Last news in Fakti

14 Юли, 2022 23:45 4 459 5

Чудотворната виагра от Хималаите

  • виагра-
  • хималаите-
  • хималаи-
  • секс-
  • сексуално желание-
  • гъби-
  • потентност-
  • любовен живот-
  • тибет-
  • гъсеници

В Тибет от вътрешностите на мъртви гъсеници израстват гъби, които имат лечебни свойства

Чудотворната виагра от Хималаите - 1
Снимка: Shutterstock

На пазара в град Юшу в провинция Цинхай, на 3700 метра надморска височина, през лятото се търси почти само един-единствен продукт: китайската гъсенична гъба, наричана "Виаграта от Хималаите", която наред с потентността укрепва и дробовете.

Един от търговците казва по китайската телевизия, че идва на този пазар, тъй като наколо се намират най-добрите гъсенични гъби. Продажбите вървят отлично.

Рекордни цени за килограм

На пазара в Тибет само за седмици се изкарват много пари. Тук търговците си набавят големи количества от вълшебното средство, които после препродават. В Пекин килограм сушени гъсенични гъби може да се продаде за над 24 000 евро.

В тибетските области цените са по-ниски. Въпреки това за много тибетци тази гъба е основен източник на доходи. В началото на лятото хиляди хора се впускат да търсят гъбите. За целта са нужни търпение и зорко око - тъй като се виждат само миниатюрните пънчета на гъбите, които подобно на рога израстват от главите на мъртвите гъсеници в земята.

Добивът намалява

Високият интерес към гъбите има обаче и своята сенчеста страна. Тази година добивът е значително по-нисък, отколкото в предишните години - с около една трета. А това вдига цените - с около 20 процента.

Причините са много. Всяка година все повече берачи се впускат в търсене на вълшебните гъби. Провинция Цинхай предполага, че тази година ще бъдат събрани 150 тона. Принципно външните за региона хора би трябвало да си купят лиценз, за да берат гъбите, но това почти не се контролира.

Според германския етномиколог Даниел Винклер, който в продължение на години е провеждал изследвания в Тибет, решение има, и то е сезонът просто да се съкрати - гъбите да се берат само в продължение на четири седмици. Това би позволило на неизровените гъби да произведат спори. Освен това може да се ограничи броят на берачите, а районите за бране да се сменят.

Затоплянето на климата също играе роля. Гъбите растат предимно в по-студените високопланински региони - и ако средните температури през зимата нараснат на над минус четири градуса, гъбите вече не растат, посочва американската изследователка Кели Хопинг.

За местните хора в Тибет залогът е голям

За съжаление до момента не са направени достатъчно изследвания за взаимовръзките - вместо да се влагат пари в тях, се търсят възможности гъбите да се отглеждат в други региони на Китай. Първите успехи вече са факт.

Етномикологът Винклер се отнася критично към тази идея "щом тя няма да подпомогне местното население". Става дума за изместване на продукцията, за да могат да се увеличат количествата, обяснява той. Гъсеничната гъба е смятана за доста устойчива. Но вековното взаимодействие между човека и природата в Тибет е заложено на карта.

Тибетците имат много малко други източници на доходи. Без приходите от брането на гъсеничната гъба още повече от тях ще трябва да се откажат от традиционния си начин на живот.

Автор Рут Кирхнер


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 1 Отговор
    БЛАГОДАРЯ за ИНФОРМАЦИЯТА
    ДИ ВЕЛТ
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.