Last news in Fakti

7 Юни, 2022 07:15 915 3

В Охрид започва среща на върха на регионалната инициатива "Отворени Балкани"

  • инициатива-
  • отворени балкани-
  • охрид-
  • премиери-
  • сътрудничество-
  • туризъм-
  • култура

На нея ще присъстват Александър Вучич, Димитър Ковачевски, Еди Рама, както и високопоставени представители на Черна гора и Босна

В Охрид започва среща на върха на регионалната инициатива "Отворени Балкани" - 1
Снимка: БГНЕС

В Охрид днес започва двудневна среща на върха на регионалната инициатива "Отворени Балкани", на която ще присъстват сръбският президент Александър Вучич, премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски и на Албания Еди Рама, както и високопоставени представители на Черна гора и Босна, съобщи Танюг.

На срещата ще бъде подписано споразумение и меморандум за сътрудничество в областта на висшето образование, туризма, културата и данъчните служби, предаде БТА.

Черногорският премиер Дритан Абазович, който подкрепи инициативата "Отворени Балкани", ще бъде гост на срещата и ще присъства в ролята на наблюдател.

Като гост ще присъства и председателстващият Съвета на министрите на Босна Зоран Тегелтия.

Лидерите на страните от инициативата ще се срещнат с представители на международни организации. Видеообръщение ще направи еврокомисарят по разширяването Оливер Вархей.

Началото на регионалната инициатива, известна преди с неформалното име "мини Шенген", е поставено на 9-10 октомври 2019 г. в Нови Сад, Сърбия, от президента на Сърбия Александър Вучич, министър-председателя на Албания Еди Рама и тогавашния министър-председател на Република Северна Македония Зоран Заев.

Тя цели да установи свободно движение на стоки, хора, услуги и капитали между държавите членки. На 29 юли 2021 г. на среща в Скопие, Република Северна Македония наименованието на инициативата "мини Шенген" е сменено с "Отворени Балкани". Инициативата е подкрепена от САЩ и ЕС.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майк Алън Патън

    1 2 Отговор
    Какви ОТВОРени БАЛКАНИ бе , това са пълни глупости и безумно харчене на пари !
  • 2 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    1 1 Отговор
    "Отворени Балкани"
    И
    "Затворено небе"
    😀😀😀
  • 3 нико

    0 1 Отговор
    О Т В О Р Е Н И балкани - З А Т В О Р Е Н И за България . Правят си шенген а кандидатстват за ЕС . Интересна Сръбско - македонска маневра . Интересна е подкрепата на САЩ явно е нож в гърба на Европа , за която ХИЧ не им ПУКА .
Новини по държави: