Last news in Fakti
  Тема: Украйна

12 Август, 2022 10:15 2 033 27

Потвърдиха! Няма заплаха за Запорожката АЕЦ

  • украйна-
  • война-
  • русия-
  • аец-
  • запорожие-
  • международната агенция за атомна енергия (маае)-
  • рафаел гроси-
  • съвета за сигурност на оон -
  • ню йорк

Според Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) няма риск за сигурността на Запорожката атомна електроцентрала в Украйна въпреки непрекъснатия обстрел

Потвърдиха! Няма заплаха за Запорожката АЕЦ - 1
Снимка: БГНЕС

Според Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) няма риск за сигурността на Запорожката атомна електроцентрала в Украйна въпреки непрекъснатия обстрел, на който тя е подложена, съобщи ДПА.

Експертите на агенцията дадоха предварителна оценка, че няма непосредствена заплаха за безопасността на централата в резултат на обстрела или други военни действия, заяви ръководителят на МААЕ Рафаел Гроси на заседание на Съвета за сигурност на ООН в Ню Йорк вчера. "Това обаче може да се промени всеки момент", предупреди той.

Още новини от Украйна

Само няколко часа преди свиканото по искане на Русия заседание Запорожката АЕЦ в Южна Украйна - най-голямата в Европа и сред най-големите в света - беше атакувана с тежка артилерия и ракетни установки, съобщи представител на руските окупационни власти.

Гроси призова Москва и Киев да предоставят на международните експерти достъп до централата възможно най-скоро. "Аз лично съм готов да ръководя такава мисия", каза той.

"Няма време", подчерта шефът на МААЕ. Агенцията се опитва от седмици да изпрати в централата инспекционна мисия. Киев и Москва се обвиняват взаимно, че възпрепятстват проверката, отбелязва Франс прес.

Съюзниците на Украйна подчертаха, че такава мисия е необходима, като изтъкнаха пред Съвета за сигурност отговорността, която носи Русия.

"Решението за събитията в Запорожието е просто. САЩ призовават Руската федерация да изтегли незабавно силите си от украинската територия", заяви американският заместник-министър за контрола над въоръженията и международна сигурност Бони Дженкинс.

Както се очакваше, руският посланик в ООН Василий Небензя хвърли вината върху Киев и неговите съюзници.

"Призоваваме държавите, подкрепящи режима в Киев (. . .), да го принудят веднъж завинаги да сложи край на нападенията срещу Запорожката централа", а ООН и МААЕ - да заявят на украинските власти, че действията им са недопустими, каза той.

Трудно е да си представим същинския мащаб на евентуална ядрена катастрофа в централата. Цялата отговорност за това ще носят западните поддръжници на Киев, изтъкна руският дипломат, като нарече "сюрреалистични, цинични и абсурдни" обвиненията срещу Москва.

"Руснаците са прочути с изпипаните си планове за лъжи, саботаж и укриване като този, който виждаме днес", отговори украинският посланик в ООН Сергий Кислица. "Никой от нас не може да спре вятъра, разнасящ радиацията, но заедно можем да спрем една терористична държава. И колкото по-скоро спрем Русия, толкова по-скоро Европа и светът ще се почувстват отново в безопасност", добави той.

Русия обвини и службите на ООН, че са възпрепятствали мисията на МААЕ, но говорителят на генералния секретар Антониу Гутериш отхвърли тази идея.

"Става дума за ядрена централа, намираща се в средата на едно бойно поле. Мисля, че можем да си представим най-малко две-три страници (с изброени) пречки" за проверката, отбеляза Стефан Дюжарик.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ротшилд

    36 3 Отговор
    Моята международна агенция МААЕ съм я създал, за да спира Иран да не нападне моя Израел, ама нека спре и Русия.
  • 2 да де

    34 3 Отговор
    И как го потвърдиха като от месеци не са стъпвали там или чакат да стане белята за да се произнесат тогава.
  • 3 Пъци

    15 1 Отговор
    Тука има-Тука нема.Слушаш внимателно и обичаш обезателно.
  • 4 А на бас

    46 5 Отговор
    Щом е в ръцете на Русия със сигурност е безопасно. Да не доближават до АЕЦа ония с СС на ревера. Ако трябва да се вкарат международни наблюдатели там. Русия вече го поиска. Така света ще види кой какви глупости твори и кой е готов да взриви цял АЕЦ. А на бас че ще има яко изненадани сред любителите на Дойче веле!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Хахаха

    5 32 Отговор
    Вярвайте! Русия никога не лъжи.
  • 7 Псевдоним

    30 1 Отговор
    Добре че беше международната агенция от хрантутници да ни го каже, че още щеше да има рев на умряло от умнокрасивите.
  • 8 Лично мнение

    32 5 Отговор
    Украинският посланик в ООН говори за манипулации. Сладурче. Царете на манипулациите ги знаем кои са. Да пита нас, 30 г ни манипулират, че колкото повече се разпродаваме, толкова по-богати сме щяли да станем. Е станаха, някои. Но не и народа. Та, хайде да пита патилите кой е манипулатор и кой не. Може да му отговорим, приятелски.
  • 9 Иван

    28 2 Отговор
    МААЕ се е прегряла малко! Украйна обстрелва атомна централа, но няма страшно спете спокойно деца:(
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 3.14К

    21 2 Отговор
    Небезня каза западните спонсори, а не поддръжници. Цитирайте точно и не правете интерпретации.
  • 12 Гост

    1 21 Отговор
    ...За...сега...такива обекти трябва да бъдат оставени далеч от военните действия....ама как да го обясниш на пияният Освободител......
  • 13 Мишел

    15 9 Отговор
    Планът на Украйна е да използва чрез артилерийски обстрел хранилището на отработено ядрено гориво на ЗАЕЦ като мръсна бомба. Ако го осъществи при подходящ западен пренос на атмосферни маси, ще има радиоактивно замърсяване в Донбас и в Русия. Така Украйна ще прекрати специалната операция без загуба на войната и ще причини огромни щети на Русия и на Путин.
    Засега и поне в следващите 3 дни в Украйна атмосферният пренос е от изток и изпълнението на такъв план се отлага.
    При тези условия Русия има ограничено време да провали украинската операция

    Коментиран от #17

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този от МАЕЕ трябва да е Ненормален!!

    20 0 Отговор
    Да кажеш пред цял свят, че няма опасност за Запорожката АЕЦ, при условие, ЧЕЕ обстрелват с Тежка алтилерия и ракети, то задължително нямаш място в МАЕЕ и мястото тие в Психатрия!!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Сатана Z

    21 3 Отговор

    До коментар #13 от "Мишел":

    Това е още едно потвърждение на заплахите,че Украйна може и е в състояние да активира "мръсна бомба",с което лудото фюререрче Зиленски плашеше Русия преди началото на СВО.

    Z
  • 18 Този от МАЕЕ трябва да е Ненормален!!

    14 1 Отговор
    Да кажеш пред цял свят, че няма опасност за Запорожката АЕЦ, при условие, ЧЕЕ обстрелват с Тежка алтилерия и ракети, то задължително нямаш място в МАЕЕ и мястото тие в Психатрия!!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Мнение

    18 3 Отговор
    Не го знам кой е този Сергий Кислица,но лъже.Бог да го накаже този лъжец където рискува живота на много хора.С лъжи сами себе си ще затрият тези украинци.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    9 2 Отговор

    До коментар #16 от "Българка":

    Ами да пратят ‼️
    Нали и Русия това иска❗
    Те така и за самолета , разсъждаваха и съдиха от креслата си❗
    И за един 1 май така от канцелариите решаваха❗
  • 24 Хубаво

    3 0 Отговор
    чтом няма риск-поемите и вие,български експерти,за последствия!
  • 25 Ахмак

    8 0 Отговор
    Само на мен ли ми се струва, че щом укрофашистите обстрелват АЕЦ, то МААЕ казва -Нама проблем!
    Демек - продължавайте да стреляте!
    Ако обаче Русия стреляше - олеле майкооо, такъв вой щяха да нададат същите тези евролиберасти!
    А с тази си изява , МААЕ развързва ръцете на надрусаният клоун!
  • 26 Тъпан

    3 0 Отговор
    Експертите на агенцията дадоха предварителна оценка, че няма непосредствена заплаха за безопасността на централата в резултат на обстрела или други военни действия, заяви ръководителят на МААЕ Рафаел Гроси

    С това изказване потвърждават съгласие за обстрел на ядрената централа.
  • 27 ААА

    1 0 Отговор
    Обект на ударите са критични елементи за централата, така че оасност има и е реална. Ако аз насочвах ударите и искам сериозен проблем, то щях да избера същите съоръжения.
    Поведението на ВСУ не е безоотговорно - то е терористично и престъпно. Обаче, ракетите са натовски и НАТО знае как ще се използват. Следователно, НАТО също се явяват от терористичната мрежа. Тази война сваля маски - за съжаление за сметка на невинни хора.