативата и безспорното преимущество на Гари Каспаров. На 10 ноември е обявен новия Световен шампион – Каспаров. След година в мача реванш в Лондон и Ленинград Каспаров отново побеждава комунистическия представител Карпов в напрегната и драматична борба. През 1987 в Севиля, Испания, се играе четвъртият мач между двамата гросмайстори, станали “вечните съперници”. Двубоят достига своята кулминация в последната партия. Каспаров изостава на една точка и е длъжен да спечели партията, за да запази титлата си. Гари постига великолепна победа и запазва званието най-силен шахматист на планетата. В историята на шаха не е имало случай, в който решаващите партии са спечелени от изоставащия в резултата. В 1990 играе за пети път срещу Карпов в Ню Йорк и Лион и отново го побеждава. За световната титла Каспаров има още две победи – срещу Найджъл Шорт (1993) в Лондон и срещу Вишванатан Ананд (1995) в Ню Йорк. Това го прави шесткратен Световен шампион. Освен това Гари седем пъти е олимпийски шампион и седем пъти е получавал “шахматния Оскар”, като най-добър шахматист на годината. Той е първият шахматист в света преминал границата на 2800 единици в рейтинга ЕЛО. Най-високият достигнат от него рейтинг е 2851. (снимка 3)

 

1978г.

Роден е Карлес Пуйол. Състезава се за отбора на Барселона, както и националния тим на Испания. Играе на поста централен защитник. Пуйол е юноша на “каталунския” гранд. На 17 годишна възраст е повикан във втория отбор на Барселона, а през 1999 година получава шанс за изява и за първия тим, който е воден от холандския специалист Луис Ван Гаал. Дебютът му за Барселона е на 2 октомври 1999 година срещу състава на Валядолид. Барселона печели мача с 2:0. В самото начало Пуйол играе на десния фланг на отбраната, но скоро е преквалифициран в централен бранител. През сезон 2003 – 2004 получава капитанската лента в Барселона. Пуйол също е капитан и на Испания при отсъствието на нападателя Раул. (снимка 4)

 

1979г.

Роден е футболистът на ЦСКА Велизар Димитров. Той е юноша на тима от родния си град Перник Миньор, но още 18-годишен преминава в отбора на столичния Локомотив. За клуба от “Надежда” обаче изиграва само 2 мача и отново е върнат на перничани, където играе до 2000 г. и тогава пак преминава при “железничарите”. Димитров не успява да се утвърди в състава и е продаден на дупнишкия Марек, за който играе само един сезон (2001-2002), но с изявите си прави впечатление на старши треньора на ЦСКА Стойчо Младенов и е закупен от “армейците”. Oт 2008г. играе в украинския Металург (Донецк). За националния отбор на България има 37 мача и 9 гола. (снимка 5)


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА