Last news in Fakti

8 Август, 2022 08:30, обновена 8 Август, 2022 11:27 1 474 5

Китай продължава ученията си в Тайванския проток

  • китай-
  • учения-
  • тайвански проток-
  • тайван-
  • сащ-
  • нанси пелоси

Китайските въоръжени сили съобщиха, че продължават да водят учения по море и във въздуха около Тайван

Китайските въоръжени сили съобщиха, че продължават да водят учения по море и във въздуха около Тайван.

Командването на източната зона на Китайската народноосвободителна армия написа в социалната мрежа Вейбо, че днес ще се отработват нападения срещу подводници, както и настъпателни действия по море, предадоха световните агенции.

Китай предприе мащабните си военни маневри, включващи и изстрелване на ракети, като демонстрация на сила в отговор на посещението на председателката на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ Нанси Пелоси в Тайван, който Пекин смята за своя територия.

Китай за втори пореден ден удължава срока на ученията около Тайван. Те започнаха в четвъртък и трябваше да свършат в неделя по обяд местно време, но бяха продължени. За момента няма обявена нова дата за край на маневрите, а някои коментатори в китайските медии изразиха мнение, че подобни учения ще се превърнат в нормална практика, предаде ДПА.

Говорителят на министерството на националната отбрана У Цян коментира днес, че маневрите са необходимо предупреждение и напълно подходящ и приемлив отговор на скорошните провокации от страна на Съединените щати и Тайван. Според У Цян напрежението е било създадено нарочно от Вашингтон чрез посещението на Пелоси на острова въпреки острите възражения на Пекин.

Китайското ръководство отхвърля официалните контакти на други държави с Тайпе, тъй като смята острова за част от територията си. От своя страна Тайван се възприема като независим.

През последните няколко дни китайската армия упражнява не само морска и въздушна блокада, но и уменията си за воден десант на тайванския бряг, според китайските медии.

Тайванската армия съобщи за 66 прелитания на китайски военни самолети само за вчерашния ден, като 22 изтребителя са пресекли средната морска линия в Тайванския проток - граница, която доскоро се спазваше от Пекин и Тайпе. Според тайванските военни 14 военни кораба на Китай също са преминали тази линия.

През тази седмица са планирани и други китайски военни маневри в различни акватории, включително Бохайския залив и Жълто море, както и в южните части на Южнокитайско море до бреговете на провинция Гуандун.

Междувременно Асошиейтед прес цитира тайванската Централна новинарска агенция, според която армията на острова ще извърши артилерийски учения в южната част на провинция Пинтун утре и в четвъртък, като отговор на китайските маневри. Според анонимен източник, цитиран от агенцията, в ученията в Пинтун ще се включат снайперисти, бойни и бронирани машини, както и хеликоптери.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 експроприация на експроприаторите

    16 4 Отговор
    Пълна блокада на остров Тайван!
  • 2 Иванушка  🇷🇺

    11 5 Отговор
    Горещи новини покрай напредващата Украинска Контраофанзива :

    Райнър Сакс от военното разузнсеане докладва :

    "..Донбаският котел се затвори и 100 хиляди украински бойци остават напълно блокираниОсновната киевска групировка е съсредоточена край Славянск и Краматорск, където се очаква да се разиграят най-ожесточените битки.

    Руските сили настъпват едновременно от три посоки – от Изюм, Горловка и Гуляйполе. От Изюм руските войски настъпват по границата на Харковска и Донецка област, основният удар е насочен към Славянск, посочва американския Институт за изследване на войната (ISW). Ударите са наземни, въздушни и артилерийски.

    Освен това руските войски постепенно напредват в околностите на Бахмут: артилерийският обстрел на самия град и съседните населени места се засилва.

    Укрепените райони се щурмуват от бойци от легендарната група „Храбрите“. Освен това за унищожаването на укрепените райони те използват най-мощното руско оръжие - огнеметната система "Солнцепек".

    Настъпващите съюзнически сили методично унищожават украинското тежко въоръжение, което Киев е изтеглил за обстрела на Донецк – това са РСЗО "Град", гаубиците "Гвоздика", "Мста-Б".

    Президентът Зеленски в обръщение към нацията беше принуден да признае: "Не можем да прекратим предимството на руската армия в артилерия и жива сила... Там е просто ад. Не може да се опише с думи!"

    Руските войски уверено се придвижват напред в района на Авдеевка. Ожесточени боеве се водят в района на въ
  • 3 Иванушка  🇷🇺

    9 5 Отговор
    Руските войски уверено се придвижват напред в района на Авдеевка. Ожесточени боеве се водят в района на въглищната мина Бутово, която се намира югозападно от Авдеевка. Украинците са изградили тук укрепени позиции, които Киев смята за стратегически елемент на отбраната – все пак това е най-близката украинска позиция до Донецк, откъдето се обстрелва мирният град.

    Сутрешна сводка: Украински генерал даде точен срок за края на войната, улични боеве в Авдеевка

    Непрекъснатите руски удари грамотно сковават въоръжените сили на Украйна, които сега са лишени от възможността да прехвърлят резерви от Авдеевка в други посоки. Усещайки неизбежното поражение, украинците бързо ги изтеглят от Донбас на юг, до границата с Херсонска и Запорожка област.

    Основната киевска групировка е съсредоточена край Славянск и Краматорск. Тук очевидно ще се разиграят най-ожесточените битки.

    В същото време боеспособността на киевските сили в Донбас намалява: съюзниците са готови да блокират "пътя на живота" Н-20, както го наричат самите украинци. Сега това е единственият сухопътен маршрут от Донбаския котел - пътят минава от Бахмут до Покровск.

    Именно от околностите на Покровск, според Министерството на отбраната, е бил ударен центърът за задържане Еленовка, където са държани украински военнопленници. Украинските войски от Бахмут трябва да бъдат изтласкани по-далеч от Бахмут, за да не могат да атакуват Донецк. 

    Съюзническите войски консолидират успеха на започналата офа
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 САТЪРА НА ХАНА

    0 0 Отговор
    ПЛАНИНАТА ТЯН ШАН
    ...
    КЪДЕТО ЖИВЕЕ ПОВЕЛИТЕЛЯ НА НЕБЕСАТА
    ТАНГРИ
    ...
    Е ЕДНА ОТ 7-ТЕ СВЕЩЕНИ КИТАЙСКИ ПЛАНИНИ
    ...
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания