Last news in Fakti

15 Юли, 2022 12:32 924 8

Политическа криза в Италия: Драги подаде оставка, Матарела не я прие

  • марио драги-
  • италия-
  • серджо матарела-
  • криза-
  • политика-
  • рим-
  • оставка-
  • пет звезди

Драги подаде оставка вчера, но президентът Матарела не я прие

Политическа криза в Италия: Драги подаде оставка, Матарела не я прие - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Вчера италианският премиер Марио Драги обяви, че ще се оттегли от поста си. Коалицията на "Националното единство", която го издигна, вече не съществува, аргументира се той. Споровете в управляващата коалиция продължават от седмици.ю

Италианският президент Серджо Матарела обаче не прие оставката на Драги. Драги ще трябва да говори пред парламента и да разясни каква е политическата ситуация, съобщава президентската администрация.

Ново правителство, служебен кабинет или предсрочни избори?

Все още не е ясно какво ще се случи оттук нататък. Матарела може да призове Драги да се опита да излъчи ново правителство. Президентът може да назначи и служебно правителство, което да управлява до следващите редовни избори, които ще се проведат в първата половина на 2023 година. Изборите могат да бъдат изтеглени и за есента, но това е слабо вероятно, тъй като тогава трябва да бъде подготвен следващият държавен бюджет.

До оставката на Драги се стигна, след като от Движение "Пет звезди", които са част от управляващото мнозинство, оттеглиха подкрепата си за кабинета. Правителството на Драги оцеля след вот на недоверие в Сената, но представителите на "Пет звезди" не участваха в него.

Кризисният пакет се превърна в ябълка на раздора

В ябълка на раздора за управляващите се превърна новият пакет за подпомагане на семействата и бизнеса в размер на 23 милиарда. Според "Пет звезди" средствата не са достатъчно. Лидерът на партията Джузепе Конте заяви, че техните искания, например въвеждането на минимална работна заплата, не са изпълнени.

Безпартийният Драги зае поста на министър-председател на Италия през февруари 2021 г. след падането на предишното правителство. Бившият ръководител на Европейската централна банка състави правителство на единството, което обедини партии от крайната левица до крайната десница.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    15 0 Отговор
    Поголовно падане на правителства, като опит на ДАВОСКАТА банда за рокади , но така или иначе те се сриват...
    Идва нов , ПО-СПРАВЕДЛИВ СВЯТ и всеки от нас трябва да разбере, че не време ,в което можеш да останеш наблюдател
    ,,Свободата не е подарък..,,
  • 2 G-7 щяха да се снимат ГОЛИ до КРЪСТА

    7 1 Отговор
    Но в коя ПОСОКА !? Англия, Германия, Италия, Френчито, Чичо - едва удържат ПАТУРИТЕ !
  • 3 А БРИКС Р А С Т Е ! С Иран и Аржентина

    8 0 Отговор
    ЗАЯВКИ са подали Египет, Саудиска А.АБИЯ и Турция ! За G-7 не се говори и дума - те ТАМ щяли да се снимат голи до кръста ! За Долал и Эвро МОСКВА им дава по 59 Рубли - за сега , а за в бъдеще КОПЕЙКИ !
  • 4 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    8 0 Отговор
    Заразата от Буча , а !
    Май всички снимали се в Буча започнаха да подават оставки 🤔🤔🤔
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Симо

    8 0 Отговор
    Идва люта зима и плъховете бягат!
  • 7 Обменям Дойлери Эвра за

    4 1 Отговор
    Р У. Б. Л. И. ! Що проблем ли има нещо ! Киев иска от Запада 9 МиЛярда долара МЕСЕЧНО иначе войната СПИРА ! А у Западо ДЕНЬГИ ЙОК !

    Коментиран от #8

  • 8 Пеяме

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Обменям Дойлери Эвра за":

    Няма как да си толкова глупав?
Новини по държави: