Last news in Fakti

6 Юли, 2022 08:00 1 183 0

Тунис си защити конституцията

  • тунис-
  • конституция-
  • каис сайед

Тунизийският президент защити предложената от него нова конституция на фона на отправените срещу нея критики

Тунис си защити конституцията - 1
Снимка: Shutterstock

Тунизийският президент заяви днес, че предложената от него конституция няма да върне авторитарното управление в страната, противопостави се на критиките от целия политически спектър и призова хората да го подкрепят в насрочения за този месец референдум, предаде Ройтерс.

Каис Сайед, който миналото лято разпусна парламента и започна да управлява чрез укази - стъпка, която противниците му наричат преврат - публикува чернова на новата конституция, която предвижда значително увеличаване на правомощията му и отслабване на контрола върху действията му. Поддръжниците на президента казват, че той се противопоставя на силите на елита, чиято небрежност и корумпираност са обрекли Тунис на десетилетие на политическа парализа и икономическа стагнация. В публикувано онлайн писмо той каза, че няма опасност за правата и свободите на тунизийците. "Всички знаят, че Тунис страда от десетилетия и особено през последното десетилетие. Те изпразниха хазната. Бедните станаха по-бедни, корумпираните станаха по-богати", каза Сайед и обвини критиците на предложената от него конституция в "клевети, далеч от реалността".

Повечето политически партии и организации на гражданското общество се противопоставят на предложената от Сайед конституция и казват, че тя е била изготвена едностранно и няма да е легитимна, тъй като тунизийците имат по-малко от четири седмици да решат дали да я подкрепят и не се предвижда минимално ниво на избирателната активност за нейното приемане. Основният журналистически профсъюз се присъедини към опонентите на конституцията и заяви в свое изявление от днес: "Предупреждаваме за опасността… (конституцията) не отговаря на принципите на свобода на пресата и на изразяването". Свободата на изразяването и на пресата бяха ключови постижения за тунизийците след революцията, която свали от власт вече покойния президент Зин ел Абидин бен Али.

Дори ръководителят на комитета, свикан от Сайед за подготовка на първата чернова на конституцията, която той след това пренаписа, заяви този уикенд, че версията на президента е "опасна и проправя път за позорен, диктаторски режим". Садук Белаид каза, че версията, публикувана от Сайед, не прилича на изготвената от комисията чернова.

Източник: Ройтерс


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА