Last news in Fakti

7 Юни, 2022 09:19 893 10

В щата Ню Йорк повишиха възрастта за покупка на полуавтоматични оръжия

  • сащ-
  • ню йорк-
  • щат-
  • полуавтоматични-
  • оръжия-
  • продажба

Американският щат Ню Йорк въведе нов пакет от мерки в отговор на зачестилия брой стрелби в САЩ

В щата Ню Йорк повишиха възрастта за покупка на полуавтоматични оръжия - 1
Снимка: БГНЕС

Американският щат Ню Йорк въведе нов пакет от мерки в отговор на зачестилия брой стрелби в САЩ с отнети човешки животи. Щатът покачи възрастта за покупка на полуавтоматични оръжия от 18 на 21 години, предаде БНР.

Губернаторът Кати Хокъл се подписа под мерките, гласувани от местната власт в момент, в който все повече американци очакват действия от законодатели на фона на поредица от масови стрелби, една от които бе именно в щата Ню Йорк. Миналият месец в Бъфало 18-годишен уби 10 афроамериканци, за което му бяха повдигнати обвинения в местен тероризъм, породен от омраза. Приема се, че стрелецът е използвал легално закупено полуавтоматично оръжие.

Сега, освен че за закупуване на такова оръжие ще е необходимо да има навършени 21 години, ще има и изискване за разрешително, което означава преминаване на проверка. Новите мерки също предвиждат недопускане на носене на оръжие от хора, които са възприемани като заплаха.

Тези, които подкрепят новите местни закони, се надяват Ню Йорк да стане модел за други в страната, но разцеплението по темата на национално равнище и неохотата на някои законодатели не създават условия това да се случи.

Законодатели могат гласуват серия от мерки тази седмица, но към момента още не е напълно ясно какви ще са предложенията. В неделя демократът Крис Мърфи заяви, че фокусът на двупартийната група сенатори, които работят над варианти са финансиране за психично здраве, мерки за охрана на училища и "скромни, но въздействащи" предложения за контрол на оръжията.

Забраната на полуавтоматичните оръжия и въвеждането на обстойни проверки не се обсъждат, каза още Мърфи.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Теле

    4 0 Отговор
    Мен кака щеми купи AR 15 за 13 - я ми рожден ден
  • 2 Това всъщност е

    8 0 Отговор
    Голяма грешка. На 21 (кой знае защо тогава?) им разрешават да пият алкохол, а комбинацията от пиян и оръжие обикновено има лоши последствия

    Коментиран от #5

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Там са

    2 0 Отговор
    Луди
  • 5 Като не им дават да пият

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Това всъщност е":

    Затова пък отрано започват да се дрогират. А комбинацията от дрогиран с оръжие е още по-лоша от пиян с оръжие
  • 6 провинциалист

    3 0 Отговор
    Абсолютно погрешно! Така най-уязвимата група - учениците, остават незащитени. Възрастта за покупка трябва да се коригира в обратната посока.
  • 7 Псевдоним

    1 0 Отговор
    Опитват се да им вземат оръжията.
  • 8 Мефистофел

    4 0 Отговор
    Значи досега е било:
    - от 18г можеш да си купиш полуавтоматично оръжие, да се цаниш в армията и да ходиш накрай света да пуцаш по когото свариш ... и т.н.
    - на 18г не можеш да си купиш цигари. Няма значение с филтър или без, електронни и пр.
    Има ли някой който да вижда нещо правилно в това?
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 От страни

    2 0 Отговор
    Никъв смисъл няма това решение - само пълна забрана на такова. Целта на тези провокации е пълна забрана на оръжията та да могат при "зануляване" на щатите да не се страхуват от вооръжена съпротива. Ако не го иземат няма смисъл. При най малкото влошаване на качеството на живота в САЩ ще започне луда стрелба и престъпност. Това е проблема на властите.