Last news in Fakti

5 Август, 2022 15:11 3 189 26

Китай обкръжава Тайван: ще се стигне ли до инвазия?

  • тайван-
  • инвазия-
  • китай-
  • азия-
  • сащ-
  • нанси пелоси-
  • си дзинпин

Китайската армия е разположена точно в онези невралгични точки, от които би могла да започне инвазията

Китай обкръжава Тайван: ще се стигне ли до инвазия? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Има само един Китай и това е Народната република. И има и Тайван. Това ясно показа посещението на председателката на Камарата на представителите в американския Конгрес Нанси Пелоси. Докато светът бе в очакване дали Пелоси наистина ще пристигне в Тайпе, Народната република положи всички усилия да попречи на посещението и дори заплаши с ответна военна реакция: официалните власти в Пекин заявиха, че визитата би представлявала атака срещу националния интегритет на Народната република и би поставила под въпрос суверенитета на Пекин. Само че дадена теза не се превръща в истина само защото я повтаряш достатъчно често: Тайван никога не е бил част от основаната през 1949 година Народна република, а Комунистическата партия никога не е имала думата на острова.

Реакцията на Пекин

Веднага след пристигането си Пелоси заяви, че САЩ ще продължат да подкрепят демокрацията в Тайван. И наистина: в световната класация на демокрациите островът заема осмо място, а в Азия е дори на първо. Никаква база за сравнение с диктатурата в Пекин, която в интернет бива наричана подигравателно "Западна Корея".

Още миналата година американският президент Джо Байдън на няколко пъти подчерта, че Вашингтон ще окаже военна подкрепа на Тайван в случай на китайска инвазия. САЩ застъпват тази позиция още от 1979 година, а политиката спрямо Тайван е една от малкото теми в американския Конгрес, по която цари единство между демократи и републиканци. Вашингтон винаги е "взимал под внимание" твърденията на Пекин, че Тайван е част от неговата територия, но никога не е подкрепял тази твърдения. Американската политическа линия гласи, че статуквото не бива да се променя със сила и против волята на хората в Тайван. А Пекин иска де факто точно това.

Сегашната китайска реакция се състои в блокада на доставките за и от Тайван, както и в мащабни военни маневри пред бреговете на острова. А това, както казва правителството в Тайпе, буквално откъсва страната от останалата част на света.

Увертюра към инвазията?

Пекин действително обкръжава острова: от 4 до 7 август се провеждат маневри на шест места край Тайван. Армията на Народната република е разположена точно в онези невралгични точки, от които би могла да започне инвазията в Тайван.

Във всички сценарии, обсъждани от военните стратези във връзка с евентуална анексия и окупация на Тайван, решаваща роля играе морската блокада. А това означава, че ситуацията всеки момент може да ескалира. Посещението на Пелоси за пореден път показа ясно на света за какво става дума в случая с Китай: една огромна държава, която е на път да стане най-голямата икономика в света, заплашва една малка островна нация и иска да я принуди да ѝ се подчини. Един такъв Китай определено идва в повече.

Автор: Александър Гьорлах


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гьорлах е

    54 12 Отговор
    краварска подлога!
  • 2 Хаха

    18 57 Отговор
    Китайската армия е като руската.Пропаганда и нищо друго.

    Коментиран от #18, #21

  • 3 Койдозлу

    33 9 Отговор
    Чакам и турците да влязат в Сирия и всичко е на ред.
    А краварите далече и далече.
    Защо не се съюзят и направят едно учение в мексиканския залив. Си
  • 4 НАБЛЮДАТЕЛ

    41 7 Отговор
    Само на краварите им идва в повече
  • 5 да де

    53 6 Отговор
    Според доктрината за единен Китай която е призната от краварите, Китай обкръжява себе си та къде точно е проблема тогава.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Ъхъъъ

    8 32 Отговор
    Китай ще изгурми скоро зара ди Банкови и имотни измами, войната с Тайван е само началото на сгромолясването
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Международни санкции за Китай

    6 29 Отговор
    Ги очаква, колкото повече мърдат толкова повече в....иза. Без екпорта китайците няма да могат да оплавят имотната криза, така ще ги думне, че ще стане революция. Си пин мин Зциин си отива защото избра пътя на дектатор с искането за трети мандат, това беше грешка! Никой няма против комунистически Китай има против диктатури, провилно ли ме разбрахте.

    Коментиран от #13, #14

  • 11 Магданоз

    29 2 Отговор
    Китайците са мъдреци, ще търсят "дългата" игра. Палячовците тук във форума и извън него скандират лозунги от 1960, когато дори бащите им не са били родени. Мислете какво ще ядете утре. Камъни? Асфалт? Китай не го мислете.

    Коментиран от #12

  • 12 Дългата игра

    1 6 Отговор

    До коментар #11 от "Магданоз":

    По късия път!
  • 13 Петьо Петров

    14 0 Отговор

    До коментар #10 от "Международни санкции за Китай":

    А какво искат китайците, не трябва ли самите те да си го решава? Или не е демократично и трябват санкции според теб?
  • 14 КойКаза

    28 6 Отговор

    До коментар #10 от "Международни санкции за Китай":

    Без експорт от Китай САЩ са загасили лампите за 3 дни дни бе, хубавец. Ти си роден след 2000 и дори не знаеш къде е Китай на картата. Ама тръгнал икономически анализатор да се изявява. Колко пари имаш в банката? Къде живееш? В какво? Момко, намери си работа - чистач, разносвач на пици, осеменител на коне, каквото и да е, по-полезен ще си!

    Коментиран от #17, #20

  • 15 Абе

    4 10 Отговор

    До коментар #8 от "Механик":

    Китайска ти е чутората, демек менте!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 КойКазарКойОфчар

    0 11 Отговор

    До коментар #14 от "КойКаза":

    Много разбирате от Китай, ама много! И какво ще спре за три дни казваш? Много си отворе май въртиш бизнесче с китайски стоки! Американците сега ще ударят сечено по цялата поста, поздрави от 2000г а ти къде беше!
  • 18 Да не ти се налага да я виждаш.

    12 0 Отговор

    До коментар #2 от "Хаха":

    2 000 000 им е женската част. Китайки. Малки. Бързи. Чевръсти. Не работят през пръсти.
  • 19 Иван

    2 15 Отговор
    Да не се окаже, че китайците са силни колкото руснаците. Последните 100г. са яли само бой, я от японци, я от виетнамци, я от руснаци. В Тайван били китайци, ами в Тибет като няма, защо го владеят.
  • 20 Лафа на деня

    1 13 Отговор

    До коментар #14 от "КойКаза":

    Чичка, много си си повярвал ама ако се огледаш навсякъде си заобграден от хора с бизнеси. Така ,че не се изявявай като единствения с бизнес. Стотици хиляди сме. Второ Китай на кого ще продава стоката си апри условие ,че Сащ и Европа+ Япония и Индия и Виетнам,Южна Корея ги мразят. Дали пък не е време да фалира Китай и да се местят фабриките в Индия,Камбоджа,Пакистан около 2 млрд. Население и мразят Китай.
  • 21 И втора икономика

    0 6 Отговор

    До коментар #2 от "Хаха":

    Кат падне покрива на лятното кино ще стане първа икономика.
  • 22 MacтypбиpäщияT c Bълцu

    11 0 Отговор
    Много интересна информация.
    Сега въпросът е,ще посмеят ли САЩ и ЕС +Канада, Малобритания и Австралия,да наложат ембарго срещу Китай?
    Може ли САЩ и протекторатите му,да живеят без китайски стоки и суровини?

    Коментиран от #24

  • 23 Просто човек

    0 9 Отговор
    Китай няма да посмее да нападне Тайван, защото основната им търговия е със САЩ...
  • 24 Суровини

    0 2 Отговор

    До коментар #22 от "MacтypбиpäщияT c Bълцu":

    Какви?
  • 25 Какъв Тайван

    0 2 Отговор
    казва се официално Република Китай ( ROC ) 中華民國 ( китайски )

    Коментиран от #26

  • 26 Така се казва понеже,

    2 0 Отговор

    До коментар #25 от "Какъв Тайван":

    до 1979-та Тайпе представлява Китай в ООН.Там на Кисинджър совалките и т.н.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания