Last news in Fakti

8 Август, 2022 06:00 799 7

Украйна разследва 26 000 предполагаеми военни престъпления

  • украйна-
  • война-
  • русия-
  • дела-
  • съд

Тринадесет дела са внесени в съдилищата, а по седем са издадени присъди

Украйна разследва 26 000 предполагаеми военни престъпления  - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украйна разследва почти 26 000 случая на предполагаеми военни престъпления, извършени след започването на руската инвазия през февруари и е повдигнала обвинения на 135 души, съобщи пред Ройтерс главният ѝ прокурор по военните престъпления.

Около 15 от обвиняемите са в украински арест, а останалите 120 са на свобода, каза Юрий Билусов, ръководител на отдела за военни престъпления на Главната прокуратура, в интервю в столицата Киев.

Тринадесет дела са внесени в съдилищата, а по седем са издадени присъди, каза той.

През май 21-годишен пленен руски войник стана първият човек, осъден по дело за военни престъпления в Украйна след нахлуването на Русия на 24 февруари. Той беше осъден на доживотен затвор за убийството на невъоръжен цивилен гражданин.

"Понякога са ни питали защо преследваме такива... войници с нисък чин. Това е просто защото те физически са тук... Ако генералите бяха тук физически и ние бихме били способни да ги заловим, определено щяхме да преследваме генералите", каза Билоусов.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някой

    25 8 Отговор
    Разследва сама себе си? Браво!
  • 2 Зззз

    24 8 Отговор
    Боклуци ! А скапания свободен свят хахаха кога мълчеше за престъпленията на марионетките тогава нямаше кой да разследва техните престъпления.
  • 3 Историк

    20 8 Отговор
    Всичко е вече официално ясно-Амнести Интернешънъл посочиха кой е престъпника и кой използва собственния си народ за щит
  • 4 Браво

    8 8 Отговор
    Да почват със Зеления 💤 !
  • 5 НЕЩАСТНИК

    4 8 Отговор
    И ТОЯ ЗАПОЧНА ДА МАХА С ГНУСНИ РЪЦЕ КАТО ОНЕЯ ОТ "СВОБОДНИЯ СВЯТ" ..ХАРЕСА МУ ТЪПИЯ ЖЕСТ НА МРЪСНИТЕ РЪЦЕ ...НАЙ-ХУБАВО МАХА НАНСИ МАЙНОСИ....ДА КОПИРАШ И НАЙ-ЕЛЕМЕНТАРНИТЕ ИМ ПАРОДИЙНИ РЪКОМАХАНИЯ , ДА ИМ ПОДРАЖАВАШ НА НЕЛЕПИТЕ МАНИЕРИ Е ВЪРХОВНО ГЪЗОБЛИЗАНЕ...САМО ТАКИВА ПСИХОПАТИ КАТО ТОЯ МАЛОУМНИК , СА СКЛОННИ НА ПОДОБНО СЛАГАЧЕСТВО.
  • 6 Иванушка  🇷🇺

    4 3 Отговор
    Разбирам медийната "политика" диктувана by Козяк 16 гнусното име Украйна да не слиза от заглавията, дори когато няма какво да се пише, но има и по-полезен начин - връщане в Историята. Може да се спомене как Украйна през 1941г минава на страната на Фашистка Германия и традиционно извършва нечувани Зверства срещу Собствения си народ пред които дори Холокоста изглежда като невинна детска градина. А ако се върнем още по-назад в миналото през 1932г ще установим че Украинското правителство оглавяване вероятно от прадядото на Зеленчука насила отнема житото и добитъка от украинските селяни обричсйки ги на Глафна СмъртЪ - Голодомор. Дори Сталин е потресен от зверствата и леко смъмря прадядото на Зеленчука 😆
  • 7 Та какво излиза?

    2 3 Отговор
    Да не би да се саморазследват? Не им липсва огромна наглост.
Новини по държави: