Last news in Fakti

21 Юни, 2013 10:23 839 0

Латвия се присъединява към Еврозоната

  • латвия-
  • евро-
  • еврозона

Срещата на финансовите министри на Еврогрупата реши да приеме Латвия в Еврозоната на 1 януари 2014 година. Това съобщи еврокомисарят по икономическите и валутни въпроси Оли Рен.

По този начин тя ще стане 18-та страна, която приема еврото.

През 2012 година инфлацията в страна беше 1,3% от необходимите 2,7, а бюджетният дефицит - 1,2% от БВП при необходими 3%.

Присъединяването на Латвия е позитивен сигнал за съдбата на еврото на фона на кризата в Гърция и Кипър, така и взривоопасната ситуация в Италия и задълбочаващите се проблеми на Испания и Португалия.

Финансовите министри от Еврозоната направиха крачка напред към „банковия съюз“, постигайки съгласие как спасителния фонд може да се намества за спасяването на фалиращи банки, така че да се ограничат вредите за икономиката като цяло.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА