Last news in Fakti

6 Юли, 2022 07:20 1 177 6

В Пакистан вече взимат на работа транссексуални хора

  • пакистан-
  • провинция синд-
  • транссексуални

Провинция в Пакистан определи квота от работни места за транссексуални хора

В Пакистан вече взимат на работа  транссексуални хора - 1
Снимка: Shutterstock

Провинция в Пакистан е определила квота за работни места в публичния сектор за транссексуални хора - маргинализирана общност в консервативната ислямска държава, съобщи ДПА.

Правителството на южната провинция Синд обяви, че в публичния сектор 0,5 % от работните места ще са за транссексуални хора, като този ход беше приветстван като "малка, но значителна“ стъпка от активисти за правата на човека.

"Ние ще въведем това на държавните работни места и ще насърчим частния сектор да се съобрази с него", заяви днес министърът на провинцията Мукеш Чаула.

Семействата често изоставят транссексуалните деца в ранна възраст, тъй като те се смятат за нещо недопустимо. Много от тях оцеляват като се занимават с просия или проституция.

Може да се каже, че обществото почти не ги приема, а и държавата ги пренебрегва.

"Достъпът до достойно препитание определено ще им даде повече възможности", казва Таймур Камал от "ТрансЕкшън", организация за защита на правата на човека, която предоставя правна и социална подкрепа на общността.

Синд става първата пакистанска провинция (от общо четири), която обявява инициатива за транссексуалните хора, и е сред първите административни региони с такова решение в Южна Азия.

Някои щати в съседна Индия са определили квоти за работа на транссексуални. В Бангладеш правителството предлага данъчни облекчения на частни компании за наемане на транссексуални лица.

През 2018 г. Пакистан одобри знаков закон, целящ да защити общността и да ѝ осигури достоен живот, след като през предходните години бяха убити над 500 транссексуални.

"Заедно с този национален закон това е малка, но много значима стъпка", казва Камар Насим, друг активист, чиято организация "Блу Вейнс" работи за транссексуалната общност.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да питам само..

    11 0 Отговор
    Туй страшното на фотоса "женски хубавец" ли е,или "мъжка хубавица"?
  • 2 АУУУУУ

    11 0 Отговор
    Каква новина,какъв връх на демокрацията,само да кажете колко са афиширали т.н транссексуалност и въобще вярвате ли ,другия път пишете и за Афганистан.
  • 3 Верно ли

    5 0 Отговор
    Хайдеее, и тези ги налази демокрацията!!!
  • 4 мучо

    1 0 Отговор
    ама тези много бързо напредват с ценностите на съвременната демокрация бе........
  • 5 тЪ пет

    1 0 Отговор
    Абе верно е ,че 90% от новините са ви ФАКЕ,ама с тая направо се опитвате да ни правите на хахави.
  • 6 фен на сидеров

    1 0 Отговор
    а, в обществените бани наемат ли за теляци !?