Last news in Fakti

12 Юни, 2022 20:01 5 282 58

Стив Ханке: Санкциите досега не успяха да повлияят на руската външна политика

  • русия-
  • икономика-
  • санкции-
  • стив ханке-
  • запад

Това казва световноизвестният американски професор по приложна икономика, Стив Ханке

Стив Ханке: Санкциите досега не успяха да повлияят на руската външна политика - 1
Снимка: Shutterstock

Русия ще плати цената на наложените ѝ санкции от Западните страни, но тази цена "бледнее" на фона на последствията за останалия свят. Това казва световноизвестният американски професор по приложна икономика, Стив Ханке, пише Asia Times. (Проф. Стив Ханке е наричан у нас "бащата" на валутния борд.), предаде BG ON AIR.

Според проф. Ханке, ограниченията спрямо Москва са се оказали контрапродуктивни, неефективни и досега не успяха да повлияят на руската външна политика.

Известният икономист смята, че оценките на централните и на инвестиционните банки, на Международния валутен фонд (МВФ), както и на различни неправителствени организации, относно въздействието на кризата в Украйна върху икономиките на държавите, имат случаен и частичен характер.

Неговото мнение е, че това е "само върхът на айсберга". Разходите, свързани със санкциите, ще бъдат зашеметяващи", прогнозира професорът.

Най-тежки загуби по всяка вероятност ще понесе Европейският съюз (ЕС), с изключение на Унгария, твърди икономистът. "Последствията от прекъсванията във веригите за доставки, причинени от антируските санкции, няма да се ограничат до ЕС и САЩ. Те ще се разпрострат по целия свят, като значително ще утежнят икономическата ситуация на бедните страни и бедните народи", прогнозира Стив Ханке.

Професорът отбелязва, че световните пазари на петрол и газ вероятно "ще се политизират и Балканизират". По думите му, доставките на петрол няма да се извършват така свободно, както през последните 40 години. "В резултат на това, всеки в крайна сметка ще плаща повече, отколкото би му струвало при доскорошните условия", уточнява икономистът.

През последните седмици не малко международни анализатори изказаха становища, че антируските санкции и последвалото увеличение на цените на енергоносителите, могат да доведат икономика на САЩ до рецесия.

Последиците от санкциите се коментираха и в статия на The Hill. Авторът отбелязва, че скокът на цените на енергоносителите "засегна силно много домакинства и икономически сектори в САЩ и може да има много по-сериозни последици за американската и световната икономика, отколкото се смяташе първоначално".

Авторът на статията посочва, че е необходимо да се диверсифицират доставките на петрол, за да се намали рискът от внезапно покачване на цените им. Отбелязва се, че в тази връзка е необходимо да се обърне внимание и на Иран, който има огромни петролни запаси.

Освен това е необходимо държавите да подкрепят усилията за разработване на алтернативни източници на енергия, се казва още в материала на The Hill.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 65 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Добре

    129 5 Отговор
    че се намери един да им го каже !
  • 2 Процветяват бе!

    73 6 Отговор
    Виж по руските новини! Даже си купуват от американците обратно 850 макдоналца..🙃
  • 3 Путинофил

    42 38 Отговор
    Аз съм особено щастлив, че Путин ни изпрати хиляди бежанци, вдигна инфлацията и ни спря газа! Рогозин каза, че за капак ще ни пусне и една атомна ракета.

    Коментиран от #19

  • 4 Мдааа

    109 4 Отговор
    Така става когато години наред си правиш сметки без кръчмар с чужди ресурси. Хехе.
  • 5 Пич

    147 8 Отговор
    Хахаха ! Превеждам на български ! Г-н Ханке казва , че всички в Европа са тъпи идиоти , освен Унгария ! Ама , културно някак си го казва !!! Хахаха !!!

    Коментиран от #10, #12

  • 6 Бай Ганя Тариката

    85 11 Отговор
    Бай Ганя плаща двойно! Хем остана без газ, хем в същото време плаща по 40 лева на ден на хората на Путин! Защото тези бежанци не са украинци. Те са руснаци от Източна Украйна с украински паспорти. Може лесно да се види, че те разговарят помежду си само на руски език, пазаруват само в руските магазини, нещо, което една украинка няма да направи.

    Коментиран от #58

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Факти

    12 109 Отговор
    Not so fast! След една година ще видиш какви са пораженията. Особено след като Русия изпадне във фалит. И руските внуци ще плащат заради този скоро предстоящ фалит. Иначе знам че си приятел на Сталинка.

    Коментиран от #14, #21, #23, #25, #28, #30, #32, #38

  • 9 Българин

    126 6 Отговор
    Има ли още някой идиот, който не разбра, че войната в Украйна я подготви Америка. Само, че трябваше да е в Донбас, но Путин ги изпревари. За да имат повод да откъснат Европа от Русия със санкции и евроиконимиките да станат напълно зависими от тях. Вече никой не говори за данъците на техните интернет компании в Европа. Вече скъпия газ, въглища са наложени на Европа и икономиката и ще става все по-слабо конкурентна. Европа се самоубива в техен интерес.
  • 10 Урсуса

    54 1 Отговор

    До коментар #5 от "Пич":

    И аз го разбирам ама нямам избор !
  • 11 Странно

    16 67 Отговор
    Този Ханке всеки път заема позицията на Кремъл, ще каже човек, че са го назначили в някой борд като Шрьодер.

    Коментиран от #20

  • 12 хихи

    47 1 Отговор

    До коментар #5 от "Пич":

    Културно и демократично!
  • 13 А дабър ден

    78 4 Отговор
    Санкцийте на русия не влияят , но на ваще цени яко повлияха, налагайте още санкций дорде безнина стане 10 евро дано ви светне лампичката
  • 14 Изперкел

    17 25 Отговор

    До коментар #8 от "Факти":

    Поне 20 години ще се държат рашките. Изперкел много им напълни гушите с кинти.
  • 15 Тошо

    74 1 Отговор
    ТЕЗИ КОИТО ЗАПАЛИХА ФИТИЛАНА ВОЙНАТА /САЩ,АНГЛИЯ/ ТЕ ЩЕ ГО ЗАГАСЯТ ИНАЧЕ ИЗГАРЯТ.

    Коментиран от #56

  • 16 Рошко

    49 1 Отговор
    И чак сега ли го разбраха 🤔🤔🤔🤔😂😂😂😂😂
  • 17 Европа сгреши

    5 64 Отговор
    ЕС трябваше мигновено да ги натисне.500 мил.срещу 120 мил Злото щеше да е приключило вече.

    Коментиран от #27

  • 18 Мамул

    44 1 Отговор
    Работата е като да си биеш ..я, за да накажеш жена си!
  • 19 Хаджи Генчо

    86 4 Отговор

    До коментар #3 от "Путинофил":

    Бежанците ти ги праща сорос, инфлацията е заради огромните напечатани пари, зелената сделка, ковида и отказа (уж) от руски суровини. Газа ти го спряха нашите васални подлоги. Полша купува изгодно от Германия, а ние руска газ от Гърция от фирма близка до властта. Либерастите са безродници, продажници, предатели!
  • 20 гого

    47 3 Отговор

    До коментар #11 от "Странно":

    странно е как ти го набиха и на теб ,горива ,енергия ,хранителни продукти ама нека той си е агент на Русия чакай той професора казва и за еврото ама тогава ще ревеш като мечка тогава няма да е странно нали свикнала си
  • 21 гого

    43 1 Отговор

    До коментар #8 от "Факти":

    а твойте внуци няма да плащат ,ако имаш такива защото след всичките хормони за смяна на пола едва ли ще се получи .с това мислене за русия ше се побъркаш доктора ти каза че ще изпаднеш в дендър дисфузия
  • 22 Благодаря ви господин Ханке

    64 1 Отговор
    за точният коментар. Ако тези които ръководят европейският съюз вие бяха сложили за съветник нещата щяха да бъдат съвсем различни от ситуацията в момента. А вие сте прав и за въвеждането на еврото в България. Но някой зад океана движи нещата в негова полза.....за съжаление. А нашите измислени герои са точно от там. Отново ще излизаме на площада.
  • 23 Господине

    24 2 Отговор

    До коментар #8 от "Факти":

    Вие сте по-вещ отколкото професор Стив ханке. Не е лошо да отидете при джендър рогите и да им давате съвети. А защо не и да им поставете по един много точен.....
  • 24 Не е зле

    14 0 Отговор
    ма си хубава страна на войната. Кога щяхме да правим секс с толкова много Украинки. Аз няма да се оплаквам Ами да всичко поскъпва ама безплатния секс го покрива.
  • 25 Това не важи за

    51 1 Отговор

    До коментар #8 от "Факти":

    Русия. Но е 100% вярно за България! Всяко минало правителство прави външният дълг по голям и задълженията се увеличават. Ние нямаме ресурси. Един гол г%з...чуждите банки ще взимат лихви и гражданите в техните държави ще живеят като царе! Казва се модерна форма на колониализъм! Местното население е потребител на ниско качествени продукти в техните молове. Печалбата от техните фирми се превежда в тяхните държави. Местното население изчезва поради болести от ниският стандарт на живот. Хранено с вредни продукти ☺

    Коментиран от #35

  • 26 ПРИПОМНЯНЕ

    21 0 Отговор
    Бившият cлужeбeн прeмиeр и кмeт нa Coфия Cтeфaн Coфиянcки oбяви в eфирa нa бТВ, чe cмятaният у нac зa "бaщa нa вaлутния бoрд" Cтив Хaнкe вcъщнocт e бил прoтивник нa въвeждaнeтo нa бoрдa у нac. Coфиянcки e чoвeкът, кoйтo в кaчecтвoтo cи нa миниcтър-прeдceдaтeл пoдпиcвa cпoрaзумeниeтo c Мeждунaрoдния вaлутeн фoнд и вaлутния бoрд прeз 1997 г.
    Днec тoй зaщити тoвa рeшeниe c прocтoтo oбяcнeниe - "нямaхмe друг избoр". И рaзкaзa зa първaтa cи cрeщa c Хaнкe. Пo думитe нa бившия прeмиeр, икoнoмиcтът дoшъл в кaбинeтa му и му пoдaл дoгoвoр дa му cтaнe cъвeтник. Cрeщу 40 000 дoлaрa. Ocвeн тoвa кaзaл, чe Бългaрия нe трябвa дa влизa във вaлутeн бoрд - нeщo, c кoeтo Coфиянcки кaтo прeмиeр нe e cъглaceн. Cрeщaтa им прoдължилa дocтa крaткo, рaзкaзa тoй.
    Нa въпрoc зaщo тoгaвa у нac Хaнкe нocи титлa "бaщaтa нa вaлутния бoрд", Coфиянcки зaяви, чe cлeд кaтo нe cтaнaл нeгoв cъвeтник, икoнoмиcтът cтaнaл cъвeтник нa прeзидeнтa (1997-2002) Пeтър Cтoянoв. И щoм видял, чe прaвитeлcтвoтo щe пoдпишe c МВФ зa въвeждaнe нa бoрд, cтaнaл и нaй-гoлeмият му зaщитник.
    ...............
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Съвсем по шопски

    51 2 Отговор
    По нареждане на САЩ Европейският съюз си запали къщата, да изгори на Русия плевнята.
  • 30 херо тралала

    20 0 Отговор

    До коментар #8 от "Факти":

    айде изработи си 20-те лева може да си лягаш спокоен. господаря е доволен
  • 31 Ку-ку

    1 20 Отговор
    Този е изкукуригал макар, че е много по-млад от Кисинджър!
  • 32 Брендилия

    11 6 Отговор

    До коментар #8 от "Факти":

    Професор Стив Ханке спаси 1997 България от хиперинфлация при грамотния икономист Иван Костов СДСар тогава...

    Коментиран от #42

  • 33 Урюрвкос

    14 0 Отговор
    заформят се островчета по икономически интереси

    Коментиран от #41

  • 34 оня с коня

    3 25 Отговор
    Лично аз съм прочел "Винету " ОТ КРАЙ до КРАЙ - и от единия към другия,и от другия към единия, но НЕ РАЗБРАХ въпреки това какво иска да ни каже Ханке.Вярно е както казва той- че Санкциите на са повлияли на Руската Външна политика,но пропуска да уточни че пък повлияха /и ще влияят все повече/ на ВЪТРЕШНАТА Политика,т.е. Незапомнен Упадък на Руската Икономика с последващи Тотално обедняване на Руския народ.А основната Цел на Санкциите и ИЗОЛАЦИЯТА е точно тази - Да предизвикат Народно недоволство,което ДА ПОМЕТЕ Тираничното Управление на Путин!Като се прибавят и 30-те хиляди Жертви от Войната,Нещата вече стават съвсем сериозни за Путин.Та обяснява Ханке,че Западът ще плати доста сериозна цена за Санкциите,но НЕ КАЗВА Какво предлага за да бъде Озаптена Русия,защото победи ли в Украйна,ще подкара и Молдова,и Прибалтика,ще удари и цяла Европа.По-нататък Ханке предлага "да се обърне внимание" на Иран.А какво значи това - Да му се разреши да има Ядрено оръжие и да отпаднат санкциите спрямо него щото имал Петрол?А каква е гаранцията че ще снабдява Запада с Петрол,а няма да се съюзи с Русия за да го търгуват на Непосилни Цени?Накрая Ханке се опитва да поучава Света,че е необходимо да се обърне внимание на Алтернативни източници на Енергия,сякаш Никой досега не се е сетил за това...
  • 35 стоян

    2 24 Отговор

    До коментар #25 от "Това не важи за":

    До 25 ком -като не важи за русия -защо руснаците са най бедни в Европа с 200 лв минимални заплати и пият препарати за вана и одеколон от безпаричие
  • 36 Ханко

    12 0 Отговор
    Във военно време икономическите съображения са субективен фактор
    Някой получава куршум друг плаща за него
    Така стоят нещата
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Гост

    15 0 Отговор
    Късно! Досега плашехте Иран, санкции до дупка, сега внимание ще му обръщате. Много късно. Пълна рецесия за Европа. И САЩ!
  • 49 Уса

    7 0 Отговор
    Този е американския Мангъров,каквото е казал винаги е било вярно
  • 50 Уса

    8 0 Отговор
    На богатите никога не им е пукало за бедните дори ги мразят,но имат нужда от тях все още иначе биха ги изтребили.Помощите на запад стигат само гмо храната за нищо повече, демек за бавно и сигурно отравяне,защото според богатите бедните си заслужават съдбата,защото са вечно недоволни,мързеливи,глупави и само искат.От 20 години съм в бизнеса и знам,как мислят повечето бизнесмени,които до вчерашни въшльовци днес отваря кафене и вече се има за част от богаташката гилдия и мисли омразно,лицемерно и подло,кой да прецака за удоволствие.Утре ще му умре бизнесчето отново разбира,че е обикновен "клошар"и веднага превключва канала,защото няма къде да отиде отново сред своите "клошари",но с високо вдигната глава,все пак някога е бил голем бизнесмен повече от останалите бедняци или цървули
  • 51 Към # коментар 26 припомняне

    5 0 Отговор
    Ти пак ли се обади? Чухме версията на твойто протеже, след 20 години мълчание. Сега ли се сети господинът, че Ханке не е "баща на валутния борд", а може би е той? Нека се разберат с Петър Стоянов кой е крив и кой е прав и да престане с тези 40000 лева, които Ханке бил поискал за консултации, естествено, че няма да работи без пари.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Хамсал

    2 0 Отговор

    До коментар #42 от "селтак":

    Една стотинка не е сложил в своя джоб пича!
  • 54 Рико

    0 3 Отговор
    Стиви. Ханке. Световно известний професоре по приложна икономика, като натиснеш спирачката, веднага ли спира?
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Берьозка

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Бай Ганя Тариката":

    Ако случайно не знаеш, горепосочената верига магазини е с украински собственик.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания