Last news in Fakti
  Тема: Украйна

26 Юли, 2022 15:33 846 3

Съвместният координационен център в Истанбул за доставките на зърно вече работи

  • турция-
  • украйна-
  • русия-
  • пшеница-
  • зърно-
  • черно море

Сделката предвижда установяването на център, който ще извършва инспекции на входовете и изходите на пристанищата и ще гарантира сигурността на маршрутите

Съвместният координационен център в Истанбул за доставките на зърно вече работи - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Съвместният координационен център (СКЦ) в Истанбул, откъдето ще се извършват инспекции на корабите, превозващи зърно за износ от Украйна, е започнал работа, съобщиха световните агенции, позовавайки се на руското министерство на отбраната.

С посредничеството на Турция и ООН Киев и Москва подписаха на 22 юли споразумение в Истанбул за възобновяване на доставките на украинско зърно от украинските черноморски пристанища, което ще облекчи международната продоволствена криза. Сделката предвижда установяването на съвместен координационен център в Истанбул, който ще извършва инспекции на входовете и изходите на пристанищата и ще гарантира сигурността на маршрутите.

Още новини от Украйна

Руската делегация в СКЦ ще пристигне в Турция днес и ще започне работа в четиристранен формат, заедно с Турция, Украйна и ООН, се посочва в изявление на руското ведомство, публикувани в социалните медии.

Делегация ще бъде водена от контраадмирал Едуард Луйк, отбелязва ТАСС.

"Основната задача на руските специалисти в СКЦ ще бъде оперативното разрешаване на всички необходими въпроси за достигане на инициативата до етап на практическа реализация“, посочва руското министерство на отбраната.

Постигнатата договореност почти веднага беше заплашена от провал, след като Русия обстрелва в събота пристанището в Одеса, което е най-голямото в Украйна, само 12 часа след церемонията по подписването на споразумението в Истанбул, отбелязва Ройтерс.

Москва и Киев обаче заявих, че ще се опитат да реализират споразумението – първия значим дипломатически пробив в конфликта, който продължава вече шести месец.

Украйна и Русия покриваха около една трета от световния износ на пшеница преди руската инвазия в Украйна на 24 февруари.

В понеделник Кремъл призова ООН да осигури премахване на ограниченията върху руския износ на торове и зърно като част от сделката, заявявайки, че все още е твърде рано да се каже дали споразумението ще бъде успешно.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 И ся ко

    12 1 Отговор
    От утре спря планувания световен глад ли? Дръжки за парапети!
  • 2 Иванушка  🇷🇺

    9 2 Отговор
    Работи....грънци.
    Без ПростоКиро и Ленчето няма как да заработи нито една схема ))
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: