Last news in Fakti

17 Юни, 2022 11:35 1 010 1

Непал мести базовия лагер на Еверест заради топящ се ледник

  • непал-
  • еверест-
  • таранат адхикари-
  • ледник кхумбу

Непал се готви да премести базовия лагер на Еверест, тъй като глобалното затопляне и човешката дейност го правят опасен

Непал мести базовия лагер на Еверест заради топящ се ледник  - 1
Снимка: Shutterstock

Непал се готви да премести базовия лагер на Еверест, тъй като глобалното затопляне и човешката дейност го правят опасен.

Лагерът, който се използва от до 1500 души през пролетния сезон на изкачване, е разположен на бързо изтъняващия ледник Кхумбу.



Новото място ще бъде разположено на по-ниска надморска височина, където няма целогодишно заледени участъци, съобщи официален представител пред Би Би Си.

Изследователите твърдят, че топящата се вода дестабилизира ледника, а алпинистите казват, че в базовия лагер все по-често се появяват пукнатини, докато спят.

"В момента се подготвяме за преместването и скоро ще започнем консултации с всички заинтересовани страни", заяви пред Би Би Си Таранат Адхикари, генерален директор на департамента по туризъм на Непал.

"По принцип става въпрос за адаптиране към промените, които наблюдаваме в базовия лагер, и това се превръща в нещо съществено за устойчивостта на самия алпинистки бизнес."

В момента лагерът се намира на височина 5 364 м. Новият лагер ще бъде с 200-400 м по-нисък, казва Адхикари.

Плановете следват препоръките на комитет, сформиран от правителството на Непал за улесняване и наблюдение на алпинизма в района на Еверест.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.