Last news in Fakti

4 Август, 2022 12:08 6 203 29

Китай и Тайван: ето какво е съотношението на силите

  • тайван-
  • китай-
  • сащ-
  • война-
  • армия-
  • напрежение-
  • нанси пелоси

Тайван се готви за нападение от Китай в последните 70 години. С какви сили разполага Тайпе и какво е съотношението на силите с Пекин?

Китай и Тайван: ето какво е съотношението на силите - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Посещението на председателката на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайпе тази седмица значително повиши напрежението между Тайван и Китай. Двете държави си размениха сериозни предупреждения за потенциална военна ескалация.

Китайското Министерство на външните работи заяви, че Вашингтон "ще плати цената" за посещението - първото от десетилетия насам на висш американски политик. Пекин обяви, че ще проведе военни учения край бреговете на Тайван през следващите дни. Дълбоките разногласия между двете страни датират от гражданската война в Китай, когато комунистите на Мао Дзъдун побеждават националистите на Чан Кайшъ, които бягат в Тайван. Пекин все още гледа на острова като на част от своята територия.

По военна сила Китай превъзхожда Тайван в почти всяко едно отношение - от танкове (5250 срещу 1100) и артилерия (5854 срещу 1667) до самолети (3285 срещу 741). Тайпе обаче разполага с по-голям брой резервисти, обучени за евентуално пълномащабно нахлуване от страна на Китай - 1,5 милиона. В Китай те са 510 хиляди. Редовната армия на Китай включва 2 милиона войници, тази на Тайван - 170 хиляди.

Нападението срещу Тайван е реална опасност от 50-те години на миналия век и островната държава е разработила собствена стратегия за защита. Тя включва използването на морски мини, противокорабни, противовъздушни и противотанкови ракети и бързодействащи щурмови лодки, които да предотвратят нахлуването на военноморски сили. При успешен десант на китайски сили, Тайван се е подготвил за партизанска война в градовете и планинските селски райони. Китай разполага с втория по големина годишен бюджет за армията в света, значително превъзхождащ този на която и да е друга държава в Тихия океан. Според повечето оценки страната е с най-големия военен флот по брой кораби. Военните разходи на САЩ, които поддържат голямо военно присъствие в региона, са по-големи, но са разпределени из целия свят.

Съединените щати са все още доминиращата военна сила в Тихоокеанския регион. Вашингтон разполага с големи военновъздушни и военноморски бази в Япония, Южна Корея и Сингапур. Засега Китай има само една чуждестранна военна база - в Джибути. Пекин разширява мощта си чрез изграждането на военни съоръжения на оспорваните острови Спратли. Китайското военноморско превъзходство в голяма степен се запазва в рамките на така наречената "верига на първите острови", простираща се от Япония до Малайзия. През последните години Пекин разшири активността си и извън този регион.

Напоследък Китай се опитва да подобри отношенията със съседите си и да разпространи влиянието си, основно чрез търговски и инфраструктурни проекти. Според Пентагона страната се стреми да създаде повече бази в чужбина, за да разшири и военния си обхват. Вашингтон смята, че Пекин "вероятно е обмислял" бази в други близки държави, включително Камбоджа, Мианмар, Тайланд и Шри Ланка. Същевременно, САЩ остават предпочитани партньор за много азиатски държави и все още могат да разчитат на ключови съюзници в лицето на Япония, Южна Корея, Сингапур и Тайван.

Автор Руаири Кейси


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Източна ромелия

    39 6 Отговор
    На Дойче зеле инфото не им е точно. Китай може да мобилизира до 6000000 бойци заедно с редов ната армия и резервистите

    Коментиран от #22, #26, #28

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Да си идват

    31 4 Отговор
    Извънземните! И да си прибират експеримента наречен- човек! Да живнат другите видове на земята! Видя се че не става !
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Иванушка  🇷🇺

    24 7 Отговор
    Мда...почнат ли да се вадят таблички със сравнения и съотношения значи Войната почва.
    Не ще да съм кофти пророк, но следващия Трети Конфликт ще е на многострадалните Балкани.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Охо-бохо

    33 8 Отговор
    Тайван не е самостоятелна държава. Тайван не е признат за държава! Тайван не се оспорва, че е китайска територия. За какво нападение говорите. В Тайван има подчинено на Америка правителство, което е ненормално на китайска територия да има чуждо управление.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Юруууш

    16 3 Отговор
    Превъзхождали Поднебесната с повече и по подготвени резервисти? Пълна манипулация,от най елементарен тип.Тайванците , за да се вкарат в лоното на демокрацията и задължителните за това промени,си унищожиха на практика армията.От задължителна ,наборна служба 24 месеца,за пет години е смъкнаха на 4 месеца.Съкратиха до минимум военнната преподготовка на резерва( иска пари,много пари). Команден състав редуциран до минимум.Воеенни вузове- премахнати.Малък брой от висшите чинове се обучават в щатите.И това го дължат пак на Обора.Който целенасочено унищожава армията ,на всяка държава,където стъпи.С двояка цел.Да бъде изцяло зависима от щатската,и от неговия ВПК.Другата,не по маловажна,ако се случи някаква сериозна политическа промяна, новите да не разполагат с ефективна армия, независима от Обора.Безпрострастен анализ на истински експерти в тази област показва,че КНА само с конвенционални средства, може да превземе Тайван за срок -10-14 дни, при условие,че щади инфрастуктура и цивилни.

    Коментиран от #23

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 АноН

    12 2 Отговор
    Отново ли тия Припаганди от Deutsche Welle?!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Мда

    16 3 Отговор
    Така започна войната в Украйна, уж с учения до границата ..... И репертоара на джендерите вече го знаем наизуст "пълномащабна инвазия", "с нищо непровокирана агресия", "пакети санкции" и т.н.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Наско

    8 17 Отговор
    Другарят Си дали е лапнишаран като Путин, че да нападне Тайван? Че те ще си затрият военноморския флот в подобна офанзива, пък да не говорим какво би означавало това за икономиката им. Ония са укрепени на острова с най-модерните оръжия и ги чакат от 70 години. Китай ако си го навие на пръста ще ги превземе, но на каква цена, пък и какво ще спечели? И все пак нека не подценяваме глупостта на чугунената комунистическа кратуна, защото тя има безграничен потенциал.
  • 22 Цвятко

    6 2 Отговор

    До коментар #4 от "Източна ромелия":

    И какво като ги мобилизират? Ще ти наредят на плажа ли? Или ще ги пуснат да плуват до тайван?
  • 23 Наско

    11 10 Отговор

    До коментар #15 от "Юруууш":

    Това същите безпристрастни експерти ли са, които казаха, че Киев ще падне за нула време? Трябва да си много зле да си мислиш, че един богат остров, въоръжен до зъби с най-модерните оръжия, готвещ се за подобна инвазия от десетилетия, заобиколен от другата страна със съюзници, ще бъде превзет за две седмици. Войната би била дълга и пагубна не само за Тайван, но и за Китай. Всичко друго са празни приказки.
  • 24 Мимч

    12 3 Отговор
    Никой неможе да се сравнява по численост с армията на Китай.Те могат да сформират армия от минимум 250 милиона войника..
  • 25 Ти с редактора

    0 2 Отговор

    До коментар #14 от "Ъъъъ":

    на телефона си не можеш се оправи, тръгнал си акъл да даваш
  • 26 глей по-горе фактите

    3 5 Отговор

    До коментар #4 от "Източна ромелия":

    Кат ги прочетах,не са кой знае полко в полза на оризчиите,а!Само се плймпа китай,китай.Ама не е това,което на тебе ти се иска да бъде.Нама и да стане.Япония вдига отново снага.Япония е друга работа,а?Нещо,което за оризчиите ще остане мечта завинаги.
  • 27 Жорето

    8 0 Отговор
    Ми то няма място за Китайската армия на тоз остров !Хм....дано не се започва, че до седмица и един небостъргач няма да остане.На равен остров Тайванците нямат шанс.Японците ще си окръглят очите само.Фащ пак ще седи отстрани и ще налива масло в огъня.

    Коментиран от #29

  • 28 Рошко

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Източна ромелия":

    Аз даже не прочетох статистиката щото вярвам на дойчето само по заглавието, да знаеш всичко е достоверно. Само че проблема е ч евреина не може да се оребоядиса пред китайците за шпионин.възможно е да са им хскнсли и министерството на отбраната знае ли човек 😂😂😂😂😂😂
  • 29 Калпазанин

    0 1 Отговор

    До коментар #27 от "Жорето":

    И щели да снимат новия топ гън от далече
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания