Last news in Fakti

13 Юни, 2022 11:57 965 4

Въоръжени банди убиха над 100 селяни в Буркина Фасо

  • буркина фасо -
  • въоръжени групировки-
  • селяни-
  • сейтеня-
  • буркина фасо

Повече от 100 души загинаха този уикенд при атака на въоръжени групировки в северното село Сейтеня в Буркина Фасо

Въоръжени банди убиха над 100 селяни в Буркина Фасо  - 1
Снимка: Shutterstock

Над 100 души загинаха този уикенд при атака на въоръжени групировки срещу село в Буркина Фасо, предаде ДПА, като се позова на очевидци.

Все още не е ясно какво точно се е случило вчера рано сутринта в северното село Сейтеня, заяви говорител на правителството и допълни, че силите за сигурност са били изпратени в района, за да проучат обстановката и гарантират сигурността. Заради нападението се е наложило някои жители да бъдат преместени в друго населено място, оталечено на 47 километра от нападнатото село.

От 2019 г. насам Буркина Фасо - страна с население е от 21 милиона и намираща се в района Сахел, е в тежка хуманитарна криза. Там, както и в съседните Мали и Нигер, действат джихадистки групировки, които са се заклели във вярност във вярност на „Ислямска държава“ или „Ал Каида“.

Продължителните суши и гладът също измъчват страната, която тъне в бедност въпреки богатите си залежи от злато. Буркина Фасо се управлява от военна хунта, която дойде на власт през януари чрез преврат.

Източник : ДПА


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 провинциалист

    8 0 Отговор
    "Буркина Фасо се управлява от военна хунта, която дойде на власт през януари чрез преврат." - И тия от НАТО какво дремят, ами не ходят да освобождават или поне да потекат реки от оръжие натам?
  • 2 за 30-на години у нас

    5 1 Отговор
    СДС-арките бандити ,с техните оригинални прототипи -"червени" УБИХА над 1000 села у нас ведно с населението и поминъка им за да пребъдат еврогейските изисквания и "ценности"....и днес в България селата изглеждат далеч по -зле от тези в Буркина Фасо ...а няколкото ни по-големи града заприличаха на ....Жунгла .

    Коментиран от #3

  • 3 Браво на Путин

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "за 30-на години у нас":

    Слава Роzzия
  • 4 Винкело

    2 0 Отговор
    Ще се глобяваме! Още ли не сте разбрали? Всяко споменаване на "глад" върви с Украйна, зърно, Путин, агресор!