Last news in Fakti

4 Август, 2022 10:51 1 082 6

Пелоси отпътува от Тайван, но напрежението се запазва

  • тайван-
  • китай-
  • сащ-
  • нанси пелоси

Нанси Пелоси си замина от Тайван след доста спорно посещение

Пелоси отпътува от Тайван, но напрежението се запазва - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Китай започва военни учения с бойни стрелби в шест зони около Тайван, пише "Гардиън", предаде БТА.

Изданието отбелязва, че Пекин е обявил началото на мащабни учения, а тайванското министерство на отбраната е съобщило, че сайтът му е станал обект на кибератаки, които временно са го извадили от строя. "Гардиън" определя китайските учения като безпрецедентни и отбелязва, че те на практика ще поставят Тайван под блокада. Изданието обобщава и отзвука в региона от посещението на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайпе и посочва, че преобладават призивите за спокойствие. Южна Корея призова за диалог, Япония изрази безпокойство, а Северна Корея подкрепи Китай, пише "Гардиън".

Нанси Пелоси си замина от Тайван след доста спорно посещение, подразнило силно Китай, коментира "Индипендънт". Изданието отбелязва, че Пекин се е опитал да сплаши Тайван чрез налагане на търговски ограничения и изпращане на самолети край границите на острова и е извикал американския посланик, за да изрази остър протест пред него.

Вестникът все пак определя посещението като историческо и с голям залог, въпреки критиките на Китай относно визитата, и цитира правителството на САЩ, което уверява, че Вашингтон и Пекин не са "пред война" заради Тайван. Тайван стреля по "китайски дронове" на фона на напрежението с Пекин, съобщи "Дейли телеграф", като цитира съобщение на тайванското министерство на отбраната, че неидентифицирани летателни апарати, вероятно дронове, са разузнавали край тайванските острови Цзинмън. Изстреляни са сигнални ракети, за да ги прогонят, посочва Тайпе.

Тези силно укрепени острови се намират съвсем близо до югоизточния бряг на Китай, недалеч от град Сямън. "Дейли телеграф" отбелязва, че САЩ са определили започващите учения на Китай край Тайван след посещението на Пелоси като безотговорно поведение и са предупредили за опасност положението да излезе вън от контрол.

"Вашингтон пост" коментира, че посещението на председателя на американската Камара на представителите е било посрещнато с възторг в Тайван, но във Вашингтон то е предизвикало полемика. В анализ по темата коментаторът на изданието Адам Тейлър посочва, че мнозина в американската столица са определили визитата като безсмислена и опасна. Авторът отбелязва, че Пелоси и оглавяваната от нея делегация от представители на Демократическата партия са прекарали на острова само 18 часа, но за това време са успели да преобърнат дългогодишно дипломатическо табу във външната политика на САЩ и са предизвикали мащабни китайски военни учения, които са нарушили териториалните води на самоуправляващия се остров.

В сходен дух са и коментарите в "Ню Йорк таймс", който коментира, че макар и Пелоси да си е заминала, и след отпътуването ѝ напрежението не спира да расте. Вестникът посочва, че посещението е предизвикало въодушевление на острова, но Китай е заплашил, че това няма да остане без последствия. Започващите военни учения на Пекин ще отправят пряко предизвикателство към претенциите на Тайван за териториалните води около острова, допълва изданието.

"Уолстрийт джърнъл" коментира, че след отпътуването на Пелоси китайската военна заплаха е надвиснала над острова с още по-голяма сила. Вестникът отбелязва, че предизвикалото бурни реакции посещение е повишило военното напрежение в района до най-високите му равнища от повече от две десетилетия. Изданието прогнозира, че най-вероятно това изостряне на обстановката ще се запази дълго след като Пелоси вече ще се е завърнала в САЩ. Пелоси обеща американска подкрепа за Тайван на фона на предупреждения за китайска военна блокада на острова, пише "Файненшъл таймс". Изданието отбелязва, че Пекин планира учения с бойни стрелби край най-големите пристанища на острова и определя това като безпрецедентно изостряне на напрежението.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 няма скрито, покрито

    11 1 Отговор
    Читателите на New York Post нарекоха Зеленски за посмешище, защото смятаха, че той е този, който казва на Китай какво да прави.

    Потребителите изразиха недоумение защо Съединените щати имат право да помагат на Украйна, а по някаква причина Китай не трябва да оказва помощ на Русия.

    „Ако Америка може да помогне на Украйна, защо Китай да не може да помогне на Русия? попита един от коментиращите.

    Читателите припомниха, че самият Зеленски танцува под звуците на НАТО, изпълнявайки всичките им укази, и изрази надежда, че рано или късно ще отговаря за военните си престъпления.

    „Надявам се да видя деня, когато тази корумпирана марионетка на НАТО на Зеленски бъде заловена, съблечена гол (без повече фалшиви военни тениски), окована във вериги, след това бичувана и изпратена в Източна Украйна, за да се изправи пред истински съд за военните си престъпления.“ , друг американски потребител отбеляза.

    Китай многократно се е обявявал срещу несправедливите едностранни антируски санкции от страна на САЩ, както и срещу техния навик да се намесват във вътрешните работи на други държави, без да имат право на това.
  • 3 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    9 1 Отговор
    Бебето в розово дори не може да си представи какви тежки последствия ще има от проявата на магарешкия й инат ‼️ САЩисаният Мъск е първи - новият заводът за батерии се отлага "за по-добри времена" , а до тогава неговите заводи ще правят само кутийки‼️ Скоро гордо вирнатия ••й на Тайван ще клюмне, като "Варненски гларус" без плаж, защото Китайския ще им спре "плажния пясък" - суровина за чиповете им ‼️
    И това е само началото ‼️
    "Отмъщението на китайката" тепърва започва 🤔🤔
  • 4 Мдаа

    2 4 Отговор
    Нещо не са ми ясни тези китайци. Допуснали острова да се самоуправлява 73 години, с конституция, президент, правителство, 22ра икономика в света, имат и търговски отношения и сега сакън никой да не го посещава. Като сте имали претенции, че острова е ваш, къде спахте толкова години?
  • 5 къде

    4 0 Отговор
    са тия дето се кефеха, че Китай е книжен дракон, шоуто те първа започва...
  • 6 МирО

    6 1 Отговор
    За една дъртофелница, ще си докараме нов конфликт.
    Китайците са прагматични - те искат да правят бизнес и
    за това не закачаха Тайван, а инак - не са поискали не са го
    окупирали за часове (за мнението на Сащ въобще не им дреме)