Last news in Fakti
  Тема: Украйна

8 Август, 2022 12:40 1 470 14

Amnesty International се придържа към констатациите си относно Украйна

  • украйна-
  • война-
  • русия-
  • amnesty international-
  • доклад

Amnesty International съжалява, че е навредила със своя доклад на Украйна, но се придържа към констатациите си

Amnesty International се придържа към констатациите си относно Украйна - 1
Снимка: Shutterstock

Международната правозащитна организация Amnesty International се извини за факта, че нейният доклад, който обвинява украинската армия, че застрашава цивилни, е причинил "болка и гняв", съобщават Ройтерс и Руската служба на Би Би Си.

Реакцията на това беше съвсем предвидима: възмущение и недоумение сред западните и украинските политици и положителни оценки в Русия. Той доведе и до оставката на ръководителя на киевския офис на Amnesty International Оксана Покалчук.

Същността на доклада е, че присъствието на украинските военни в жилищните райони на градовете застрашава цивилното население и нарушава правилата за водене на война.

"Amnesty International дълбоко съжалява за болката и гнева, причинени от нашия доклад за бойните тактики на украинската армия", се казва в съобщение, цитирано от информационните агенции.

"Приоритетът на Amnesty International в този и всеки друг конфликт е да гарантира защитата на цивилните. Това беше единствената ни цел при публикуването на последното ни разследване. Оставаме напълно на позицията, подкрепяща нашите констатации, но съжаляваме за причинената болка."

Тактиките, при които се създават бази и се разполагат оборудване и оръжия в жилищни райони, включително училища и болници, нарушават международното хуманитарно право, като превръщат цивилни цели във военни, се казва в доклада.

Там също така се подчертава, че практиката на украинската армия да поставя военни цели в населените райони по никакъв начин не оправдава безразборните руски атаки, включително тези с използване на международно забранени боеприпаси.

В неделя правозащитници за пореден път повториха своята теза.

"(Този доклад) не означава, че Amnesty International държи украинските сили отговорни за нарушения, извършени от руските сили, или че украинските военни не предприемат адекватни предпазни мерки в други части на страната", се казва в доклада. "Трябва да бъдем кристално ясни: нищо от действията на украинската армия, които сме документирали, по никакъв начин не оправдава нарушенията на Русия."

Въпреки това, обясненията, предоставени от Amnesty International, едва ли ще задоволят нейните критици. Британският Sunday Times в редакционна статия отбелязва, че осъждането на руската инвазия е "напразен опит" на правозащитната организация да отклони критиките от себе си.

"Украинските сили", се казва в статията, "са базирани в жилищни райони, защото са атакувани от руски войски. Това е типичен метод на руските военни, това е, което направиха в Чечня, Сирия и сега в Украйна."

Посланикът на САЩ в Украйна Бриджит Бринк написа в "Туитър", че след 163 дни неоправдана война, подклаждана от Кремъл, "трябва да бъде абсолютно ясно на всички, че опасността за украинците идва от Русия, от бруталността на нейните сили и безмилостния обстрел на градове в цялата страна ".

Освен това някои експерти не са напълно съгласни със заключенията на правозащитниците. Стивън Хейнс, професор по международно право в Университета Гринуич в Лондон, е автор на насоки за използване на училища и университети по време на конфликт. Тези правила, макар и да не са задължителни, са одобрени от 100 държави, включително Украйна.

В интервю за Guardian Хеймс отбеляза, че твърденията, че Украйна ги е нарушила, далеч не са ясни.

"Използването на училища (по време на военни действия), ако те не се използват по предназначение в този момент, не винаги е незаконно. Ясно е, че ситуацията в Украйна е изключителна, така че далеч не е сигурно, че украинската армия е нарушавала правилата", каза той.

В същото време професор Хейнс призна, че в идеалния случай сградите, в които се помещават военни съоръжения и армейски части, трябва да бъдат разположени възможно най-далеч от жилищните райони, но добави, че естеството на руската инвазия означава, че войната в градовете е неизбежна.

Междувременно Джак Уотлинг, експерт от Британския кралски съвместен институт за отбранителни изследвания, каза, че докладът на Amnesty показва, че нейните служители "не напълно разбират" как се провеждат военни операции и че "отправят обвинения, без да предоставят подкрепящи доказателства".

Докладът заключава, че украинските сили са имали други възможности за разполагане на военни части по-далеч от жилищните райони, но не дава примери.

"Украинските войски не нарушават нищо. Те са базирани на територията, която им е наредено да защитават, а не в някаква произволна зона в близката гора, където могат лесно да бъдат заобиколени", написа Уотлинг в "Туитър".


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 писна ми

    23 5 Отговор
    Стига лъжи и измами !!
  • 2 да де

    44 3 Отговор
    Зеления от яд ще стане тъмно зелен.

    Коментиран от #11

  • 3 Свободно слово

    61 4 Отговор
    Някой посмя да кажа истина, различна от канона, и сега ще се извинява 1 година...
  • 4 Бъдеще

    56 4 Отговор
    Лицемерието на запада... Когато критикуват Китай или Русия, Амнести са прави. Когато става въпрос за украйна, ще ги изядат...
  • 5 Бивш канадец

    48 2 Отговор
    Следващата атака ще бъде срещу Европол - които вчера съобщиха, че 70% от западното оръжие, предоставената Укропия, се продава веднага на черния пазар. Естествено, нашите "независими" медии удобно пропускат тази новина. Добре, че има Синхуа и Ал Джазира, та да научим нещо извън мейнстрийма!

    Коментиран от #7

  • 6 веселяк

    9 1 Отговор
    Нещо тука ко зяци и хо хъ ли хич ги няма!
  • 7 Чочо

    19 2 Отговор

    До коментар #5 от "Бивш канадец":

    Те го съобщиха преди 3 дни официално, а после и по други телевизии.Точно така е.Но интересното е че Германия няма да отпусне финансов транш на Смотльо и той е в траур.От Фащ конгреса и те нещо се назландисват за оръжието и Смъркача на бело започва съвсем да изтрещява.За това думка и по АЕЦ-а.
  • 8 Ха ха

    17 0 Отговор
    Украинските сили се криели сред цивилните защото руснаците ги атакували??? Е по време на война е нормално да има боеве и атаки на военните!!! А руснаците са 150 000 срещу 300-400 000 украинци!! А защо имаше цивилни замъкнати в азовстал???
  • 9 Хихихи

    11 0 Отговор
    "Оставаме напълно на позицията, подкрепяща нашите констатации..."
  • 10 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    6 0 Отговор
    олЯ се!
    Съжаление към някого и
    Извинение
    НЕ СА СИНОНИМИ ‼️‼️👍‼️
  • 11 Лост

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "да де":

    Направо ще почервенее.Но когато му кажат,че е тъмно червен ще обвини всички,че са далтонисти.
  • 12 Хахаха

    10 0 Отговор
    Ако урките не се крият в болници детски градини и жилищни зони няма да могат да се защитават а и тези градове и села в които се крият са руско езически така че те буквално не ги възприемат за урки за това се крият там и ги използват за щитове
  • 13 цитат

    3 1 Отговор
    5-енис ,взимай думата бре!А-а-аа мълчиш като 5-енис!
  • 14 Ленгли

    10 0 Отговор
    Този доклад означава, че на Зеленски е показан червен картон и е само въпрос на време, да бъде ликвидиран от господарите си.
Новини по държави: