12 Юни, 2013 11:57 1 246 1

Лишиха Гърция от статута „развита държава“

  • гърция-
  • икономика-
  • морган стенли
Лишиха Гърция от статута „развита държава“ - 1
Снимка ЕПА/БГНЕС

Гърция стана първата развита държава, която загуби този статус на развита държасва, съобщи световният лидер в борсовите индекси, компанията „Морган Стенли” (MSCI), която съставя този рейтинг. Така от снощи южната ни съседка вече е в категорията „развиващата се държава”, вместо в „индустриално развита”, пише на сайта си изданието „Bloomberg“.

Причината за спада е неспазването на международните правила за достъп до борсовите пазари на страната, чиито капитали паднаха с 91 процента от 2007 г. насам.

В съобщението на компанията се отбелязва, че текущото състояние на икономиката в страната не съответства на критериите на развитите пазари. „Морган Стенли“ обръщат внимание на високия дълг на страната, на стагнацията на икономиката и трудностите в привличането на капитал.

В рамките на годишната класация на борсовите индекси, Мароко също е с понижен статут – от категория „възникващи пазари” на „гранични пазари”. В същото време пазарите на ОАЕ и Катар вече могат да бъдат наричани развиващи се.

Преразглеждането на рейтинга на Гърция започна през юни 2012 г. Тогава от „Морган Стенли“ заявиха, че на практика в страната не действа финансовият пазар, който може да доведе до промяна на оценката. Агенцията също така обръща внимание на това, че в страната се разпространява бартерът, има въведени ограничения върху сметките, а сделки на фондовия пазар на практика няма.

Пазарът на Гърция е признат за развит през 2001 г. Според рейтинга на компанията в момента в списъка на развитите държави има 22 страни. Други 22, включително Русия, Китай, Индия и Бразилия, са смятани за развиващи се. Останалите държави са смятани за преходни пазари.

Новата класификация на двете страни ще влезе в сила при преразглеждането на резултатите през ноември 2013 г., уточняват от „Морган Стенли”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Zari

    0 0 Отговор
    Ние тогава какво сме? Бананова република?
Новини по държави: