Last news in Fakti
  Тема: Украйна

5 Август, 2022 18:23 1 787 13

Украйна е събрала 17,5 милиона тона зърно досега - с 45 процента по-малко на годишна база

  • русия-
  • украйна-
  • зърно-
  • пшеница-
  • черно море

Експортът на зърно от Украйна се срина от началото на войната, тъй като нейните черноморски пристанища бяха затворени, което доведе до повишаване на световните цени на храните

Украйна е събрала 17,5 милиона тона зърно досега - с 45 процента по-малко на годишна база - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Украинските фермери досега са събрали 17,5 милиона тона от зърнената реколта от 2022 г., със среден добив от 3,64 тона на хектар - много по-малък обем от предходната година заради руската инвазия, съобщи украинското министерство на земеделието, цитирано от Ройтерс. За сравнение, към 6 август 2021 г. страната е отчела около 32 милиона тона зърно със среден добив от 4,35 тона от хектар.

Данните на министерството показват, че обемът включва 12,6 милиона тона пшеница със среден добив от 3,6 тона от хектар и 4,4 милиона тона ечемик с добив от 3,38 тона от хектар.

В съобщението се посочва и, че фермерите са прибрали 2,5 милиона тона рапица с добив от 2,68 тона на хектар.

Министерството информира, че фермерите са ожънали 4,8 милиона хектара зърно, като площта включва 3,5 милиона хектара пшеница, 1,3 милиона хектара ечемик и 101 000 хектара грах.

В регионите на Одеса и Николаев в южната част на Украйна почти са приключили жътвата на пшеница за тази година.

Украйна, основен световен производител и износител на зърно, събра рекордните 86 милиона тона през 2021 г. Това включва 42,1 милиона тона царевица и 32,2 милиона тона пшеница. Правителството заяви, че тази година реколтата може да спадне до около 65-67 милиона тона зърнени и маслодайни семена.

Аграрното министерство на страната съобщава, че износът на зърно от Украйна е намалял с 48,6 процента на годишна база до 1,23 милиона тона досега през сезон 2022/23. Износът на зърно за сезон 2021/22, приключващ на 30 юни, се е повишил с 8,5 процента до 48,5 милиона тона, движен от силните доставки преди Русия да нахлуе в страната на 24 февруари.

Експортът на зърно от Украйна се срина от началото на войната, тъй като нейните черноморски пристанища (ключов маршрут за пратки) бяха затворени, което доведе до повишаване на световните цени на храните и предизвика опасения от недостиг в Африка и Близкия изток.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 колко е УКРАЛА РАСИЯ

    2 22 Отговор
    рашистите бият рекорди по пшеница и крадени комбайни

    Коментиран от #9

  • 2 1944

    2 20 Отговор
    кадировските болонки откраднаха комбайните от украйна. взеха ги за скрап. щото не могат да ги пуснат.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Професора

    18 3 Отговор
    Да изнесат цялата пшеница фашистите и после да кажат руснаците ни я взеха. 1933 унищожаваха сами реколтата си и после разправяха руснаците ни я взеха
  • 6 тгъхуй

    10 0 Отговор
    Ами нормално положение след като вече 40% от земеделските земи са собственост на РУСИЯ
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    13 0 Отговор

    До коментар #1 от "колко е УКРАЛА РАСИЯ":

    Питай колко хектара ги принудена да продадат от МВФ на щатски фирми на смешни цени ‼️‼️‼️‼️
    / жокер , площи с размера на Италия/

    Коментиран от #10

  • 10 тебе това какво те касае

    1 14 Отговор

    До коментар #9 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    пшеницата си е тяхна, могат да я подаряват, могат да я продават на ниски цени, могат и да я запалят ако искат.
    Някак си не ти прави впечатление заграбените от рашистите комбайни и огромни запаси пшеница - ЧУЖДА ПШЕНИЦА. Ето това е върховна наглост. Нагли крадци това са рашистите, но една шепа дърти комунета тук се кефят на всички безумия които правят рашистите, кефят се когато избиват деца и цивилни, кефят се когато взривят блок или мол и го обяват за военен обект. Вие имате грях.
  • 11 Боклук

    2 1 Отговор
    Анатоли,не ти е верна информацията
  • 12 ПСИХОАНАЛИЗ

    7 3 Отговор
    Пшеницата не е тяхна. Селскостопанската земя отдавна е продадена на американски мощни фирми,следователно и зърното е на американците. Това ти обяснява човека. Ти го обиждаш, без да си наясно.
    А другото, което казваш е спорно. Отнася се за укрите. Но ти си завинаги загубен. Всички ако го кажат. Ти пак няма да го видиш.
    Настройката ти нещо е сбъркана. Хората ти говорят за зърно, ти като радиоточка пак старата недоказана песен си пееш. Така правят хората, без аргументи, доказателства. Агресираш, защото знаеш че не си прав.

    Коментиран от #13

  • 13 кой си ти да казваш кое на кой е бе?

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "ПСИХОАНАЛИЗ":

    Утре ше дойде един Ердоган да "освобождава земите в които се говори на турски", ще изнасили дъщеря ти, тебе ще ти тегли куршума, апартамента дето ти е с ипотечен ше го запали, нивата ти ще я "освободи" и присвои, техниката ти дето си теглил кредити и работил цял живот ще си вземе за себе си и така ще освободи земите НИ от НАЦИСТИ КАТО ТЕБ. ЩЕ те нарекат нацист, канибал, наркоман, фашист, биотерорист и т.н. Ще ти подхвърлят разни глупости в дома, ще кажат, че са намерили книги на Хитлер и че си готвел да завземаш Турция и те са те изпреварили.
    Елеменатарни простотии за хора с една мозъчна клетка.
Новини по държави: