5 Август, 2022 18:40 906 1

Иран и САЩ се опитват да спасят ядреното споразумение от 2015 г.

  • иран-
  • сащ-
  • ядреното споразумение-
  • ядрената програма -
  • техеран

Малцина очакват пробив. Всяка от страните призова другата да направи компромис, а междувременно ядрената програма на Техеран се развива бързо

Иран и САЩ се опитват да спасят ядреното споразумение от 2015 г.  - 1
Снимка: Shutterstock

Иран и САЩ проведоха днес непреки разговори във Виена в пореден опит да възстановят ядреното споразумение от 2015 г., съобщиха иранските държавни медии, предаде Ройтерс.

Малцина очакват пробив. Всяка от страните призова другата да направи компромис, а междувременно ядрената програма на Техеран се развива бързо.

Ройтерс, позовавайки се на един ирански и на един европейски служител, съобщи през юни, че Техеран е оттеглил искането си за изваждане на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция от санкционния списък на Вашингтон.

Вчера високопоставен ирански служител заяви пред Ройтерс: "Ние имаме свои предложения, които ще бъдат обсъдени на срещата във Виена, като например постепенното премахване на санкциите срещу гвардейците."

Говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби вчера заяви, че преговорите са "почти завършени на този етап."

Главният преговарящ на Иран по ядрените въпроси Али Багери Кани заяви в Туитър, че САЩ трябва да "покажат зрялост и да действат отговорно".

Тъй като Иран отказва да проведе преки преговори със САЩ, Енрике Мора от ЕС посредничи между Багери Кани и специалния пратеник на САЩ за Иран Роб Мали.

Разговорите се провалиха главно поради искането на Техеран Вашингтон да извади Корпуса на гвардейците на Ислямската революция от американския списък на чуждестранните терористични организации. САЩ отказаха да го направят.

Техеран също така изисква от Международната организация за атомна енергия (МААЕ) да се откаже от твърденията си за ядрената дейност на Техеран, възразявайки срещу миналогодишното твърдение на ядрения наблюдател на ООН, че не е успял да обясни напълно следите от уран в недекларирани обекти.

През 2018 г. тогавашният президент Доналд Тръмп на САЩ едностранно изтегли страната си от ядреното споразумение, сключено три години по-рано, и отново наложи строги санкции на Иран. В отговор Техеран наруши сделката по няколко начина, включително с възстановяване на запасите от обогатен уран.

Дипломат номер едно на ЕС Жозеп Борел миналия месец представи компромисен вариант и призова страните да го приемат, за да се избегне "опасна ядрена криза". Двама ирански служители заявиха, че Техеран не е доволен от проекта на текста.

Днес говорителят на Еврокомисията Петер Стано призова Техеран и Вашингтон за направят последно усилие за спасяване на ядрената сделка от 2015 г. Той каза, че ЕС е направил предложение миналия месец, защото възможностите за допълнителни маневри са били изчерпани. Стано изрази надежда, че разговорите във Виена ще доведат до положителен резултат.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петьо Петров

    4 0 Отговор
    Малко са ни ядрените оръжия та нека правим още... Дали не е някакъв плах опит за спогодба за ирански нефт?