Last news in Fakti

5 Август, 2022 21:50 2 746 9

Гърция предаде на САЩ руснака “г-н Биткойн”

  • гърция-
  • сащ-
  • биткоин-
  • криптовалута-
  • александър виник

Гърция екстрадира в САЩ руския специалист в областта на криптовалутите Александър Виник, който бе осъден за пране на пари във Франция

Гърция предаде на САЩ руснака “г-н Биткойн” - 1
Снимка: Shutterstock

Гърция екстрадира в САЩ руския специалист в областта на криптовалутите Александър Виник, който бе осъден за пране на пари във Франция, информират гръцки медии и световните агенции.

Виник беше качен на самолет за Съединените щати без да му бъде позволено да поиска убежище в Гърция, каза адвокатката му Зои Констандопулу, цитирана от Франс прес.

Според източници операцията по екстрадирането на 43-годишния мъж, чиито финансови операции му спечелиха прозвището "г-н Биткойн“, е извършена при най-голяма секретност и е в съответствие с решение на Върховния съд на Гърция, отбелязва "Катимерини“.

Виник е обвинен в САЩ за пране на 4 милиарда долара чрез биткойн схема. Той отхвърля обвиненията.

Руснакът бе предаден на Гърция от френските власти вчера следобед, само седмици след окончателната му присъда в Париж на пет години затвор за пране на пари, издадена от френския Касационния съд, каза през АФП източник, близък до случая във Франция.

Александър Виник, който е баща на две деца, прекара две години в затвора във Франция, след като беше екстрадиран от Гърция. Той беше арестуван през юли 2017 г. в гръцкия морски курорт Халкидики, а Гърция реши да го предаде на Франция, като същевременно Русия и Съединените щати също поискаха екстрадирането му.

Срещу руснака са повдигнати 21 обвинения в Съединените щати, включително за кражба на самоличност, съучастие в трафик на наркотици и пране на пари.

В Русия пък го обвиняват само в измама за 9500 евро.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ФАЩ

    26 9 Отговор
    Американските агресори са си присвоили света!

    Коментиран от #2, #6

  • 2 Поручик Галицин

    27 8 Отговор

    До коментар #1 от "ФАЩ":

    САЩ =сатанински американски щати.
  • 3 Руски циркаджии

    6 11 Отговор
    Подходящ материал за размяна
  • 4 987

    17 4 Отговор
    Продажни византийци!
  • 5 Ххх

    12 7 Отговор
    Ехй господи защо съм тъп и не иПрах аз 5 милиарда и да лежа 5 години… Браво на руснака възползвал се от американските криптовалути, Ружа Игнатова 2 .
  • 6 Сърбина

    9 5 Отговор

    До коментар #1 от "ФАЩ":

    Гледайте Скот Бенет, американски коментатор който прогнозира че в скоро време Бай Дън ще стане жертва на атентат който ще опитат да припишат на рашките, човека дава много интересна информация.
  • 7 уaйтнoйз

    4 0 Отговор
    Реално движение на 4 милиарда в койни (дори и без такси, какро е в моменра на бинанс) не остават незабелязани. Реално това е целия пазар за 2 дни на btc дори с ултра шортовете през 5 мин. Китовете са известни, инфото е публично... Не се въртят толко лесно даже 10 хиляди пъти по-малко пари.
  • 8 Г-а Биткойн

    6 1 Отговор
    А защо не казвате нищо за "българката" която я търсят целия свят.Покрила се уж във Гърция.Схемите на БГ то нямат край.Във това отношение са факири.🙄🙃
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: