Last news in Fakti

15 Юни, 2022 13:35 3 332 30

Байдън поиска обяснения за недостига и високите цени на горивата в САЩ

  • сащ-
  • джо байдън-
  • горива-
  • бензин-
  • дизел-
  • цени-
  • повишение

Президентът на САЩ Джо Байдън в сряда поиска петролните компании да обяснят защо не пускат повече бензин на пазара и рязко ескалирайки реториката си срещу петролната индустрия в страната

Байдън поиска обяснения за недостига и високите цени на горивата в САЩ - 1
Снимка: Shutterstock

Президентът на САЩ Джо Байдън в сряда поиска петролните компании да обяснят защо не пускат повече бензин на пазара и рязко ескалирайки реториката си срещу петролната индустрия в страната, докато той е изправен пред натиск от нарастващите цени на горивата, предава Ройтерс.

"По време на войната маржовете на печалбата на рафинериите са много над нормалното, а те влияят директно на американските семейства и не са приемливи", пише Байдън, добавяйки, че недостигът на капацитет за рафиниране повишава цените на бензина по-бързо от цените на петрола.

"Липсата на капацитет за рафиниране - и произтичащите от това безпрецедентни маржове на печалба от рафинериите - притъпяват въздействието на историческите действия, предприети от моята администрация, за да се справят с повишаването на цените заради действията на (руския президент) Владимир Путин и увеличават разходите за потребителите," заяви остро Байдън.

Байдън засилва атаките срещу петролните компании през последните дни, тъй като цените на бензина в САЩ се вдигнаха до рекордно високи нива над 5 долара за галон (около 2.50 лв за литър) през миналия уикенд и преди летния сезон на отпуските.

Повишаващите се цени на бензина помогнаха за стимулиране на неочаквано устойчива инфлация на потребителските цени и гняв сред избирателите преди междинните избори на 8 ноември, когато Демократическата партия на Байдън трябва да защити контрола си над Конгреса.

Потребителската инфлация в САЩ неочаквано се ускори през май, което доведе до най-голямото годишно увеличение от четири десетилетия. Служители на Белия дом разгорещено обсъждат как да реагират на проблема, който някога са смятали, че ще се регулира постепенно, а сега смятат, че до голяма степен е извън техния контрол.

Байдън приписва покачването на цените на петрола предимно на водените от САЩ санкции, които извадиха руските енергийни доставки от световния пазар след нахлуването ѝ в Украйна.

Но през последните дни Байдън пое курс на борба с големите петролни компании, които заради нарастващите цени на енергията реализират рекордни печалби.

Президентът, встъпвайки в длъжност, обеща да намали зависимостта на САЩ от изкопаемите горива, сега иска да ускори производството на петрол, което се очаква да достигне рекордни нива в Съединените щати през следващата година.

Министърът на енергетиката на САЩ Дженифър Гранхолм планира да свика спешна среща за това как рафинериите могат да реагират на по-високите цени, каза Байдън, като предварително поиска отговор от петролните компании.

Той каза, че те трябва да предоставят "конкретни идеи" за увеличаване на преработката на петрол, заедно с обяснение защо са намалили капацитета си през последните две години.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Да търсят виновния

    67 0 Отговор
    дето даде крила на клоуна да се опълчва срещу Русия и да му слага по границата ракети!
  • 4 Аха

    74 0 Отговор
    А уж чакаха руснаците да свалят Путин от власт...да не се окаже американците да свалят Байдена първи от власт.

    Коментиран от #6

  • 5 Да пита сина си

    62 0 Отговор
    Синчето нали си внася от Русия и си прави печалбите. На какъв се прави?
  • 6 Кво да го свалят!

    45 0 Отговор

    До коментар #4 от "Аха":

    Той човека взел-дал, на батерии кара!
  • 7 От страни

    45 0 Отговор
    Тоя вече е забравил че е направил сума ти глупости които са направили скъпи горивата та сега пита. Надявам се поне че пита хора а не призраци - щото нищо вече не може да ме учуди.
  • 8 Българин

    56 0 Отговор
    Когато свали санкциите срещу Русия, тогава всичко ще си дойде на мястото......дотогава.....sorry.

    Коментиран от #13

  • 9 Историк

    45 2 Отговор
    В условия на пазарна икономика всеки доставчик,било на стоки или пък услуги сам определя цената си! Вмешателство на държавата е в противоречие с принципите на свободния пазар и търговията!

    Коментиран от #11, #24

  • 10 Азз

    49 0 Отговор
    Бай Дъне работата отива на "кой ми ср@ в гащите" май....
  • 11 мдее

    18 11 Отговор

    До коментар #9 от "Историк":

    Тея принципи ти знаеш къде да ги завреш. На земята трябва да има справедливо разпределяне на ресурси и социална политика в защита на всеки човек, а не всякакви брадати арабски и други маймуни и всякакви мойши да се извращават на гърба на човечеството заради смъртната си скука и мнимата богоизбраност.

    Коментиран от #22, #28

  • 12 сороснерес

    32 0 Отговор
    бай-дъно...да погледне в огледало и ще има отговори на всички въпроси..най вече кой е виновен за сегашната ситуация с горива..
  • 13 Мишел

    2 31 Отговор

    До коментар #8 от "Българин":

    Напротив, когато Байдън приложи санкции срещу Русия, всичко си дойде на мястото.

    Коментиран от #15, #16

  • 14 Той

    35 0 Отговор
    А той друго ли очакваше като спря бензина и дизела от Русия??? Тъпанари командват САЩ!!! Пък после висока е цената на бензина! Каквото повикало това се обадило!!!
  • 15 Българин

    17 0 Отговор

    До коментар #13 от "Мишел":

    Пожелавам му успех. :-) :-) :-)
  • 16 ле ле

    28 0 Отговор

    До коментар #13 от "Мишел":

    то вече е дошло точно на мястото,затова Байхой пита къде са горивата и защо са такива цени ..И отговаря..Путин е виновен..но американци трудно вярват на такива малоумни оправдания..
  • 17 сноу

    22 0 Отговор
    Ей дъни ,дъни ..пак се издъни...значи викаш твоята администрация всичката на тепиха и с пот на чело се бори с путин и то най вече курабийката, а тия викаш капиталисти вдигат цените ...Ами викаш едно политбюро ,налагаш партийни наказания вкл.изключване и толкоз..Хайде де..трябва партийна дисциплина..
  • 18 Хайде бе!?

    38 0 Отговор
    До 24 Юни остават десетина дни.Приключва доставката от 100 х барела дневно,от същите омразни руснаци.Как само хързулнаха цяла Европа - майсторски! ... Налагайте пълни санкции,за газ,нефт,за всичко.Е,ние от Януари до 24 Юни ще внасяме " по мъничко"- 100 х барела дневно.И торове за фермерите ше внасяме.И касети с ядрени пръти за АЕЦ ще продължим да внасяме.Как ще плащаме- лесно! През банките! Замразяването на преводи е за вас- Арелекинчетата.Защото без руски-Уралс,или ирански,венецуелски нашият за нищо не става.А там краваря,само до кенефа не ходи с бричката.Защото е тясна вратата.Това е само първия повей на бурята.В калифорнията удари шест зелено за галон! Три пъти по скъпо от 2020 г.Тръгнали с меца,с мед да се надяждат! Жалкото е,че най много ще пострада Европа, включително ние! Ние, още повече!
  • 19 Симо

    26 0 Отговор
    Смешник без идея за настояще-бъдеще и вечно търсеният враг и виновен за фиаското! А напечатаните трилиони??? Само за неговия мандат, са поне три, а можеби и повече.
  • 20 Да нареди на банките

    9 2 Отговор
    Да шортват петрола и гаста и цената ше падне те банките имат достатъчно пари да го направят това и да манипулират пазара
  • 21 Мишел

    7 3 Отговор
    По добре е да искаш обяснение, отколкото да ти искат обяснение.
    Байдън всячески опитва да стигне до втори мандат.
  • 22 ежко

    18 0 Отговор

    До коментар #11 от "мдее":

    Т.е. ако ти трябва титан -отиваш в Русия и си го взимаш:)Права имаш казваш.Ама руснаците не си дават титана,а го продават:)
  • 23 пешо средния

    8 1 Отговор
    Комунизмът ,ще победи пъвро в най-багатите капиталистически държави-К.Маркс Ето чичо Джо иска да наложи таван на надценката на петролните фирми.Значи конкуренцията вече не работи.
  • 24 Където няма държава,

    9 0 Отговор

    До коментар #9 от "Историк":

    става скотобойна анархия. Без държавност няма кой да спре ненаситната алчност за печалба и това е резултатът - криза след криза. Всяка една криза се предизвиква изкуствено и предназначението й е грабеж и власт на шепа самозабравили се за сметка на обществото. За това основна задача на държавата е да подсигури ред, справедливост, човешки условия на живот на гражданите й и да наказва самозабравилите се спекуланти.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Байдън поиска обяснения

    9 0 Отговор
    Сетил се
  • 27 Гост

    8 0 Отговор
    Да се обади на Вовата, той ще му разясни.
  • 28 Гост

    4 1 Отговор

    До коментар #11 от "мдее":

    И всички да сме в един нов свят! Светът на комунизма! Глобалистки комунизъм!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Васил

    1 0 Отговор
    И на тоя малоумник Баидан пак Путин му е виновен време е вече да ходи да се моли на убиецът Владимир Владимирович няма изход Русия държи силните карти