Last news in Fakti

5 Август, 2022 10:38 5 724 5

Паркирането става платено в Букурещ

  • паркиране-
  • букурещ-
  • коли-
  • автомобили-
  • румъния-
  • платено паркиране

До 15 август полицията ще информира шофьорите за правилата за паркиране

Паркирането става платено в Букурещ - 1
Снимка: Shutterstock

Паркирането в румънската столица Букурещ става платено от 15 август, съобщава телевизия Диджи 24. Шофьорите, които оставят автомобила си между обозначените сини линии без да платят, ще бъдат глобени с 200 леи (почти 80 лв.) на ден. Санкции са предвидени и за автомобили, паркирани на тротоара или на забранени места, предаде БТА.

Заместник-кметът на румънската столица Стелиан Буждувяну заяви пред Диджи 24, че в момента стратегията е съсредоточена върху централната част на Букурещ. По думите му в зона 2, в която попадат повечето квартали на Букурещ, "не са прекалили" с маркирането на места за платено паркиране.

В Букурещ има два вида места за паркиране - по местоживеене, които се определят от районните кметства, и такива, които се администрират от община Букурещ. Последните са специално маркирани и обозначени със син цвят във всички райони на столицата. В никакъв случай не засягаме местата за паркиране, с които разполагат гражданите и които те са поели от секторните кметства, уточни Стелиан Буждувяну.

В момента има 3 обособени зони за платено паркиране. В зона 0 паркирането струва 10 леи (3,97 лв.) на час, в зона 1 струва 5 леи (1,98 лв.) на час, а в зона 2 струва 2,5 леи (0,99 лв.) на час. Водачите могат да избират и еднодневни, едноседмични, едномесечни, половингодишни или едногодишни пропуски за всяка от тези зони. Буждувяну заяви, че ще инициира проект за промяна на тези тарифи чрез обединяване на зони 0 и 1 и определяне на единна тарифа от 5 леи на час за всички обществени паркинги в централната зона. Освен това тарифата няма да се удвоява от третия час на паркиране.

Нощните пропуски ще струват 50 леи (19,84 лв.) на месец за жителите. Месечният абонамент за зона 1 също ще бъде намален, а водачите ще могат да паркират през деня на всяко място, обозначено от кметството. Заместник-кметът на Букурещ съобщи, че в момента в централната зона има 12 190 места за паркиране, а през следващата година броят им трябва да нарасне до 30 000. Той допълни, че в момента общината се фокусира върху зона 1 и че в зона 2 е направено много по-малко платено паркиране.

Буждувяну поясни, че целта на тази политика е да се освободи общественото пространство от незаконно паркирани автомобили. До 15 август полицията ще информира шофьорите за правилата за паркиране в Букурещ, а регламентът ще започне да се прилага от 15 август. Тези, които не платят за място за паркиране на паркингите на кметството, ще бъдат глобени с 200 леи. Паркиралите на тротоара или на пътя ще бъдат глобявани съгласно Закона за движение по пътищата.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 за нещастие

    4 0 Отговор
    звучи много по-добре замислено от тормоза, на който ни подлагат нас.
  • 2 Край

    1 2 Отговор
    Въвеждайте го и тук че града се затрупа с коли.
  • 3 розови хапченца

    7 0 Отговор
    Журналята, едно заглавие като хората не можете да напишете, бе. Словоред, граматика, подлог, сказуемо, нещо... Правилното заглавие е : ПАРКИРАНЕТО В БУКУРЕЩ СТАВА ПЛАТЕНО

    Коментиран от #5

  • 4 Механик

    7 0 Отговор
    Ами то и в БГ няма къде да паркираш без да плащаш. Дори е малките населени места, местните власти се изхитриха да направят разни зони. Услади им се да лапкат парички без да си мърдат пръста.
  • 5 Механик

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "розови хапченца":

    Това е дребно "нарушение". Въпросната "журналистка", ползва в статиите си такива думички, че и каруцар може да се изчерви като ги чуе.
    Колкото до заглавието, то от него се разбира, че всеки човек, който паркира някъде по света колата си, трябва да си плати в Букурещ.
Новини по държави: