Last news in Fakti

8 Юли, 2022 15:00, обновена 8 Юли, 2022 15:07 3 004 15

Рускитe политици реагираха на убийството на Шиндзо Абе

  • япония-
  • русия-
  • политици-
  • владимир путин-
  • дмитрий песков-
  • дмитрий медведев-
  • шиндзо абе

Путин, Медведев и други политици изразиха съболезнования във връзка с убийството на Шиндзо Абе

Рускитe политици реагираха на убийството на Шиндзо Абе - 1
Снимка: БГНЕС

Президентът на Русия Владимир Путин, заместник-ръководителят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев, прессекретарят на президента Дмитрий Песков, членове на Съвета на федерацията и Държавната дума изразиха съболезнования за смъртта на бившия японски премиер Шиндзо Абе, който в петък, 8 юли, по време на изборно събитие в града Нара беше застрелян от моряк от Националните сили за самоотбрана. Те отбелязаха професионализма и дипломатическите качества на Абе, като посочиха, че той бе силен политик, един от малкото, които се застъпваха за подобряване и регулиране на връзките с Русия и поддържане на мира.

Владимир Путин: „Ръката на престъпник прекъсна живота на изключителен държавник“

Руският президент Владимир Путин изпрати съболезнователна телеграма до съпругата на Шиндзо Абе.

"Ръката на престъпник прекъсна живота на един изключителен държавник, който дълго време оглавяваше японското правителство и направи много за развитието на добросъседските отношения между нашите страни". Владимир Путин

Путин отбеляза, че поддържал редовни контакти с Абе, в които се проявявали неговите „отлични лични и професионални качества“. "Светлият спомен за този прекрасен човек ще остане завинаги в сърцата на всички, които са го познавали. Пожелавам на Вас и Вашето семейство устойчивост и смелост пред тази тежка, непоправима загуба“, завършва президентът.

Дмитрий Песков: "Абе беше патриот на Япония"

Според прессекретаря на руския президент Дмитрий Песков, Кремъл е дълбоко натъжен от новината за смъртта на Шиндзо Абе и категорично осъжда покушението срещу него. Според Песков Абе винаги е защитавал интересите на Япония, но предпочитал да го прави по дипломатически път, на масата за преговори.

"Благодарение на това той изгради много добри, работни, конструктивни отношения с президента Путин. Сега такава политическа воля е дефицитна в редица страни и те открито заявяват, че предпочитат да защитават интересите си на бойното поле, което е задънена улица за развитието".

Дмитрий Песков", прессекретар на президента на Русия

Дмитрий Медведев: „Един от малкото, които се застъпваха за развитието на връзките с Русия“

"Организаторите и извършителите на престъплението, което уби Абе, трябва да понесат неизбежното и най-тежко наказание", каза Дмитрий Медведев, заместник-ръководител на Съвета за сигурност на Русия, председател на "Единна Русия".

"Аз лично познавам Шиндзо Абе като един от малкото японски политици, които се застъпваха за последователно развитие и задълбочаване на връзките с Русия на всички нива. Изказваме нашите съболезнования на семейството и приятелите на Шиндзо Абе, Либерално-демократическата партия и целия японски народ".

Дмитрий Медведев, заместник-ръководител на Съвета за сигурност на Русия.

Медведев отбеляза, че в цивилизования свят няма и не може да има оправдание за тероризма и екстремизма. Според него в борбата с подобна престъпност трябва да обединят усилията си всички политически сили, независимо от програмните си настройки и държавна принадлежност.

Александър Башкин: „Абе се доближи повече от всеки друг до възстановяване на отношенията с Русия“

Според сенатора Александър Башкин бившият японски премиер Шиндзо Абе е бил много близо до възстановяването на приятелските отношения между двете страни. Според Башкин новият премиер Фумио Кишида "разруши всички отношения".

Константин Косачев: „Ужасни новини от Япония“

Съболезнования изрази и заместник-председателят на Съвета на федерацията Константин Косачев. „Ужасни новини от Япония. Като министър-председател Шиндзо Абе лично ръководеше дългосрочен и много ефективен проект за междурегионално сътрудничество чрез горните камари на руския и японския парламенти. Вечна памет!" — написа той в канала си в Telegram.

Алексей Чепа: „Плеяда от силни политици си отива“

Според Алексей Чепа, първи заместник-председател на комисията по международни въпроси на Държавната дума, в света има все по-малко "сериозни" политици.

"Днес можем да видим, че политическите лидери на много страни са явно слаби. И, за съжаление, това понякога води до трагични последици. Отива си една плеяда от силни политици, които повлияха на ситуацията и можеха да я контролират както в собствената си страна, така и в света. Абе беше силен политик, направи доста за поддържането на мира в региона и в света"

Алексей Чепа Първи заместник-председател на Комитета по международни въпроси на Държавната дума.

Чепа добави, че не вижда перспективи за подобряване на отношенията между Русия и Япония, които днес са "много сложни".

Бившият японски премиер Шиндзо Абе почина в болница, след като лекарите се бориха за живота му часове наред. Покушението за живота му беше извършено сутринта на 8 юли по време на предизборно събитие в японския град Нара: бивш моряк от японските сили за самоотбрана се приближи до политика отзад и го застреля с пушка. Той обясни действията си с недоволство от политиката на бившия премиер. Абе беше на 67 години.

Източник: Лента.ру

Превод и редакция: Оля Ал-Ахмед


Поставете оценка:
Оценка 5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Лицемери

    4 23 Отговор
    хахаха, плачат с крокодилски сълзи, а избиват рибарите около курилите ..............
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Бамбука

    26 0 Отговор
    Политик защитаващ интересите на страната си заслужава уважение. Мир на душата му !
  • 5 123

    14 2 Отговор
    И Кенеди го убиват точно когато е искал разведряване с Русия непосредствено след Кубинската криза. Толкова много аналогия с миналото, че чак се втрещяваш как може някои хора да искат да са в 60те год на миналия век!
  • 6 $чекмеджето$

    1 1 Отговор
    преди 12 години каза че имало организирани опити да го очистят и че народа като куче и трябва да се държи здраво за каиша. Е, и затова жив и здрав ще възседне трона след цар киро
  • 7 фактите

    1 17 Отговор
    да видим пресата и покажем двуличието на руските "политици"

    05.03.2022 Шиндзо Абе заплашва Русия и Китай с ядрено оръжие
    26.07.2021 Япония скастри Русия заради посещение на руския премиер на Курилските острови

    Коментиран от #12

  • 8 Глупаци

    5 13 Отговор
    Руските политици да не реагират много че при тях върлува един много опасен вирус наречен самоубийство😁😁😁

    Коментиран от #15

  • 9 Охо-бохо

    14 2 Отговор
    Дългата ръка на ЦРУ! Не е искал война с Русия!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 видинлиика

    1 0 Отговор
    Умните, мъдрите и светли души си отиват от този свят. Остават идиотите, за да сътворяват идиотски свят. Нека душата му намери мир и покой.
  • 14 Прав

    2 0 Отговор
    Самурая Абе си отиде по политически причини 🤺🧓
  • 15 Раша

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Глупаци":

    Руски политици правят разлика на този политик и европейски гейове,-за които никой и никогда няма да съжалява.Типа Борка..
    Типа Мей...Типа Кирчо и Кокорчо...
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания