14 Юни, 2022 11:55 1 008 7

Паркът "Йелоустоун" в САЩ с огромни щети от наводненията

  • паркът йелоустоун-
  • сащ-
  • щети-
  • наводненията

Проливни дъждове и топенето на снеговете причиниха наводнения в националния парк "Йелоустоун" в САЩ

Паркът "Йелоустоун" в САЩ с огромни щети от наводненията - 1
Снимка: Shutterstock

Проливни дъждове и топенето на снеговете причиниха наводнения в националния парк "Йелоустоун" в САЩ, предаде Асошиейтед прес.

Това наложи евакуацията на някои части от парка, а наводненията доведоха до спиране на тока и принудиха служителите на "Йелоустоун" да затворят всички негови входове за неопределено време.

Голям брой жилищни сгради и други постройки бяха унищожени. Понастоящем обаче няма данни за пострадали. Служителите на "Йелоустоун" заявиха, че преценяват какви са щетите от бурите, които отнесоха мостове, причиниха свлачища и откъснаха от света малки градове, чиито жители се наложи да бъдат евакуирани с лодки и хеликоптери.

Не е ясно какъв е броят на посетителите, които са блокирани в парка или които са били принудени да го напуснат, а също така не е ясно и какъв е броят на местните жители, които са вече извън парка, след като са били спасени и евакуирани.

Някои от най-сериозните щети са в северната част на парка и в населените места в Южна Монтана, които са в непосредствена близост до "Йелоустоун".


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 това е добре

    15 3 Отговор
    че са наводнения че тва ако думне не ми се мисли кво ша стане с демокрацията

    Коментиран от #4

  • 2 смех

    7 2 Отговор
    Правете още хидроцентрали та да ревете после
  • 3 го шо

    8 1 Отговор
    монтана ми е любимият щат, преди време за една бройка да остана там...
    но тия щети са направо нищо, в сравнение с едни, които биха се получили от вулкана.
  • 4 Хйгфф

    11 0 Отговор

    До коментар #1 от "това е добре":

    Туй, ако гръмне всички сме чао.

    Коментиран от #5

  • 5 Aлфа Bълкът

    6 2 Отговор

    До коментар #4 от "Хйгфф":

    Aми, ще унищожи живота само в по-голямата част от САЩ и Канада, и тук там в латинска Америка. И вече останалата част от живота по света която не се адаптира към студовете. Видяхме в Индия какво стана и как хората умираха от студ при 8°-10° над нулата. За минус да не говорим какво ще става.
    Уж всички ще умрем пък последния супер вулкан е изригнал преди 75 000г и пред него Йелоустоун е джудже!

    Коментиран от #6

  • 6 фактите

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Aлфа Bълкът":

    Ти май си нямаш грам идея на каква тема пишеш,ама грам.По-добре му изтрийте коментара ,защото очеивдно е неук и сипе дезинеформация.Да кажеш ,че Йелоустоун е джудже е най-голямата простотия която някой би изрекъл.Супервулканът Йелоустоун е най-големият супервулкан който съществува на Земята.След него се нарежда супервулканът Тоба ,за който визираш ти ,че е изригнал преди 75000 години.Най-силното изригване на Йелоустоун е два пъти по-силно от това което може да причини вулканът Тоба за който говориш ти.Отделно силата на изригване зависи от това колко напрежение се е събрало в калдерата.Според учените не се очаква изригване на Йелоустоун в близките 10-100 хиляди години,но дотогава ще се намери вариант да се свали напрежението.Едно евентуално изригване би било катастрофално за цялата планета.Ще настъпи вулканична зима която ще продължи около 10 години и ще доведе до ледников период,а възстановяването на планетата ще отнеме над 1000 години.Човешката раса ще изчезне на около 90% и то не заради самия взрив ,а и заради последствията след него.Храната ще стигне на човечеството за точно два месеца и след това настъпва хаос и изчезване на световното население.Не забравяйте ,че слънце няма да се види в следващите 10 години.Темата е много обширна,но за щастие в близките хилядолетия ,подобни изригвания не се очакват.

    Коментиран от #7

  • 7 Aлфа Bълкът

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "фактите":

    Гледаш научно популярните канали дето Светът трябваше да се затрие преди 20г и кълвеш.
    Да те успокоя, Йелоустоун трябва да изригне до 2075г според спИциалиститИ и да затрие Света. Да ама не
    При последното изригване преди 600 000г Йелоустоун е изхвърлил 1000км³ лава, скали, прах. И сега се очаква да е толкова. Най-силното му вулканично изригване е било преди 2,1млн години и е изхвърлил 2400км3 лава.
    Преди 1,3млн години пак е избухнал и е изхвърлил 280км³ лава (говорим за кубични километри)
    А Тоба е изхвърлил само преди 75 000г 2800км3 лава.
    То горе на снимката се вижда, ама кой да се поразрови.
    На кратко ще изчезне населението на Северна Америка на 70%. И вече вероятно при ледена епоха ще умре към 90% от живота в по-топлите страни. Животът като цяло. Последствията за населението на Европа и Русия са най-незначителни.
    Иначе ти пак си пали някоя свещичка и се моли на дедо Божи!