Last news in Fakti
  Тема: Украйна

16 Юни, 2022 18:23 9 558 103

Западни експерти: Сега Русия воюва така, както очаквахме

  • донбас-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • крим-
  • володимир зеленски

Москва пази боеспособните отряди, концентрира се върху Донбас и обръща по-малко внимание на фронта в Харковска, Херсонска и Запорожка области, където украинските сили имат известен успех

Западни експерти: Сега Русия воюва така, както очаквахме - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Ако в началото на инвазията в Украйна руската армия се биеше противно на собствената си доктрина, то по време на битката за Донбас действията ѝ започнаха да отговарят на очакванията на експертите. Това означава ли, че може да настъпи повратна точка във войната? Как ще се развият събитията и какъв тип война предстои, анализира Руската служба на Би Би Си.

Западни експерти предупреждават, че неуспешната атака срещу Киев не трябва да се разглежда като мярка за бойната готовност на руската армия - това е било политическа операция.

Това обаче не означава, че ще настъпи радикална промяна във войната - понесените загуби в началото на войната са отслабили настъпателния потенциал на руските войски.

"Сега те се бият по начина, по който очаквахме. Все още има слабости, но те водят общовойскови бой, по-добре използват пехотата, дроновете и артилерията", каза Роб Лий, висш служител в Изследователски институт за външна политика на САЩ и бивш морски пехотинец на САЩ, в интервю за Руската служба Би Би Си.

"Удивително е, че те не направиха това в началото - противно на собствената си доктрина, учения и начина, по който воюваха в Сирия," коментира Лий.

Комбинираният общовойскови бой включва координиране и обединяване на действията на различни видове и родове войски - пехота, танкове, леки бронирани машини, дронове, артилерия и авиация.

Към средата на юни руските военни действат по-близо до начина, което се очакваше от тях, съгласен е Майкъл Кофман, директор на Руската програма в Центъра за военноморски анализ на САЩ.

"Първоначалната кампания беше просто операция за смяна на режима без планове за истински общовойскови сражения. И руската армия се възстановяваше дълго време след нея", каза Кофман пред Би Би Си.

"Очевидно първият месец от войната почти не отразяваше руския военен потенциал - поради политическия характер на организацията на кампанията. Докато сега, след сто дни, имаме повече материал за оценка."

Адаптира ли се руската армия?

Експертът казва, че руските войски са се провалили на теста за провеждане на мащабни настъпления. Според него е невъзможно да се оценят способностите на армията в областта на мащабните операции в мирно време - те стават ясни само по време на истинска война.

Но в същото време руската армия се адаптира и намери начин да води война на сравнително малък фронт. С изместването на фокуса към Донбас проблемите (на руснаците) не са изчезнали, но някои от тях се решават, казва специалистът.

"След два месеца война започнахме да виждаме значителни промени в действията на руската армия. И повечето от ранните оценки, струва ми се, се оказаха погрешни. Те се основаваха на чудовищни ​​грешки в интерпретацията на данните. Затова някои като мен се опитаха да не осъждат и предупредиха други да не бързат с изводите", каза Кофман.

През първия месец на войната битуваше мнение, че руската армия не може да води комбинирани общовойскови сражения и то се оказа погрешно, подчертава Роб Лий: "Не е така. Просто не се опитваха".

В битката за Донбас руските войски все повече координират разузнаването, пехотата, артилерията и авиацията, казва Кофман: "Това се обсъжда малко, но руските сили активно използват авиацията. В Донбас имат местно въздушно превъзходство. В някои части на Донбас, определено е така."

Руската авиация продължава да обстрелва предните украински позиции от значително разстояние, страхувайки се от украинската противовъздушна отбрана, но тези въздушни удари водят до увеличаване на загубите сред въоръжените сили на Украйна, смята експертът.

Официално Киев не разкрива броя на загубите си, но през юни украинският президент Володимир Зеленски каза, че между 600 и 1000 украински войници умират на ден, а скоро след това съветникът му Михайло Подоляк даде друга оценка - от 100 до 200 души.

Друг президентски съветник, Алексей Арестович, предположи, че 10 000 украински войници вече са загинали във войната.

Русия за последно разкри загубите си в края на март - тогава съобщи за 1351 души. Според британското разузнаване до края на май Русия е загубила около 15 000 души в Украйна. Би Би Си намери доказателства за смъртта на най-малко 3000 руски войници по време на инвазията.

Война на изтощение?

Друга област, в която експертите виждат подобрение, са наземните операции на пехотните части на руската армия.

Ако в началото на войната руските сили просто се опитваха да проникнат в градовете, сега все повече и повече части оставят бронираните превозни средства в ролята на подкрепа - в градовете отиват морски пехотинци, въздушно-десантни сили, специални части и офицери от разузнаването, отбелязва Роб Лий.

Сега в отворени източници има доказателства за използването на комбинирани бойни тактики на много нива - включително на ниво взводове. Отделни подразделения - включително части от самопровъзгласилите се ДНР и ЛНР - имат свои собствени оператори на дронове, казва експертът, въпреки че това са предимно търговски достъпни китайски дронове, които системите на НАТО могат да неутрализират.

Докато руските сили сега се опитват да избегнат минали грешки, последствията от тези грешки продължават да ги преследват. Поради загуба на личен състав и техника се налага активно да използват нередовни формирования - доброволци, новоназначени по договор войници и отряди измежду мобилизираните в териториите под контрола на непризнатите ДНР и ЛНР.

Руските сили не са били подготвени да водят продължителна война, казва Кофман. Ето защо сега те изпитват значителен недостиг на персонал, предимно в пехотата. Освен това нивото на подготовка на някои части беше много слабо.

В резултат на това руският Генерален щаб остана с една възможност - да води война на изтощение, тъй като няма ресурси за настъпателни действия.

Русия пази боеспособните отряди, концентрира се върху Донбас и обръща по-малко внимание на фронта в Харковска, Херсонска и Запорожка области, където украинските сили имат известен успех, смята Роб Лий.

Изключително трудно е обаче да се предвиди дългосрочното развитие на събитията, тъй като има твърде много неизвестни фактори. Кой има повече резервисти? Чии ресурси са по-изчерпани? Кой понася повече загуби?

"Моята краткосрочна прогноза е, че и двете страни вероятно ще бъдат изчерпани през лятото и ще се нуждаят от значителна оперативна пауза", казва Майкъл Кофман.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    177 31 Отговор
    Русия винаги започва трудно и свършва в Берлин.

    Коментиран от #9

  • 2 Машъ

    17 89 Отговор
    Тук щот Путин трепе генералите си, като Сталинъ.

    Коментиран от #65

  • 3 просто е

    120 18 Отговор
    Хаха усреинските сили са пълен аут в 21 век без авиация си мъртъв

    Коментиран от #90

  • 4 Жените ще народят други

    36 84 Отговор
    Русия воюва както Първата световна.Огнен вал после пехотата настъпва срещу картечниците и тъй докато не свършат патроните на украйнците.

    Коментиран от #11, #19

  • 5 Матрософ

    26 36 Отговор
    А пък ние не очаквахме да се тутате с доставките на оръжие за Украйна.
  • 6 БОЛШЕВИК

    108 28 Отговор
    Вечна Слава на СССР и НРБ!
    Победа за Русия!

    Коментиран от #17, #21

  • 7 Обяснението е просто

    105 17 Отговор
    Руснаците не воюваха в началото както в Сирия,защото знаеха че воюват в собствените си земи.Сега ситуацията наложи кое,къде,защо и как..
  • 8 Много запознат

    11 56 Отговор
    Знаят, защото агентите които са били вербувани от русия в Украйна всъщост са агенти на ЦРУ.
    Дни преди путин да нахлуе в Украйна, шефът на ЦРУ е бил в Москва на среща с него и му е казал че знаят какво мисли да прави, знаят и точките от които ще нахлуят.

    Коментиран от #16, #18

  • 9 Хахаха

    18 79 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Сега обаче тя не се пази а нападна първа затова всичко ще свърши в Москва

    Коментиран от #12

  • 10 Нормални ли сте?

    38 6 Отговор
    Никой няма да ви чете толкова дълга статия.

    Коментиран от #22

  • 11 да питам

    9 34 Отговор

    До коментар #4 от "Жените ще народят други":

    Това така, а знаеш ли съдбата на русия след това?

    Коментиран от #93

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 от друг ъгъл

    77 13 Отговор
    Тъпите западни "експерти" особенно наглосаксонските първо трябва да разберат руската душа и едва тогава да се опитат да разберат руската война!
    п.п. Малко вероятно е затова поне да са схванали, че Русия сега тренира в реални бойни действия за разлика от филмовите учения на НАТО!

    Коментиран от #89, #103

  • 15 ДЖЕК

    74 9 Отговор
    ОЩЕ НЕ СА ПОКАЗАЛИ ВСИЧКИ ОРЪЖИЯ ЩЕ ИМА ИЗНЕНАДА И ЗА НАТО

    Коментиран от #94

  • 16 Много си запознат

    24 8 Отговор

    До коментар #8 от "Много запознат":

    Сигурно си събирал "инфото"от всичките баби на пейките пред входа..
  • 17 Матрософ

    13 34 Отговор

    До коментар #6 от "БОЛШЕВИК":

    Забрави Брежнев, бай Тошо, СИВ, Варшавския договор.
    Добавяйте ги тези неща в опорките за автентичност.

    Коментиран от #32

  • 18 Гошо

    31 6 Отговор

    До коментар #8 от "Много запознат":

    Е та какво ? Да не излезе накрая обаче ,че руснаците са искали точно това
  • 19 А тебе

    40 5 Отговор

    До коментар #4 от "Жените ще народят други":

    гонила ли те е мечка?

    Коментиран от #91

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Болшемики Маус

    7 11 Отговор

    До коментар #6 от "БОЛШЕВИК":

    Здравей
  • 22 Изобщо не ги чета 🤣

    33 2 Отговор

    До коментар #10 от "Нормални ли сте?":

    Знам че е пропаганда. Само чета коментари понякога 🙃
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    60 5 Отговор
    Е да де, поне не воюват като американците....в потайна доба първо бомбардират градове и мирни жители и после тръгват да воюват с армията от далеч.....

    Коментиран от #58

  • 25 132

    57 5 Отговор
    Никой не пита н/аглосаксите за нищо! Русия си провежда методично дефашизацията и демилитаризацията... Областите сами ще се отделят след 10-годишния фашистки терор на киевския режим.

    Коментиран от #95

  • 26 Криля Советов

    33 3 Отговор

    До коментар #20 от "Хахаха ти си ку.....хххх":

    е немските коли ги видехме дизел технологията на смъртта никой вече не ги поглежда тия барурници.
  • 27 Мишел

    61 1 Отговор
    Успехът на ВСУ в Харковска, Херсонска и Запорожка области се състои в това, че там стратегическото им отстъпление засега е по- бавно.😃
    Вече двайсетина дни Украйна има само неуспешни контраатаки.

    Коментиран от #96

  • 28 132

    36 3 Отговор
    Никой не пита н/аглосаксите за нищо! Русия си провежда методично дефашизацията и демилитаризацията... Областите сами ще се отделят след 10-годишния фашистки терор на киевския режим.
  • 29 Aве ще ядете

    41 2 Отговор
    на мечока това без главата е ясно.Защото с главата ви идва в повече.Страшно като ви подпере и с големата глава.
  • 30 ....

    21 1 Отговор
    лелее, колко глупости...
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 БОЛШЕВИК

    26 4 Отговор

    До коментар #17 от "Матрософ":

    Еми това бяха хубави съюзи и всичко си вървеше както трябва.

    Коментиран от #92

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 БАЙ КУРТИ

    56 3 Отговор
    Абе все РУСИЯ вие в устата. Защо не кажете триполовите как воюват /бомбен килим от бомбардировачите пък който оцелее ... ВИЕТНАМ, ЛАОС, КАМБОДЖА, ИРАК , СИРИЯ И........

    Коментиран от #97

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 ХАОС

    11 70 Отговор
    Незнам каква им е тактиката на некадърните пияници но когато НАТО влезе във войната с жива сила а това най вероятно ще е факт след месец два тогава ще разберът как се води война и как се яде як бой. и що е то срещу теб да е някой в пъти по мощен.

    БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ ОТ РУСИЯ.

    Коментиран от #40, #45, #51

  • 37 Катъра на хана

    6 35 Отговор
    Я кажете какъв е тоя пожар в газовата столица на Раша.Нови Уренгой гори и може би е спрял газодобива .
    Станало е голямо инферно ,всичко е в пламъци.

    Коментиран от #39, #48

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Пиян и назобен с новичок

    14 4 Отговор

    До коментар #37 от "Катъра на хана":

    Шшшт, не е верно, една кофа за смет се е запалила, нищо сериозно
  • 40 БОЛШЕВИК

    32 10 Отговор

    До коментар #36 от "ХАОС":

    Ти, ще ходиш ли да се биеш от страната на НАТО?

    Коментиран от #44

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Йори

    48 4 Отговор
    “Експертите “ какво повече могат да добавят към досегашните обиди към Русия , след като до сега не си е показала истинското лице . Не Русия , Западът свали маската на свобода на словото и демокрациия и си показа нацисткото си лице .

    Коментиран от #98

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 хаос

    8 17 Отговор

    До коментар #40 от "БОЛШЕВИК":

    грешка на въпроса ти,,,,,,, не за НАТО а против Рушистан...

    Коментиран от #46

  • 45 Ханибал

    20 2 Отговор

    До коментар #36 от "ХАОС":

    Дали ще посмеят? Съмнявам се, че искат да се застрелят в главата.

    Коментиран от #47

  • 46 БОЛШЕВИК

    28 4 Отговор

    До коментар #44 от "хаос":

    То ще има и такива които ще са против НАТО, които ще се бият заедно с Русия!

    Коментиран от #50

  • 47 хаос

    7 17 Отговор

    До коментар #45 от "Ханибал":

    а ти как мислиш че ги е страх ли. не само че ще посмеят плановете отдавна са написани. въпрос на време е. наслаждавай се ако останеш жив след реакцията на безпомощност на тези който подкрепяш.

    Коментиран от #53

  • 48 Д'мин

    21 1 Отговор

    До коментар #37 от "Катъра на хана":

    Горял е колектор между два агрегата за производство на газ UKPG-7 и UKPG-8V. В 02:05 местно време пожара е изгасен!
  • 49 Гюро

    30 3 Отговор
    Браво ,дечицата изпълняват очакванията на големите чичковци!!!! Ха ха ха,прости ,по прости - западни анус- лизатори! Оня ги бие като шкембе в дувар ,а те очакват и обясняват!!!
    Направиха голяма услуга на Раша и нормалните хора!
  • 50 хаос

    14 6 Отговор

    До коментар #46 от "БОЛШЕВИК":

    тези за който говориш няма да отидат на фронта те са страхливци платени и ще останат тук да чакат съдбата си
  • 51 проста

    20 2 Отговор

    До коментар #36 от "ХАОС":

    Както ще влезе НАТО така ще излезе???
  • 52 Руснаците

    29 6 Отговор
    Ще смажат НАТО.

    Коментиран от #56, #74

  • 53 БОЛШЕВИК

    18 1 Отговор

    До коментар #47 от "хаос":

    А не мислиш ли, че при такъв конфликт няма да изпуснат шанса тия къде търсят някакво възмездие и няма какво да губят и ще са повече от тия къде ще подкрепят НАТО само от алчност за пари да си жертват живота?

    Коментиран от #57

  • 54 Соломон

    40 5 Отговор
    Братя УКРАИНЦИ, марионетното Ви, правителство ЗАЩИТАВА ЧУЖДИ ИНТЕРЕСИ !
    С ЦЕНАТА на Вашите ЖИВОТИ, англо-саксонците, се опитват да НАЛОЖАТ своята ХЕГЕМОНИЯ над ПРАВОСЛАВНИТЕ СЛАВЯНСКИ НАРОДИ !

    Не им позволявайте да Ви превръщат в ПУШЕЧНО МЕСО !
    РУСНАЦИТЕ и УКРАИНЦИТЕ са два БРАТСКИ СЛАВЯНСКИ НАРОДА !

    Тези, които УПРАВЛЯВАТ САЩ, се опитват да ЗАВЛАДЕЯТ СВЕТА !
    Не ставайте маша в ръцете им !

    Коментиран от #61

  • 55 абе

    15 2 Отговор
    Поредният аналоЛизатор
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 хаос

    5 8 Отговор

    До коментар #53 от "БОЛШЕВИК":

    да прав си няма какво да губя освен хонорарите си ,,,,, и са много много страхливците платени с промити мозъци
  • 58 ихтамнет

    6 37 Отговор

    До коментар #24 от "🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️":

    Каскет ...русия има най-некадърната и зле обучена армия водена от най-некадърните стратези и генерали,а ти ще ни обясняваш как са пример във войната..Американците ако ги подпукат тези руски неможачи,шамарите ще летят чак до чукотка

    Коментиран от #60, #68

  • 59 Стрелата

    24 2 Отговор
    Аман от анализатори окрайна замина тва е полуженито Марче.
  • 60 хаос

    4 8 Отговор

    До коментар #58 от "ихтамнет":

    ама обясни им го хубаво че не се разбират от дума
  • 61 ихтамнет

    3 32 Отговор

    До коментар #54 от "Соломон":

    Евтината ти пропаганда за която ти плащат да разпространяваш нещо много издиша...Има един световен терорист който напада държави и им краде териториите и ресурсите и този терорист се казва Русия ! Същия този терорист успя да обедини целия свят срещу себе си именно ,защото е терорист,окупатор и престъпник ! Ако искаш държавата ти да има бъдеще ,трябва да си далеч от Русия !

    Коментиран от #64, #83

  • 62 123

    20 2 Отговор
    Слава на Русия
  • 63 Майора

    22 1 Отговор
    Не знам кой ги пише тези статии, вероятно са част от американската пропаганда!
    От името на някакъв експерт е повторено точно три пъти една и съща глупост, как руската армия не успявала да воюва.

    Коментиран от #66

  • 64 хаос

    3 10 Отговор

    До коментар #61 от "ихтамнет":

    еи много са да знаеш много са и са страшно тъпи. Путия ще се маризи с НАТО
    могат само да заплашват с ядрено оръжие
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Мишака

    22 0 Отговор

    До коментар #63 от "Майора":

    Статията е за джендъри,като е прочетът няколко пъти се активизират и мислят само за кожени палки

    Коментиран от #70

  • 67 Ко праим

    28 0 Отговор
    Вярно е,че руснаците в началото тръгнаха не да воюват ,а да иницират държавен преврат в Киев. Някой,вероятно Медведчук и такива като него ги подлъгаха,че в Киев има сили за преврат. Това наистина е стратегически пропуск на разузнаването - да обявиш желаното за нещо осъществимо. Руснаците не си бяха дали сметка какво промиване на мозъци е ставало в Украйна от 1991г. въпреки,че имаше руски политици и военни които отдавна даваха информация за това. Украйна се оказа много по-шовинистична и нацистка отколкото руснаците си представяха,а рускоезичните бяха тотално смазани и наплашени. Уккайна се оказа напомпана с натовски системи за разузнаване,а и цялото разузнаване на НАТО и САЩ работи за тях. Реално НАТО към момента не е в състояние да изкара никакви по-жертвоготовни войници от украинците. По същество Русия воюва с НАТО без да е задействала и 1/3 от потенциала си. Това не е класическа война,защото никой не я е обявил официално и реално има много ограничения - руснаците изчоплят украинците един по един от къртичините,подземията на заводите и жилищните квартали. Способите и прийомите им как да се елиминират терористи измежду цивилно население ще се изучават във всички военни академии,защото донякъде от Израел,никой друг няма практически опит в тия нови и качествено различни действия. И в Югославия,и в Ирак,и особено в Афганистан американците действаха като слон в стъкларски магазин - В Афганистан американците хвърлиха в Тора Бора най-мощтната си конвенци

    Коментиран от #100

  • 68 Гого

    13 0 Отговор

    До коментар #58 от "ихтамнет":

    Ох мила като прочетеш нещо за Америка и се активизираш четеш между редовете , за кожени палки и ставате неудържими . Съвет пусни си нетфликс
  • 69 Ко праим ?

    28 1 Отговор
    . И в Югославия,и в Ирак,и особено в Афганистан американците действаха като слон в стъкларски магазин - В Афганистан американците хвърлиха в Тора Бора най-мощтната си конвенционална авиационна бомба. Амииии... ако руснаците хвърлят най-мощната си конвeнционална бомба по бункерите на Зеления потник? Коо... праим?
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 хихи

    4 0 Отговор
    С две думи, ще ядете Xoя докат се oпекат .ъдeTe
  • 74 Пешо

    3 1 Отговор

    До коментар #52 от "Руснаците":

    Те укрите немогат.Лечись.
  • 75 ОРКА

    18 0 Отговор
    ГЕНЕРАЛЕ НА ПУТИН МУ ТРЯБВАТ НЕ ТЕРИТОРИИ А ХОРА СХВАЩАШ И ОЩЕ ЧОВЕКА ВИ ГО КАЗА ВОЙНАТА Е ЗА НОВ СВЕТОВЕН РЕД А НЕ ЗА КИЕВ ПРОСТО МАЧКА БАВНО С МИНИМУМ ЖЕРТВИ ЗА ДА ВИ ДАДЕ ВРЕМЕ ДА СЕ ОА......ТЕ МАКСИМАЛНО ПРЕД СОБСТВЕНИТЕ СИ НАРОДИ

    Коментиран от #102

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 ДВ Германия

    1 9 Отговор
    Воюва ганкиното Русия

    С гаубици от 50та година и танкове от 60та

    Я германците какво са направили

    Коментиран от #80

  • 79 ПростаЛогика

    9 1 Отговор
    Защо армията на РФ направи нетипични, рискови операции със малки сили и слаба подготвеност (машини закъсаха за гориво) през февруари ? Защото не са са подготвяли да нападат. Всичко стана за 3-4 дена, след като украинската артилерия започна много интензивен обстрел (регистриран от ОБСЕ), ден след ден, на град Донецк, в който няма военни обекти.
    Бавно запрягат руснаците, все се надяват че ще се размине. Сега вече, чакайте ги на полската граница.

    Коментиран от #101

  • 80 666

    8 2 Отговор

    До коментар #78 от "ДВ Германия":

    хаха,това че са извадили от склада няколко десетки Т62 и са ги дали на частите на ДНР и ЛНР е съвсем нормално,боеприпаси за 115 мм им оръдия имат в десетки хиляди и няма лошо миньорите да ги изразходят по урките,а иначе да ти показвам ли основният им танк Т90 с над 8500+ бройки,а не само скици и снимки или да ти покажа Арматата,засега само 150 броя,ама засега,хахаха

    Коментиран от #81

  • 81 ГЕОРГИ

    0 12 Отговор

    До коментар #80 от "666":

    Днес Жданов каза че всичките Т 90 на територията на Украйна са унищожени.
    Вчера са били ударени последните 2 с Джавелин Т 90 Владимир

    Русия общо от модификациите на Т 90 е имала не повече от 500 броя. А Армата не е пускан в производство въобще
    А и Т 90 се оказа една голяма Пунта Мара
  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 ОЩЕ ЕДНО

    11 0 Отговор
    ДОКАЗАТЕЛСТВО ЧЕ РУСИЯ ИСКА ПО-МАЛКО ЦИВИЛНИ ЖЕРТВИ, НО АМЕРИКА И НЕЙНИТЕ "ПАРТНЬОРИ" ПРОДЪЛЖИХА ДА НАЛИВАТ ОРЪЖИЕ ЗА ДА ЗАДЪЛБОЧАТ КОНФЛИКТА УМИШЛЕННО!!! ТЕ НЯМАТ ИНТЕРЕС ОТ СИЛНА ЕВРОПА И СИЛНА ЖЕЛАЯТ РЕСУРСИТЕ НА РУСИЯ .

    Коментиран от #85

  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 войникът Швейк

    5 0 Отговор
    да си войник на фронта, от която и да е страна, е нещо страшно, 21- ви век!?!?!?!..., кви ги вършите бе деца, тука във форума, и пишете неща страшни и срамни и глупави... толкова ли не знаете, че това вече е изживяно, изстрадано с нечовешки мъки, надживяно, описано в литература, филми, музикални произведения - за пример - симфонията на стравински за ленинград, ако сте толкова глупави неуки и не помните историята на цивилизацията, ще се случи още по страшен вариант, но явно тьмните сили си плетат кошницата - насилие, незнание, алчност, неграмотност, тъпи идеологии и ........

    Коментиран от #99

  • 87 Имам

    1 1 Отговор
    Чувството, че в третия параграф авторът вече забравил какво е писал в първия, и така през един. Повторението е майка на знанието, а двойното повторение е свидетелство за душевна болест.
  • 88 Есаул

    0 0 Отговор
    Определението на западните "експерти", че руската Армия е загубила своя настъпателен потенциал, е дълбоко погрешно. Да, в началото действията на военните бяха ръководени от политици, което е неприемливо. Освен това руската Армия много се старае да не допуска загуби сред мирното население на районите, където се провеждат бойните действия. И това значително забавя темпото на настъпателните действия. В допълнение, армията на Украйна усърдно, 8(!) години, подготвяха укрепени райони за разполагане на войски от бивша Украйна - дълбоко ешелонирана отбрана в бетонни многостепенни дълговременни огневи точки (ДОТ).
    Освен това " експертите "не отчитат потенциала на доброволческото движение на жителите на Русия, които по призива на руския народ:" бият нашите!", започнаха да формират доброволчески батальони и полкове от казаци, бивши военни и просто мъже, които могат да държат оръжие в ръцете си и да го използват правилно. Те се отличават с висока мотивация и следователно висок боен дух. Много мъже доброволно отиват във военните комисариати да сключват договори за военна служба, за да освободят Донбас от украинските нацисти, които в продължение на 8 години тероризираха мирното население на Донбас и Луганската народна република. Дори и затова никакви доставки на оръжие, в това число и тежко - танкове, артилерия, от която, между другото, украинските нацисти удрят именно по мирни жители и граждански обекти (това призна ООН), няма да помогнат на нацисткото ръководство на
  • 89 Интересно

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "от друг ъгъл":

    По твоята логика операциите на НАТО в Ирак, Либия, Сърбия и пр. са компютърни игри.
  • 90 Интересно

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "просто е":

    Да се чуди човек как афганите биха СССР и САЩ тогава.
  • 91 Интересно

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "А тебе":

    А теб?
  • 92 Интересно

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "БОЛШЕВИК":

    И защото беше ок затова се разпаднаха. И само фантазьорите-тролей ги използват в опорките си за да насочват хората индиректно към Москва. Ми няма да стане....брат. всички искат просперитет и да не чакат по 20 години за лада или телефон
  • 93 Интересно

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "да питам":

    Да, знам. Изчезна от политическата карта.
  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Хахаха

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "132":

    Мечтииииииии
  • 96 Ффффффф

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "Мишел":

    Невероятно умозаключение
  • 97 Абе вие

    0 0 Отговор

    До коментар #34 от "БАЙ КУРТИ":

    Все се мъчите да оправдаете Русия с действията на Америка. Само не знам защо не давате пример за това как същите тези виетнамци, камбоджанци, сирийци, иракчани и др, все после у гадните, милитаристки Щати и ЕС. Що не идат у преуспяваща Русия
  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Няма

    0 0 Отговор

    До коментар #86 от "войникът Швейк":

    Смисъл да им обясняваш. Парите правят чудеса, докато не почнат да им падат бомби над главите, докато не загубят покрива си над главата и не започнат да се крият по метростанции, ако въобще успеят да стигнат до тях, няма да им дойде акъла.
  • 100 Хахахаха

    0 0 Отговор

    До коментар #67 от "Ко праим":

    Пий си х@пчетата бе човек
  • 101 Хахаха

    0 0 Отговор

    До коментар #79 от "ПростаЛогика":

    Значи три месеца седяха с 200000 армия на границата включително и в Беларус само за да гледат. Ми те горките големи миротворците. Да се чуди човек кой започна.... Украйна ли анексира руска територия, Украйна ли инспирира сепаратистки движения Донецк, Луганск?
  • 102 Интересно

    0 0 Отговор

    До коментар #75 от "ОРКА":

    Странен довод. Защо тогава се юрна към Киев още в началото. Защо позволи толкова жертви сред собствените си сили когато се интересува от хората.
  • 103 ХЕРКУЛЕС

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "от друг ъгъл":

    Ти нямаш мозък да се изпикаеш от души започна да разбираш!ПФУ!
Новини по държави: