Last news in Fakti

3 Август, 2022 08:40 5 411 49

Пекин даде израз на гнева си

  • тайван-
  • сащ-
  • китай-
  • нанси пелоси-
  • учение

Китайското външно министерство каза, че посещението на Пелоси сериозно уврежда мира и стабилността

Пекин даде израз на гнева си  - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Китай яростно осъди американското посещение на най-високо равнище в Тайван за последните 25 години, а председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси приветства самоуправляващия се остров като “едно от най-свободните общества в света“ в днешната си реч пред парламента в Тайпе, предаде Ройтерс, съобщи БТА.

Пекин даде израз на гнева си във връзка с присъствието на Пелоси на острова, смятан от Китай за част от неговата територия със започване на военна дейност в околните води, извикване на американския посланик в Пекин и обявяване, че преустановява селскостопански внос от Тайван.

Пелоси пристигна в Тайпе късно снощи на необявено, следено отблизо посещение и каза, че то показва непоколебимия ангажимент на САЩ към демокрацията в Тайван. В словото си пред парламента днес Пелоси похвали президенката Цай Ингвен, подозирана от Пекин, че се стреми към официална независимост, което е „червена линия“ за Китай.

„Благодарим ви за вашето лидерство Искаме светът да оцени това“, каза Пелоси и призова за засилено междупарламентарно сътрудничество.

Пелоси каза също, че ново американско законодателство, целящо засилване на производството на чипове, за да се конкурира с Китай, предлага по-голяма възможност за икономическо сътрудничество между САЩ и Тайван. Сега, повече от всякога солидарността на Америка с Тайван е от решаващо значение, каза Пелоси на Цай и добави, че решимостта на Америка да съхрани демокрацията в Тайван и останалата част от света остава непреклонна.

По-късно днес се очаква Пелоси да се срещне с правозащитници. Малко след пристигането на Пелоси китайските военни обявиха, че започват военновъздушни и военноморски учения близо до Тайван и тестови изстрелвания на конвенционални ракети в морето източно от Тайван, а агенция Синхуа предаде, че до неделя в близост до острова ще има учения с бойни стрелби.

Китайското външно министерство каза, че посещението на Пелоси сериозно уврежда мира и стабилността в Тайванския проток, оказва тежко въздействие върху политическата основа на китайско-американските отношения и сериозно нарушава суверенитета и териториалната цялост на Китай.

Говорителят на Белия дом по националната сигурност Джон Кърби каза след пристигането на Пелоси, че САЩ няма да бъдат сплашени от заплахите на Китай или от войнствената му риторика и няма причина нейното посещение да предизвиква криза или конфликт. Президентката на Тайван Цай благодари на Пелоси за конкретните ѝ действия в подкрепа на Тайван в този критичен момент и посочи, че островът няма да отстъпи пред лицето на засилените военни заплахи.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мдааа

    89 21 Отговор
    Жълтурите се изложиха. Само лаят а америкосите им се изплюха в лицето. Си трябва да отговори по-твърдо иначе никой няма да го взима насериозно.

    Коментиран от #6, #9, #12

  • 2 Иванушка  🇷🇺

    55 15 Отговор
    ".. преустановява селскостопански внос от Тайван..." - наистина силен удар по САЩ ......3аеби 😂😂😂

    Коментиран от #31, #33

  • 3 Факт

    127 15 Отговор
    САЩ провокират навсякъде по света конфликти...Светът без САЩ ще е много по-мирен и чист...

    Коментиран от #27, #34, #44, #47

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Про100 100

    16 51 Отговор
    За статистиката, оборота на Китай с Тайван е 150 млрд долара а с Русия 90млрд долара...А чипове ще видят Китай, но не и през Тайван. Където има червени отпадъци има проблеми. Чен Кай Щи и Мао забъркаха тази каша, сега някой да я оправя...

    Коментиран от #45

  • 6 Китай

    63 5 Отговор

    До коментар #1 от "Мдааа":

    Са друга бира. Ще чакат докато решат, че е дошло времето, и ще ударят където боли най- много.
  • 7 Симо

    75 9 Отговор
    Китайците си правят лоша услуга с тази мекошавост. Трябваше да ударят силно по масата и да изгонят натрапника. С тези по друг начин не се получава. Само силен юмрук по муцуната.

    Коментиран от #15, #42

  • 8 Случката...

    76 12 Отговор
    ...може само да ме радва...!Неблагоразумието на САЩ,умишлено да дразни икономическа и военна сила като Китай,работи само срещу САЩ...!И допълнително сплотява фронта- Русия-Китай срещу САЩ...!Ама то требе и акъл,а не само да си вреш носа навсякъде по света...

    Коментиран от #26

  • 9 Обективно

    81 9 Отговор

    До коментар #1 от "Мдааа":

    99% от стоките внасяни в САЩ са китайски, достатъчно е да почнат да им спират и бавят някои доставки и този колос на глинени крака Америка, ще рухне!
    Време е свободнив сввт да се опълчи на тези кравари, които тероризират и се бъркат в живота на цели свят!

    Коментиран от #13

  • 10 Не се прави така

    18 35 Отговор
    Доста остро им влязоха на китайците, и то в момент в който няма какво да направят. В краткосрочен план САЩ печелят, но дългосрочно китайците ще търсят реванш за това но надали ще го вземат. Китай си отива бавно но сигорно в момента експорта им се крипи на износа на втечнен газ който купуват по дългосрочни договори и препродават в Европа, секне ли ще са на минус. Толкова им се радвах преди 20 години на успехите, а сега потеглят към дъното.

    Коментиран от #18, #48

  • 11 Азз

    48 3 Отговор
    те,краварите надсякъде с демОнкрацията отиват и после се свършва с войни,разрушения и много смърт....
  • 12 Си Дзинпин Мечо Пух

    22 28 Отговор

    До коментар #1 от "Мдааа":

    Китайският дракон се оказа хартиен. Неслучайно подигравателно изобразяват Си като Мечо Пух.
  • 13 Идва момента!

    58 5 Отговор

    До коментар #9 от "Обективно":

    Когато на света ще му писне от този нагъл световен жандарм-САЩ...!Те никога не са водили война на своя територия!А само са подклаждали и водили войни навсякъде другаде по света...!Една война на тяхна територия,би им подействала изтрезвяващо...!

    Коментиран от #16, #22

  • 14 Факт

    30 1 Отговор
    Сега чиповете ще поскъпнат още!
  • 15 вседрфтгъхуй

    45 11 Отговор

    До коментар #7 от "Симо":

    И руснаците, и китайците имат една особеност- дълго, много и дори твърде дълго впрягат каруцата, но веднъж тръгнат ли спиране нямат и газят като валяк + имат лошият навик да се връщат и да газят пак... И пак... До сега само руснаците са запрегнали и тръгнали лекичко напред газейки внимателно осраинците, но като гледам на китайците им остава да закопчеят още 2-3 неща и също потеглят и изобщо няма да спрат до Тайван. И подозирам, че една близка до Китай островна държава ще срещне валяка много скоро, а като нищо и руският валяк ще се отбие да заравни терена...

    Коментиран от #28, #41

  • 16 Как точно

    13 5 Отговор

    До коментар #13 от "Идва момента!":

    Ще ги нападнеш, от Мексико ли, от Канада. Те реално са на остров!
  • 17 Филип Ейджи

    21 3 Отговор
    Китай е на 5000 години!
  • 18 Китай си отивал

    46 6 Отговор

    До коментар #10 от "Не се прави така":

    Ти май си заспал преди 30 години и още спиш.
    Знаеш ли къде се съхраняват най много долари след Федералния резерв?
    Сети се сам. Ако тези долари излязат на пазара и сбогом Америка. Без война.

    Коментиран от #25

  • 19 Гост

    27 4 Отговор
    САЩ много силно се изплюха в лицето на Китай пред целият свят. Най-вероятно Китай ще се опита да си го върне в първият удобен момент, но така или иначе - изпуснаха момента, в който трябваше ясно да покажат с дела, че светът трябва да се съобразява с тях.
  • 20 Софиянец

    9 26 Отговор
    По руски тертип ще прелетят стотина пъти заплашително и ще млъкнат. Нормално за комунета, ежат се но не смеят да пръднат.

    Коментиран от #23

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Споко

    15 4 Отговор

    До коментар #13 от "Идва момента!":

    натам върви. Сами ще си я направят. Пък и Тексас може да се отдели.
  • 23 Чудя се

    20 4 Отговор

    До коментар #20 от "Софиянец":

    "Софиянецо" от къде е тази силна любов към ФАЩ ?
  • 24 ZАТЪПЯЛ РУСОФИЛАК

    7 20 Отговор
    А пък тукашните не умни русофилтаци се съдраха да квичат и циркат от тъпа радост че жълтите ЩЕЛИ да смачкат САЩ,жалки дребни душички размина им се празника до следващият век!
  • 25 Китай

    8 13 Отговор

    До коментар #18 от "Китай си отивал":

    Държи 3% от Американския дълг, 1.8 трилиона долара, в разписки не в кеш! Пак да повтори я 3% 1.8 трилиона долара. Няма да ги усетят на борсата! И това са книжа не кеш долари книжа разписка, че един е дал на друг! Или казано Китай им дал да напечатат 1.8 трилиона долара срещу разписка!

    Коментиран от #43

  • 26 Кол. Ю

    11 7 Отговор

    До коментар #8 от "Случката...":

    Чудя се що не те поканят в Пентагона, на хубава заплатка, да ръсиш всеки ден акъл. Белким се оправи света
  • 27 Мда

    6 10 Отговор

    До коментар #3 от "Факт":

    Да, ще останат само комунисти и терористи, прекрасно!
  • 28 Питам се....

    3 1 Отговор

    До коментар #15 от "вседрфтгъхуй":

    Тебе като малък колко пъти са те изтървали на главата.
  • 29 Нищо

    7 10 Отговор
    няма да направи Китай,ще повикат малко за самочувствие,и толкова.Все пак са това което са,в западния свят доминиран икономически и военно от САЩ и всичко друго са празни приказки.
  • 30 ВАНЮША

    15 4 Отговор
    Не бързай. Ние сме мъдра нация. Ударът ще бъде към САЩ и НАТО в друга насока, не военна. Не се реагира никога емоционално. Учителя учи- удара да бъде точен, отсечен и рязък. Тогава болката е най- страшна и мъчителна.
  • 31 ЧАМ ГЪМ

    8 2 Отговор

    До коментар #2 от "Иванушка  🇷🇺":

    Не бързай. Ние сме мъдра нация. Ударът ще бъде към САЩ и НАТО в друга насока. Не се реагира никога емоционално. Учителя учи- удара да бъде точен, отсечен и рязък. Тогава болката е най- страшна и мъчителна.
  • 32 Маги

    5 5 Отговор
    Дрън ,дрън слаба китайска марка!!!!
  • 33 ИЗЧАЙАЙ

    9 2 Отговор

    До коментар #2 от "Иванушка  🇷🇺":

    Мащабна криза около Тайван ще започне, след като гостуващата председателка на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси напусне острова. Това съобщава Washington Post.

    Според публикацията през следващите дни Пекин ще демонстрира силата и възможностите си, като изстреля ракети близо до Тайван, но ще избегне пряка военна конфронтация. Реакцията на властите на КНР може да бъде поетапна - действията на Китай ще бъдат насочени главно срещу тайванската икономика. В допълнение, кибер и информационното въздействие върху острова ще се увеличи.
  • 34 Баш химик

    6 2 Отговор

    До коментар #3 от "Факт":

    Те тези потъват сериозно, и си го знаят, но за съжаление искат да повлекат и целия свят с тях на дъното!

    Коментиран от #49

  • 35 Мдааа

    4 6 Отговор
    И реакцията им, като и стоките им - менте.
  • 36 САЩ...... НАЙ МОГЪЩИТЕ

    4 8 Отговор
    Си го преместиха от единия крачол в другия...
  • 37 стоян георгиев

    2 11 Отговор
    Евалата на пелоси.с комуняги и диктатори няма друг начин
  • 38 Теодор Рузвелт

    2 7 Отговор
    Америка не ги е страх от военните на БРИКС и ШОС ако искат войнаще си я получат
  • 39 Наблюдател

    1 3 Отговор
    Ако навремето САЩ а и Запада като цяло не бяха си затворили очите когато Китай окупира Тибет /които няма нищо общо освен расата/ сега китайците нямаше да имат самочувствието да дрънкат оръжие .
  • 40 Голем смех

    3 5 Отговор
    Китайчетата, горките, си загубиха акъла от едно бабе. Мравуняк...
  • 41 Хихи

    4 2 Отговор

    До коментар #15 от "вседрфтгъхуй":

    Изработил си си някаква грешна представа за света и даже си вярваш. По-кротко с илюзиите, тавариш...
  • 42 Тъпан

    1 5 Отговор

    До коментар #7 от "Симо":

    Само Китай ли а Русия са два пъти по мекушави.
  • 43 Тъпан

    5 1 Отговор

    До коментар #25 от "Китай":

    Отворко я кажи колко трилиона е външният дълг на твоите господари с оставащите 97% .Авно си пропуснал часовете по математика.
  • 44 Така

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "Факт":

    Абсолютно. Колкото повече държави го осъзнаят, ще бъде победена Сащ и патериците и от запад. Оръжията няма да им помогнат.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 ШорошняБГ

    2 0 Отговор
    Да не даваГоспод да изпитате гнева на Пекин..
  • 47 КитайскатаКомПартия

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Факт":

    Очакваме скоро рестарт на света безФАЩ иПодлогите му
  • 48 Байгън

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Не се прави така":

    Да се радваш вГлупостта си не е много за хвалене. наТвое място бих си мълчал и продължил с несретия си колониален живот...
  • 49 Брус Ли

    2 0 Отговор

    До коментар #34 от "Баш химик":

    Защо за съжаление?Те Краварите си го просят отдавна и целенасочено-значи ще е за щастие,😆🤕💀
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания