Last news in Fakti
  Тема: Украйна

8 Юни, 2022 17:00 1 630 5

Пекин сондира позициите на страните от Централна Азия за Украйна

  • китай-
  • ван и-
  • централна азия-
  • украйна-
  • война-
  • санкции-
  • ембарго-
  • казахстан-
  • експерти-
  • афганистан

Това е третата среща във формат "Китай + 5 страни от Централна Азия", очаква се тя да заздрави приятелството на Китай с тях и да разшири двустранното и многостранното сътрудничество

Пекин сондира позициите на страните от Централна Азия за Украйна - 1
Снимка: Shutterstock

Външният министър на Китай Ван И участва в конференция в Казахстан с колегите си от Централна Азия. Подобни срещи е имало и преди, но събитията в Украйна ги правят нещо изключително. В бившите съветски републики се обезценяват националните валути, храните поскъпват. И доколкото Китай отдавна е техен водещ икономически партньор, тези страни се надяват на подкрепата му. Пекин получава от региона петрол и газ, има интерес от закрила на своите инвестиции. Експертите обаче се съмняват, че Китай е готов да поеме активна роля в сферата на сигурността.

Както изтъква издаваният в Пекин в. "Глоубъл таймс", това е третата среща във формат "Китай + 5 страни от Централна Азия". Очаква се тя да заздрави приятелството на Китай с тях и да разшири двустранното и многостранното сътрудничество в енергетиката, търговията, снабдяването с храни и в сигурността предвид конфликта между Русия и Украйна.

Още новини от Украйна

Този конфликт се отрази с огромна сила върху цяла Централна Азия. Както посочва Чжу Юнбяо, директор на Центъра за афганистански изследвания в университета на град Ланчжоу, храните са поскъпнали, дори не се доставят редовно, а безработицата се е повишила. По думите на друг китайски експерт – Ван Синцзюй, заместник-директор за руските изследвания в Народния университет, много от страните там силно зависят от парични преводи от Русия, а валутните курсове се колебаят. На конференцията ще се обсъдят пътища за смекчаване на тези трудности чрез проекти за икономическо сътрудничество с Китай. Вниманието ще се фокусира и върху Афганистан. Очаква се участниците да заявят, че подкрепят мирното възстановяване на тази страна.

Пекин сондира позициите на страните от Централна Азия за Украйна
Снимка: Shutterstock

Не бива да се забравя също, че в началото на годината Казахстан стана обект на "терористична атака", довела до жертви и социални трусове, каквито не е имало от десетилетия, припомня пекинският вестник. Ван И тогава заяви пред казахстанския вицепремиер и вътрешен министър Мухтар Тлеуберди, че Китай се стреми да засили сътрудничеството с Казахстан в правоохранителната област с цел двете страни заедно да се борят с проникването на външни сили и да предотвратяват всякакви опити за цветна революция.

Още един нюанс. Визитата на Ван И протича след референдум в Казахстан за промени в конституцията на страната, а те предвиждат свиване на президентските пълномощия, което е в разрез с тенденцията към укрепване на личната власт на председателя Си Цзинпин в Китай. При все това говорителят на китайското външно министерство Чжао Лицзян заяви, че Китай твърдо подкрепя Казахстан в избора на такъв път за развитие, който да отговаря на условията в държавата.

На конференцията едва ли ще се говори открито за ролята на Русия в региона. Зад кулисите обаче дискусия неизбежно ще има. Вестникът ни вече писа, че между Китай и Русия се е формирало нещо като разделение на труда. Китай инвестира, за да си осигури доставки на газ, петрол и дори на уран, а Русия дава средства за охрана на границите в Централна Азия. Това положение напълно устройва Китай. Въпросът е дали Украйна променя картината.

В разговор с "Независимая газета" Алексей Маслов, директор на Института за страните от Азия и Африка към Московския държавен университет, посочи: "Да, Китай коригира своята политика. Ситуацията крайно го тревожи. Преди февруари (когато започна руското нашествие в Украйна, бел. пр.) Китай и Русия имаха установени взаимоотношения. Всички възможни разногласия заради влиянието върху различни властови групи и върху горивно-енергийния сектор бяха успешно преодолявани. Днес положението е различно. Китай не е сигурен, че Русия има готовност да играе сериозна роля в Централна Азия, без да е решила въпроса в Европа".

Ето защо се е и активизирал Китай. "Ван И лансира тезата, че страните от региона не бива да участват в операции или инициативи, които не им носят пряка изгода. Министърът казваше това на срещи на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия и в разговори с министри от островите в Океания, където бе на обиколка съвсем наскоро. Трябвало да са самостоятелни. Тоест, колкото и да е странно, китайският министър се опитва да създаде движение за неучастие в днешните конфликтни ситуации", добави експертът.

С други думи, Китай се изявява в ролята на добър баща, предпазващ "неразумните държави" от въвличане в конфликти, неизгодни за тях. Точно това дава на Китай възможност да засилва влиянието си в Централна Азия, подчерта Маслов. Колкото до китайската помощ за решаване на проблема с безработицата или за укрепване на валутите на тези държави, Китай вероятно ще тръгне по друг път. Китай ще е готов да инвестира в тези страни, но ако те се погрижат за закрила на инвестициите.

"Така Русия попада в неизгодна ситуация. Москва и Пекин имат възможност да обсъждат Централна Азия в рамките на Шанхайската организация за сътрудничество и на двустранна основа. Китай обаче не използва тези механизми, лансира собствени инициативи", заключи Алексей Маслов.

Пекин сондира позициите на страните от Централна Азия за Украйна
Снимка: Shutterstock

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да легнат

    1 4 Отговор
    Под Китай)
  • 2 биби

    6 0 Отговор
    първо, съм горд, че сте ми баннали ника. второ, от 200 кладенци вода да намерите пролука между Федерацията и Поднебесната, но уви блокът им е монолитна скала.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Димов

    8 0 Отговор
    Байдън обикаляше от врата на врата, да уговаря този и онзи, да налагат санкции, но това сигурно е различно.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания