Last news in Fakti
  Тема: Украйна

11 Август, 2022 16:40 2 532 62

Разследване на CNN отхвърли руската версия за случилото се в Еленовка

  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • обстрел-
  • еленовка-
  • мариупол

Разследване, проведено от американския телевизионен канал CNN, опровергава версията на Русия за обстоятелствата на обстрела на колонията в село Еленовка

Разследване на CNN отхвърли руската версия за случилото се в Еленовка - 1
Снимка: БГНЕС

Разследване, проведено от американския телевизионен канал CNN, опровергава версията на Русия за обстоятелствата на обстрела на колонията в село Еленовка на територията на самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР), където са държани украински военнопленници, включително тези, които се предадоха след обсадата на завода "Азовстал" в Мариупол.

Центърът за задържане бе ударен на 29 юли, като тогава загинаха 53 украински военнопленници. Други 75 души, според властите на "ДНР", бяха ранени.

Руското министерство на отбраната съобщи, че ударът е нанесен с американската реактивна система за залпов огъни HIMARS, която Украйна получи от своите западни партньори.

Киев отговори, че това е руска провокация, чиято цел е Украйна да бъде обвинена във военни престъпления.

В своето разследване журналистите от CNN анализираха видеозаписи и снимки от колонията в Еленовка, проучиха сателитни снимки и получиха заключенията на военни и съдебни експерти.

Техните заключения изключват руската версия за случилото се.

По-конкретно, характерът на щетите по сградата на изолатора показва, че не е използвана РЗСО. Стените на сградата и по-голямата част от покрива са останали непокътнати, което е изключено при използване на системи HIMARS.

За сравнение журналистите цитират снимки от унищожаването на руски оръжейни складове в Южна Украйна, които наистина са били атакувани от HIMARS.

Въз основа на снимки и видеоклипове от Еленовка, предоставени от руската страна, експертите, интервюирани от CNN, заключават, че причината за смъртта е пожар, и то толкова внезапен, че затворниците дори не са имали време да станат от леглата си.

Нито една снимка не показва кратери от огнестрелно попадение или повреда от шрапнел, което е просто невъзможно при обстрел от РСЗО, обръща внимание оръжейният експерт Крис Коб-Смит.

Експертите също така подчертават, че ако Украйна наистина иска да обстрелва Еленовка по някаква причина, не е необходимо да прибягва до използването на скъпи HIMARS, за които има ограничено количество боеприпаси. Изолаторът се намира на 15 километра от фронтовата линия, а въоръжените сили на Украйна разполагат с други видове оръжия за удари на такива разстояния.

Разследването дава и много повече аргументи, сочещи, че руската версия е несъстоятелна.

Малко се говори за причините, които биха могли да накарат руската страна да организира подобна провокация. По-специално двама анонимни украински източника на CNN казаха на репортери, че нападението над Еленовка е станало в навечерието на подготвяна размяна на пленници.

Също така, според съпругата на един от затворниците, малко преди удара няколко бойци от "Азов", които властите на т. нар. ДНР смятат за най-опасни и склонни към бунт, са били преместени в една от казармите в Еленовка.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Наивник на средна възраст

    32 93 Отговор
    Да вярваш на руснак, трябва да си голям наивник.

    Коментиран от #10, #12, #18

  • 2 Хахахахаха

    87 21 Отговор
    И тези стананаха като дойче веле само промиване на мозъци.то колко да промиват краварите още те са повечето едноклетъчни.хахахаха

    Коментиран от #47

  • 3 Няма логика

    23 67 Отговор
    Защо украинци ще избиват други украинци?

    Коментиран от #7, #8, #15, #21, #38

  • 4 да де

    60 15 Отговор
    Мани мани добре, че е CNN по признание на украинците целита за обстрел с HIMARS се потвърждават от краварите които след всичко което стана просто казаха, че е станало грешка и толкова.
  • 5 00014

    71 15 Отговор
    CNN повярвахме ви. Вие сте честни, неподкупни, винаги казвате истинага. Ха-ха!
  • 6 горски

    67 15 Отговор
    Защо трябва да се вадят заключения по видеозаписи,при положение че руснаците поканиха разследващи на място.
    Всичко вече е жалка пропаганда.
    Не се търси истината/независимо кой прав и кой крив/,а ефекта върху мозъците на тези които са вече облъчени.Да не би някой да се отлъчи,от правата вяра.

    Коментиран от #27

  • 7 Северозапад

    45 9 Отговор

    До коментар #3 от "Няма логика":

    За да не проговорят това, което не е за пред хората! Толкова ли не можеш да вденеш?
  • 8 Защото за едните "украинци"

    46 11 Отговор

    До коментар #3 от "Няма логика":

    животът на другите украинци няма никакво значение. Просто онези в кавичките не са украинци - а що се отнася до вменяване на вина спрямо руснаци, всички средства , вкл. лъжи и нечия смърт - са позволени. Примери - Буча, Краматорск, да не отиваме и по-назад към един самолет, оприличен от познай кого на самолета, в който пътува Путин, а се оказа малайзийски...
  • 9 ЦЯЛАТА. ФАШИСТКА. РАД

    41 16 Отговор
    Е ВПРЕГНАТА ОТ. ХАМЕРИКАНЦИТЕ
  • 10 ДДТ

    46 18 Отговор

    До коментар #1 от "Наивник на средна възраст":

    А да вярваш на CNN и на украинците, трябва изобщо да нямаш мозък!!
  • 11 Българка

    16 49 Отговор
    Определено руските варвари, за да прикрият изтезанията и зверствата със затворниците и то преди предстоящ обмен на военнопленници са организирали поредното зверство и поредните убийства. И естествено набеждават както винаги Украйна. Интересно обаче защо сега лъжат за унищожените 8 техни самолети на летището в Крим. Страх, че руските войски ще изпаднат в паника?

    Коментиран от #30, #37, #39, #40, #43

  • 12 Един от многото

    23 13 Отговор

    До коментар #1 от "Наивник на средна възраст":

    А ти вярваш на СНН. НЕЕЕЕ. Взрив на склад за оръжия прави по-голяма експлозия естествено. А ако не е ХИМАРС , те не могат да уцелят града, камо ли сгадата.
  • 13 ...

    38 37 Отговор
    Е то е ясно че руснаците лъжат. Как пък всички загинали са украинци... Аре не на нас тия... и не загасен вас бил потопил крайцера Москва. И летището било пак от фас, и нямало загуби на самолети... само дето сателитните снимки показват друго.
  • 14 НЯМА КАК

    38 35 Отговор
    ПРИ БОМБАРДИРОВКА ДА УМРАТ САМО УКРАИНЦИ !!!! ТОВА КАЗВА ВСИЧКО КАКВО Е СТАНАЛО !!!!
    РУШЛЯМЦИТЕ ПАК ЛЪЖАТ
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 аха

    21 20 Отговор

    До коментар #15 от "Ами защо,":

    и къде го чете това да го прочета и аз? или само в главата ти е тази тъпотия... я се сети за крематориумите в Сирия? кой ги донесе? Русия? Я се сети за крематориумите в Мариупол. Кой ги донесе? Русия? Аре да не проектираме руски сенки в чужди дворове.

    Коментиран от #45

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Минувач

    28 9 Отговор
    CNN кога станаха военни разследващи експерти, за да имат позиция, с какво оръжие е стреляно. Явно журналистите вече са експерти по всичко. Но по-важното е самата телевизия СиЕнЕн, която е подобие на нашите централни телевизии - яко платени, яко зависими и още по-яко манипулиращи милиони празноглавци. Още си спомням, как ги гледах тези СиЕнЕн почти денонощно при изборите в САЩ и не можех да повярвам, колко едностранно анализираха резултатите в полза на Байдън, как канеха единствено анализатори, които да плюят Тръмп, как нищо не казваха за обвиненията на републиканците за това, как Тръпм яко води и в последния момент как се обръща резултата и колко гласували имаше на по над 130 години, колко мъртви души избраха явно от гробовете си тези демократи. Така че СиЕнЕн=демократи=Байдън=войни=100% антиРусия=100%платени манипулатори!
  • 21 От страни

    22 9 Отговор

    До коментар #3 от "Няма логика":

    Особено ако тия украинци могат да дават показания срещу властта и други украинци. Къде е логиката да ги трепят самите ру сняци щом имат да ги разпитват, да взимат свидетелски показания, да ги съдят показателно....Къв е смисъла да убиваш този който ти е в ръцете? Римляните казваха "На кой му е изгодно.." Cui bono?, Cui prodest?"

    Коментиран от #23

  • 22 ехх

    6 5 Отговор

    До коментар #17 от "От страни.":

    Пенчо бре чети... Пенчо не чете. Пенчо бе УЧИ... Пенчо пак неще...
    оди да риташ топка ако ще четеш само заглавията.

    Коментиран от #33

  • 23 аха

    5 8 Отговор

    До коментар #21 от "От страни":

    къде е логиката? Ми ето ти я - прочети статията първо обаче...
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Някой

    17 9 Отговор
    Доверие в СННникой разумен човек няма. А и СНН не разследващ независим орган.
  • 27 Поканиха

    9 13 Отговор

    До коментар #6 от "горски":

    Руснаците покани а разследващи, но НЕ ги пуснаха!
  • 28 ...

    14 6 Отговор
    На руските самолети НИЩО ИМ НЯМА... дори КРИЛАТА :)))
    същата лъжа като тази тука.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 От страни

    10 7 Отговор

    До коментар #11 от "Българка":

    Кви варварства и изтезания, карат го там все едно че са на Пампорово само че ски нямат. Ядене на корем, лекуват ги ама искат от тях свидетелски показания а това е недопустимо...
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Пенчо бре чети......

    1 1 Отговор

    До коментар #22 от "ехх":

    Това е моя Ник. Готин е нали?Става да се ползва за нечетящи и незнаещи хора.
  • 34 АБЕ ХОРА. МИСЛЕТЕ БЕ. Много изпростяхте

    10 13 Отговор
    НЯМА КАК ПРИ БОМБАРДИРОВКА НАД СГРАДА ДА УМРАТ САМО УКРАИНЦИ !!!! ТОВА КАЗВА ВСИЧКО КАКВО Е СТАНАЛО !!!!
    РУШЛЯМЦИТЕ ПАК ЛЪЖАТ
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Ксаниба

    15 6 Отговор

    До коментар #3 от "Няма логика":

    Е па прав сте - нема логика!! Но защо ощн от майдауна 2013-2014 украинуэциье избиват другите украинци!?!? После Донбасс - аллея на ангелите, 2 май 2014 - изгорените в Одесса!!! Това се нарича Гражданска война, а не логика.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Акъл

    5 6 Отговор

    До коментар #11 от "Българка":

    И защо ли Русия покани разследващи военни специалисти. И защо тях не ги допуснаха до мястото на събитието? Това не ти ли показва нещо. Не свети ли една лампичка. Мисли.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Руският регрес няма спиране

    4 11 Отговор
    За Руския авторитатен режим, реалността е нещо податливо на моделиране и обработка!!! Това е нещо, с което работят и да държат под контрол населението си!!! Нищо дори не е близо до истината!!!
  • 43 Пази боже сляпо да прогледа

    11 4 Отговор

    До коментар #11 от "Българка":

    Боже добре, че има разумни хора. Ако са всички като теб , ще съдиш, убиваш, изземваш имущества без съд и причина, без истински доказателства. Направо фашизъм и анархия ще е. В нацистка Германия такива като теб и украинците са ги слагали надзиратели, за да вършат черната работа, която и германците не са искали да свършат. Германците са се отвращавали и гнусели от тези укронадзиратели.
  • 44 защо

    11 3 Отговор
    "По-специално двама анонимни украински източника на CNN казаха на репортери, че ..." Абе "Факти", започнете с това! Смилете се малко.
  • 45 ами

    4 2 Отговор

    До коментар #16 от "аха":

    можеш да видиш видеокадри по френската тв, в които наемник ги казва тия неща...ама то не са само фейкти на тоя свят, търси, образовай се, информирай се
  • 46 ами

    7 2 Отговор

    До коментар #19 от "муа ха ха ха":

    тя пада през нощта ракетата, ти да не мислиш, че в спалното на затворниците спят и надзирателите? ....мухахаха

    Коментиран от #49

  • 47 Ганьо

    9 2 Отговор

    До коментар #2 от "Хахахахаха":

    тиЯ се създадоха с лъжи още от “пустинна буря” и не са спирали от тогава! Фокс също тогава дръпнаха…
  • 48 Иванушка  🇷🇺

    9 3 Отговор
    " ...Разследване, проведено от CNN..." - па що не и от Радио Ереван ? Уж звучи доста аргументирано с малката разлика че изглежда като Холивууд екшън - конспиративно и излишно сложно. Ако руснаците искаха да се отърват от десетина човека, щяха да се отърват доста по-прозаично и скучно. Куршум и след куршума Акт 😄😄😄
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 ами

    5 1 Отговор

    До коментар #50 от "муа ха ха ха":

    нали хаймърсите били много точни...улучили са точно това, което са искали...а на теб кой ти каза, че всички ракети на хаймърса правят кратери? ограмоти се малко
  • 55 ами

    3 1 Отговор

    До коментар #50 от "муа ха ха ха":

    и друго - няма килии, а има едно голямо спално помещение, в което спят всичките азовци - 193 на брой, на двуетажни койки...тия, които са спали на горните са изпепелени, другите отдолу са ранени от осколките...сигурно казарма си виждал само кога си минавал покрай нея, в кой клас си?
  • 56 Павел пенев

    2 1 Отговор
    Не се съмнянаме в правотата на Гьобелсовата медия CNN.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Иван

    1 2 Отговор
    Разследване на еврейската сат..анинска нацистка с..п.е.р.ма......както г..нус..ния евреин Хенри Кисинджър разследваше гн..усн..ия евреин Лери Силвърщайн (хазар..ски приятели от детинство).

    Коментиран от #61, #62

  • 61 гой хайван

    0 0 Отговор

    До коментар #60 от "Иван":

    обичаш ти йяврейската семка 😁
  • 62 гой хайван

    0 0 Отговор

    До коментар #60 от "Иван":

    обичаш ти йяврейската семка 😁
Новини по държави: