Last news in Fakti

3 Август, 2022 23:00 23 164 114

Троянският кон на Путин в Европейския съюз

  • унгария-
  • виктор орбан-
  • русия-
  • москва-
  • владимир путин

Будапеща е предпазлива да критикува директно Кремъл

Троянският кон на Путин в Европейския съюз - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Когато унгарският премиер Виктор Орбан отприщи расистка тирада по време на годишно обръщение към етническите унгарци в Румъния на 23 юли, в което той твърди, че неговите поддръжници "не искат да станат народи от смесена раса", международната общност се отдръпна ужасено от този лидер на държава-членка на НАТО и Европейския съюз. Един от дългогодишните съветници на Орбан, Зужа Хегедус, подаде оставка след речта, наричайки я "чист нацистки текст... достоен за Гьобелс", пише Foreign policy.

Много други в Унгария бяха по-малко изненадани. Откакто се завърна на власт през 2010 г. със свръхмнозинство от две трети в парламента, което му позволи да разруши унгарската демокрация, Орбан използва този език, за да оправдае дискриминационни политики спрямо имиграцията и малцинствените общности. Единствената малка разлика този път беше, че маската се изплъзна напълно и крайнодесните настроения на Орбан вече са очевидни за света.

По-непосредствено безпокойство през последните дни бе продължаващото подмазване от Унгария на Москва. Миналата седмица 27-те членки на ЕС се съгласиха доброволно да намалят с 15 процента използването на газ. Единственият противник, разбира се, беше Орбан, който нарече хода "още една стъпка към военна икономика".

Същата седмица като речта в стила на Гьобелс, унгарският външен министър Петер Сиярто направи изненадващо посещение в Москва, ход, който разби западните партньори и твърдо циментира мястото на Унгария като единствен съюзник на Русия в Европейския съюз. Позирайки за снимки заедно със своя колега, сияещия Сергей Лавров, Сиярто беше в града, за да поиска още руски газ. "В настоящата международна ситуация най-важното за нас е да гарантираме енергийната сигурност на Унгария", каза той след 90-минутната си среща с Лавров.

От ранните часове на руската инвазия в Украйна в края на февруари, Будапеща е предпазлива да критикува директно Кремъл, въпреки, че осъди военната агресия на Москва, която отне живота на най-малко 10 000 души. Но както неизменно правят след анексирането на Крим от Русия през 2014 г., Орбан и неговата партия Фидес възразиха срещу санкциите срещу руската енергетика. През май Орбан задържа шестия пакет от санкции на ЕС, докато не договори изключение за вноса на руски петрол, доставен по тръбопроводи, за да задоволи нуждите на Унгария. През юли той отново изигра своята роля.

За пореден път лидерите на Европейския съюз и външнополитическите анализатори се питат какво се крие зад почти обсебващото преклонение на Будапеща пред Кремъл, въпреки че руските снаряди продължават да валят върху украински цивилни.

"Има обективни и субективни мотиви зад политиката на Унгария към Русия", каза Андраш Рац от Германския съвет за външни отношения. "Всичко започва с обективните мотивации, като най-важните са енергийните; части от тях са наследени от комунистически времена, главно доставките на нефт и газ. Сред субективните мотиви е възхвалата на Русия като нелиберална държава. Когато Орбан обяви Унгария за нелиберална демокрация през 2014 г., Русия беше спомената като модел на управление.

С около 80 процента от нейния природен газ и 65 процента от петрола, идващи от Русия, Унгария наистина има опасения за доставките, но Орбан умишлено увеличава зависимостта си от руската енергия от години, въпреки че казваше, че страната му ще работи, за да се откачи от прекомерната зависимост от Руски газ през 2018 г. През 2014 г. Будапеща сключи противоречива сделка с Москва за разширяване на ядрената електроцентрала "Пакс" в страната, споразумение, което беше забулено в тайна и не беше обявено за търг.

Ухажването на Орбан също изглежда свързано с желанието да се защитят унгарските активи в Русия, особено тези, свързани с групата MOL, водещата нефтена и газова компания в страната, и банката OTP и двете от които се управляват от богати унгарци, симпатизиращи на Фидес. Когато френският производител на автомобили Renault напусна Русия, той трябваше да продаде своите дялове в руска автомобилна компания за символичната и безполезна 1 рубла.

"Защитата на MOL Group е от ключово значение", каза Рац. "Когато погледнете какво се случи с Renault по-рано тази година, Орбан няма да позволи това да се случи."

Орбан не винаги е бил московски фен. Когато все още беше в опозиция, Орбан беше яростен критик на Москва. През 2007 г. той заклейми, че "петролът може да идва от Изтока, но свободата винаги идва от Запада". Когато на следващата година избухна руско-грузинската война, Орбан бързо осъди Русия и предупреди за прекомерната зависимост от руската енергия. Но тонът на Орбан се промени около 2009 г. и значително след като спечели изборите през 2010 г. Според Сузана Зелени, член на Фидес до 1994 г., е трудно да се разбере точно каква игра играе Орбан с Русия.

"Той въведе тази политика на "степ-денс", където искаше да използва позицията на Унгария в ЕС и също така да достигне до източните сили, по-специално Русия. Той винаги е обяснявал, че това няма нищо общо с бизнеса... но е ясно, че Путин го държи на определен път и той не може да се върне оттам".

Междувременно Орбан също нанесе разрушителен удар по ЕС, демонтирайки съдебната система, манипулирайки някога жизнена демокрация и предизвиквайки гнева на Брюксел. Но лидерите на ЕС изглежда нямат воля да намалят фондовете на ЕС, предназначени за Будапеща, докато смело подкопава върховенството на закона, основна ценност на блока.

Въпреки че това му коства приятели в Европа, отвъд Атлантическия океан републиканците се редят на опашка, за да чуят нелибералния политик. Миналата година водещият на Fox News Тъкър Карлсън водеше шоуто си от Будапеща, а бившият вицепрезидент на САЩ Майк Пенс говори на демографската конференция на Орбан през септември. В четвъртък Орбан ще излезе на сцената на Конференцията за консервативно политическо действие в Далас заедно с близък приятел, бившия президент на САЩ Доналд Тръмп. В реч, озаглавена "Как се борим", Орбан ще се отдаде на любезната аудитория с крайнодесен уклон, дори ако е нужно да запази проспериращата си любов с Путин в тайна.

Източник: Foreign policy / News.bg


Поставете оценка:
Оценка 3 от 95 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рамбо Силек

    53 109 Отговор
    За България или Унгария става дума в статията, че не ми се чете цялата. То други троянски коне няма.

    Коментиран от #42, #63

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Хохо секса

    55 100 Отговор
    Като чуя за Троянски кон в ЕС,
    защо ли се сещам за Радев?

    и за Баце, който построи Путинската тръба

    Коментиран от #40, #80

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Гост

    46 105 Отговор

    До коментар #2 от "Теодор Рузвелт":

    Турция не са смятам,че са троянски кон.Турците си гледат интереса и в никакъв случай не са слуги на Русия.Нали именно Турция продава дронове на Украйна,за да се защитава от руските окупари,а и самата Турция преди години свали руски изтребител и заплаши русия с война и то без да им мигне окото.Колкого до Унгария ,това,че Орбан е предател,не значи,че и Унгария е настроена така.Има един троянски кон в Европа и това е Сърбия.Самия факт,че никой не понася Русия и тя е изолирана от всички говори достатъчно.Сърбите да се оправят.Щом са избрали да са на грешната страна си е тяхна работа

    Коментиран от #37, #47

  • 12 Седалгин Нео

    146 33 Отговор
    " ... международната общност се отдръпна ...

    Кой съставлява международната общност? Две шепи сбъркани субекти на хранилка, които усърдно работят за разрушаването на собствените си държави. Милиони обикновени граждани в Европа, по един или друг начин, изразиха подкрепа за Орбан.
  • 13 Адам Хилтън

    99 18 Отговор
    Пък когато ръсеше расистки реплики към мигрантите от Сирия и строеше ограда "да спаси Европа", тогава същите тия го хвалеха нали?

    Коментиран от #95

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Какъв троянски кон е Орбан?

    127 12 Отговор
    Орбан си гледа унгария, бута си я по средата и хем така хам иначе но в твърда позиция! Унгарците са нация! И с Путин вправо в очи, и с европеските партьори в прово в очите им казва каквото мисли! Ние сме троянско магаре, даже повече от едно се надпреварваме кой ще предаде повече и в двете посоки.

    Коментиран от #20

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 КойТиУмВзе

    11 25 Отговор

    До коментар #10 от "Роси":

    Нищо не разбрах ... Чел съм навремето, у гимназията , не у землянката ..
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 ха ха хааа

    13 30 Отговор

    До коментар #15 от "Какъв троянски кон е Орбан?":

    Нема хем така , хем така бе ... Как па не го разбрахте ..

    Коментиран от #24, #34

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Да бе

    53 16 Отговор
    Всъщност троянецът не е Орбан, а Боко от Банкя. Той направи турският газов поток с наши пари.
  • 24 Има гледай Баце

    24 7 Отговор

    До коментар #20 от "ха ха хааа":

    12 години хем така хем унака, 12 години, и още продължава е не е Орбан, но за примера става!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Минувач

    97 20 Отговор
    Статии, като тази са просто загубено време да се четат, едно и също - бла-бла, което изхожда винаги и само от една позиция да се сатанизира Русия. Истинската журналистика, както и по-задълбоченото мнение на обикновения човек, биха анализирали причините, следствията и последствията на всяко решение, на който и да е лидер. Дали Орбан е лош и, за кого е лош? Дали е лош за своята родина или по-скоро е лош, заради примера, който дава на другите зомбирани членки на ЕС. Дали е лош, че иска да възпре новите евро-гейски ценности в родината си, дали е лош, че иска да запази идентичността на родината си да не се претопи сред мюсулмански бежанци, дали е лош, че иска да има просперираща икономика и има ресурсите за това или по-скоро е лош, защото не следва зададения протокол и програма от ЕС и САЩ, обслужващи американския дълг? И в крайна сметка, на кого му пука, какво ще кажат, ако ще и целия свят, когато твоя народ вижда, че милееш за него и си негов защитник, да се съхрани, да се запази и просперира. ЕС вече е мъртво отроче на еднополюсния гео-центризъм, на което му трябваше силен катаклизъм, за да се отърси от розовата американска мъгла. Силно се надявам Русия да спре енергията за ЕС няцяло, за да могат да осъзнаят и прогледнат истината най-накрая и КОЙ стои зад всичко, вкл. тая война. Докато няма глад, бедност и студ, хората трудно биха започнали да задават въпросите, иначе свикнали на розово, безпроблемо битие, но за сметка на някой друг. Ще разберат, че всичко е

    Коментиран от #109

  • 28 Да бе

    60 11 Отговор
    За разлика от Борисов, Орбан си гледа народа, а не само чекмеджето и потоците, направени по поръчка с наши пари...
  • 29 Минувач

    77 19 Отговор
    ...Ще разберат, че всичко е, за да се плаща американския дълг от цял свят, живуркането със заеми и дълг, който периодично се плаща от цял свят, а за целта се организира епидемия, война или друг катаклизъм, за да се отпечатат още пари и чрез инфлация да се източи целия свят. Но тази схема ще работи само, докато доларът е световната валута, ако не е - САЩ умира. Дано сега сме на път да сринем долара, това е войната, това е целта!

    Коментиран от #50

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 ...

    28 72 Отговор
    Нашият президент дръпна една реч при встъпването на служебния кабинет и каза, че основна задача на правителството е да не ни предпази от война. Демек неутрално да действаме спрямо Русия. Да се спотайваме, пак да седим на два стола, да не дразним мечката и току виж не ни е нападнала. Снощи, конституционният съдия - бесепар, Янаки Стоилов каза, че трябва да се възстановят дипломатическите отношения. С кой сме скъсали дипломатически отношения, че да ги възстановяваме, с руската агентура в София ли? Неутраритетът спрямо Русия и страха от това да застанеш на позиция срещи диктатурата и агресията на Путин означава безхарактерност и двуличие на нашите държавни мъже. С тази позиция България се отдалечава от цивилизования свят и се доближава до азиатско-фашизираната Русия. Такава България ли искаме?...

    Коментиран от #53

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Опа

    42 5 Отговор

    До коментар #20 от "ха ха хааа":

    Има има. Цената на горивото за унгарците е една а за чужденците е друга? Пък ти си лай че няма (хем така хем инак). Това пък ти дали го разбра!

    Коментиран от #35

  • 35 ха ха хааа

    2 23 Отговор

    До коментар #34 от "Опа":

    Ми , и при нас е така , ама ти като караш 2 конски сили дали си го разбрал ?!🤭
  • 36 Източна ромелия

    62 9 Отговор
    Защо според Факти или от където са го приписали изброените държави непременно трябва да са троянски коне. Не са ли дълновидни политици които мислят за народа си , а не някакви подлоги на някой си, както са нашите политици.
  • 37 бриз

    73 13 Отговор

    До коментар #11 от "Гост":

    Фразата “Никой не понася Русия “ я има само в краварската пропаганда , която се налага от продажните ни правителства . И виж колко депутати има Орбан в парламента избрани от унгарския народ , парламента е на Орбан...унгарците изцяло подкрепят политиката на Орбан .
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Кака Гинка

    82 9 Отговор
    О, да! Голям расист е за това, че не иска да си "почерни" нацията, че не иска да хрантути навлеци, че не му пука за санкциите срещу Русия, които могат да доведат до катастрофа собствения му народ! А още - че не приема 33-те пола и смяната на лексиката по отношение на мъжки и женски род.И за разлика от купените от САЩ евролидери, които са готови да затрият собствените си народи, той действа в интерес на своя народ. И на всичкото отгоре е подкрепян от 2/3-ти от населението! Ако у нас се появи такъв лидер, май бързичко ще го свалят - много са ни предателите, много...
  • 40 уточнение

    5 23 Отговор

    До коментар #8 от "Хохо секса":

    По-правилно е да се напише : "който направи на путен тръба"
    😀
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Отвратен

    9 21 Отговор

    До коментар #10 от "Роси":

    Значи Вие пишете НЯМА, нищо и други подобни, но заповядвате да Ви оборят с ДАННИ! Брей!
    Ето една данна: през Втората световна война България е въоръжена с Messerschmidt Me-109G.
    По време на Варшавския договор с МиГ-23. Единия от тези самолети е бил последен модел за времето си, а другия не.

    Коментиран от #76

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Орбан

    38 9 Отговор
    Е ВЕЛИК РЪКОВОДИТЕЛ
  • 46 Гражданин

    61 10 Отговор
    Орбан е националист и защитава достойно интересите на народа си.Не е наведена марионетка като нашите управляващи в полза на чужди интереси.Европейският съюз се управлява от педофили и престъпници и дано скоро да се разпадне.Хубаво е да има повече политици като Виктор Орбан
  • 47 Роко

    27 3 Отговор

    До коментар #11 от "Гост":

    Турция свали руски самолет и ердоган веднага дотърча в централата на нато да задействат чл.5 след като американците му казаха да се оправя сам
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Роко

    15 39 Отговор

    До коментар #29 от "Минувач":

    Ти гледай твоята русия да не умре.Всъщност колко диктатури останаха по света.Сега вече ще започне истинска деболшевизация, иначе русия е на смъртния одър ако не направи това.Ще видиш какво негативно отражение ще даде това нашествие за русия,но надявам се този път руснаците да изметат болшевишката паплач която ги държи вече над 100г.
  • 51 Роко

    7 23 Отговор
    Ти гледай твоята русия да не умре.Всъщност колко диктатури останаха по света.Сега вече ще започне истинска деболшевизация, иначе русия е на смъртния одър ако не направи това.Ще видиш какво негативно отражение ще даде това нашествие за русия,но надявам се този път руснаците да изметат болшевишката паплач която ги държи вече над 100г.

    Коментиран от #62

  • 52 Роко

    11 5 Отговор

    До коментар #33 от "Бай Лисан":

    Силен е този който има голям пищов но не се хвали и не показва на рулетки разни големи или бутафорни пищови.Даже путин разубеди тръмп да не направи с.корея на чакъл.Нали тогава си бяха приятелчета
  • 53 Това

    3 16 Отговор

    До коментар #31 от "...":

    с неутралитета и борбата му за мир е голема работа. Да може дядовците и бабите да го харесат - я виж какъв миролюбец ненагледен. Ще кажеш, че Духовната Семинария е завършил ане ВВВУ-то и Академия!?
  • 54 Щерев

    11 33 Отговор
    Маджарите по произход са турци смесени с всякакви раси от Урал до тук.
    Орбан е един клоун.
    Унгария иска да заграби Закарпатието. Отново са избрали губещата страна, както винаги са правили
  • 55 Джордже Балашевич

    43 7 Отговор
    Международната общност се отдръпна ужасена. Откога един съюз и още три, четири държави са цялата международна общност? Ужасени от думи на расова основа. Колко трогателно написано! А същите тези, ужасените, не участваха ли в избиването на хора в Югославия, на етническа основна? И на колко други места по света, избиваха на етническа основна. Не говореха, а избиваха! Лицемерието на запада и най-вече, англосаксонското лъжене, няма граници. България трябва да се спаси и да излезе от всякакви съюзи и сдружения на американци и англичани! Исторически, петното което носим от участието в избиването на Богомилите, е достатъчно и не ни трябват нови грехове!

    Коментиран от #108

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Чегевара

    10 31 Отговор
    Унгария повтаря грешката от ВСВ. Тогава на страната на фашистка Германия, сега на страната на фашистка русия

    Коментиран от #61

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Чук

    7 3 Отговор

    До коментар #51 от "Роко":

    Роко , рокооо юного си зле вавслийката, ай бегай към Лозенец, че криза ръйш ли
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Каква е

    22 0 Отговор
    разликата между реда в Америка и реда в Русия, Сърбия или Унгария? Не бъркайте демокрацията със слободия, в САЩ има много стягане и това е! Защо на едното викате демокрация, а на другото фашизъм? Това са закони и трябва да се спазват! Всяка страна да си гледа гьола! Ако иска да работи с друга страна, просто да сключи договори! Нещата са много прости, но ламтутниците за пари развалят целия ред!
  • 66 Българските турци

    8 3 Отговор
    По добре откровен враг отколкото лицемерен приятел !
  • 67 Историка

    9 1 Отговор
    Принципно троянците са били траки, за разлика от данайците. Затова са и воювали. Гърция е една измислена страна с крадена история.
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Анонимен

    21 6 Отговор
    Браво на Орбан.
    Не като нашите кухи лейки управници, които за да се подмажат на Запада и САЩ са готови да жертват народа си заради чужди интереси -да се запази евроатлантическото господство в света.
    И не руски снаряди, а натовски и американски убиват мирни жители.
    Само фалшива пропаганда. Истината ще излезе наяве. Има очевидци и доказателства.

    Коментиран от #100

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 ПРАВ СИ

    14 0 Отговор

    До коментар #72 от "Анавв":

    АБСОЛЮТНО СЪГЛАСЕН. БИХ ДОБАВИЛ ЧЕ ОРБАН Е И НЕЗАВИСИМ ПОЛИТИК МИСЛЕЩ ЗА НАРОДЪТ.
  • 74 Читател

    4 4 Отговор
    Хм, унгарците са продукт именно на расово смесване, а Орбан е типичен пример за това. Матова кожа черни очи и коса и много характерна е широката глава и твърда четинеста коса. За България е характерно същото, типични примери са Георги Първанов, Румен Петков. Така че не знам точно ние и унгарците за какво расово смесване гиворим, за такова могат да говорят германци словаци, словенци , чехи до някъде скандинавци, а гличани. Но специално българи гърци италианци(южни) са лесно отличими от останалите европейци.
  • 75 Бай онзи

    19 2 Отговор
    Ами стоят зад Орбан унгарците, защото той е доказателството че може и без да е голяма държавата и мощна икономика да се води самостоятелна политика.
    +Не пусна бежанците, които Европа "покани"
    +Отказа да участва в "зелени сделки " и други подобни дивотии, защото се чувства неподготвен.
    +Иска по-справедливо разпределение на средствата в ЕС.
    +Осъжда агресията на Русия, но не е съгласен в предвид обвързаността с ресурсите и да съсипе икономиката на Унгария .
    +Не е съгласен с разни смешни само ограничения със съмнителен ефект.
    Затова и на следващите избори в Унгария победителят е ясен, докато в останалите страни правителствата капят едно по едно до разказване на самия Съюз.

    Коментиран от #81, #101

  • 76 Анонимен

    16 3 Отговор

    До коментар #43 от "Отвратен":

    А сега с какво е въоръжена. С въображаеми самолети. Турция винаги може да ни завладее и никой няма да си мръдне пръстта. Особено НАТО.
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 име на ВИМЕ

    7 1 Отговор
    Троянски кон - кон от Троян ! ! ! Защо му е на Путин кон от Троян ? Чак от България ли го е взел ? По-добре е НРОЯНСКА сливова , защото сближава хората !
  • 80 НегъРалбинос

    4 3 Отговор

    До коментар #8 от "Хохо секса":

    Не закачай Бойко ! Той е БОГ и при това напълно божествен !
  • 81 Читател

    2 12 Отговор

    До коментар #75 от "Бай онзи":

    България не Унгария и нашите политици не могат да си позволяват подобни волности. Ние сме периферия на ЕС и не представляваме особен интерес нито като потребление нито като производатвени възможности, нито като военнен съюзник. Притиснати сме от две големи държави с имперски амбиции, Турция и Русия и ако Европа и САЩ загубят интерес към нас, моментално ще попаднем под тяхното изключително силно влияние, а там няма да имаме възможност да изразяваме съгласие или несъгласие , ще правим тива което ни се каже, тези държави не са никак либерални. Каква част от 60% износ за ЕС ще запазим също е под въпрос, ако загубим този износ, държавата няма да може да функционира самостоятелно, случилото се прес 89 ще ни се стори песен.
  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Българските турци

    2 12 Отговор
    Да ! Най "стабилният" съществувал расизъм е доктрината на БКП - " Единна нация чрез "възродяване" на всички освен Българите !"
  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Иван

    12 2 Отговор
    Не може да има съюз от различни нации, ако те нямат интерс една от друга....та за това Орбан си гледа маджарите да са си добре, а ЕС, ако дава е ОК, ако не дава ....на м..ната си
  • 95 ???

    14 0 Отговор

    До коментар #13 от "Адам Хилтън":

    Навлеците, божем от Сирия, но родени примерно в Мароко ли, "борецо" срещу "расизма"?
    ПП. А ти колко мароканци, пардЬон - "сирийци", обгрижваш у вас???
  • 96 Аз бе

    4 19 Отговор
    Маджар комуниста да не забравя 1956г.!И любимите му комуняги как ги удавиха в кръв! Рот фронт!

    Коментиран от #97

  • 97 Це де

    15 1 Отговор

    До коментар #96 от "Аз бе":

    "Маджар комунист" ЪТ много добре помни 1956.Помни ги и тези на запад от Маджарско, дето даваха на думи кураж на Имре Наги (или Над) и компания, а после само гледаха сеир отстрани... Тея същите и на Полша гледаха сеира през 1939.... ах, всъщност - "защитиха" я от Хитлер чрез "странната война", а на Сталин и такава не обявиха... Та помни той, помни... И не само той😏...
  • 98 Никой

    2 16 Отговор
    След като целува руски зад ници Орбан да не би кризата и инфлацията да подминават Унгария. Вижте им цените ,който разбира как става и най вече може / не от тролове и ботове. И тогава умувайте.Поскъпо е и от България.

    Коментиран от #99

  • 99 Някой

    11 0 Отговор

    До коментар #98 от "Никой":

    вярва ли ти?
    ПП.Ти - основавайки се на богат личен опит - чии з/ци би препоръчал да цунка?
  • 100 ФАКТ Е

    3 14 Отговор

    До коментар #70 от "Анонимен":

    Руските окупатори поругаха паметника на хан Кубрат в Мала Перешчепина, Украйна.
    Мемориалът на хан Кубрат в Мала Перешчепина - село в Новосанжарски район на Полтавска област,
    е издигнат през 2001 година.
    На мястото където е гробът на владетеля на Велика България хан Кубрат
    За поругаването, кметът на селото е съобщил в полицията. съобщава украинският сайт poltava.to.
    В момента полицията провежда разследване, за да установи щетите на мемориалния комплекс.
    Село Мала Перешчепина е известно с откритото на 29 май 1912 г. съкровище,
    съдържащо около 800 предмета, много от тях златни (общо около 25 kg)
    и сребърни (общо около 50 kg).
    Те са открити на дълбочина от 20 до 100 cm в естествена пясъчна дюна на левия бряг на река Ворскла, ляв приток на Днепър.
    Съкровището е узурпирано от Русия,
    пренесено е в Ермитажа в Санкт Петербург,
    където се съхранява и днес.
    Описание на част от предметите от съкровището е публикувано от руски учени непосредствено след неговото откриване през 1912г.
    Изследването на съкровището се активизира отново след 1984 г.,
    когато Йоахим Вернер разчита между знаците върху два златни пръстена името на Кубрат.
    Според хрониките на Теофан Изповедник и Никифор Константинополски
    Кубрат умира „през годините на Константин, който управлявал на Запад“-
    около 650 г. на базата на откритите в съкровището монети.
    През 1963 година единият от хората, открили находката,
    заявява, че там е имало човешки и животински кости.
    През 200
  • 101 Бай кой

    2 14 Отговор

    До коментар #75 от "Бай онзи":

    Те да ги наритат от Европа ,да видим колко ще стоят зад Орбан унгарците . Хем в Европа хем в Азия . Ама и неговото време идва , троянският кон накрая го палят и изгаря .
  • 102 Унгаро

    2 3 Отговор
    Всеки вика Орбан бил велик ръководител ,ама ако беше тук и да вкара тия антиковид мерки които бяха в Унгария . Хахага
    Щяхме да гледаме тогава големия цирк . Хахага
    Друга песен щяха да пеят , тия дето много го възхваляват сега . Хахаха
  • 103 Лиса

    14 2 Отговор
    Орбан е пример за добър политик!
  • 104 666

    4 16 Отговор
    Орбан е жалък фашист като неговия приятел Путин. ЕС трябва да спре парите на Унгария и да бъдат извадени от съюза и НАТО. Жалко някога са яли дървото от руснаците сега са им първи приятели.

    Коментиран от #105, #106, #107, #110

  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 107 666,6

    10 1 Отговор

    До коментар #104 от "666":

    А ти - велик" следовник на родения някога именно в Унгария възрастен "филантропин, чието оцеляване с цената на едни там "сделки" с немците ( за живота на едни там евреи иде реч) през ВСВ е обществена "тайна";-)...
  • 108 *****

    8 0 Отговор

    До коментар #55 от "Джордже Балашевич":

    Седем - до тук - ялови минуса - и НИТО 1 (ЕДНО) възражение. Истината зад минуси няма как да се скрие!!!
  • 109 зъб

    8 0 Отговор

    До коментар #27 от "Минувач":

    Точно
  • 110 777

    9 0 Отговор

    До коментар #104 от "666":

    Бе те и фрeнците са хапвали немско дръвце n пъти, пък японците да не пиша какъв рахат им е дошъл от две щатски бомбички, ма я ги виж сега. И нито Орбан, нито Путин го е казал: "Няма вечни приятелства ( аз добавям - и вражди), има вечни ИН-ТЕ- РЕ- СИ". Надявам се щото пипето ти да ти позволи да асимилираш тази елементарна истина. Успех!!!
  • 111 станю

    7 0 Отговор
    защо има толкова публикации премахнати мъдература ти ли си манна небесна бе лебед мой...........
  • 112 Ръката на Кремъл

    6 0 Отговор
    Ето това е политик, който работи за интересите на страната си. Браво, човече. Ти си пример.
  • 113 Брат ДАНКО

    0 5 Отговор
    Орбан и Бойко са на един кантар само че първия е умен бандит и демагог а Боко си е цървул Мислите ли че няма руски пари в джобчето на Орбан и така до Брюксел У нас платени русофили дал господ

    Коментиран от #114

  • 114 Братче ЦАНКО

    2 0 Отговор

    До коментар #113 от "Брат ДАНКО":

    Мислим, мислим, ама за едни пари у твоето "джобче"😉...
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания