Last news in Fakti

12 Август, 2022 19:15 1 369 11

Двойно повече белгийци не могат да плащат сметките си за енергия в сравнение с 2021 г.

  • белгия-
  • икономика-
  • инфлация-
  • газ

Доставчиците забелязват, че не само погасяването на крайната фактура става все по-проблемно, но и че все повече клиенти не могат да направят авансовите си плащания

Двойно повече белгийци не могат да плащат сметките си за енергия в сравнение с 2021 г. - 1
Снимка: Shutterstock

В сравнение с преди година над два пъти повече белгийци имат проблеми с плащането на сметките си за енергия. Най-големите енергийни доставчици забелязват забележително увеличение на броя на молбите за погасителни планове. Това предаде за БТА белгийската агенция Белга, като се позовава на публикация в петък на белгийския вестник „Хет лаатсте ниус“ (Het Laatste Nieuws).

„В сравнение с преди една година, имаме 2,5 пъти повече заявки за разсрочване на вноските“, казва Грейт Рузен, говорител на „ТоталЕнърджис“ (TotalEnergies), четвъртият по големина доставчик на енергия в Белгия. Доставчикът на енергия „Мега“ (Mega) също отбеляза увеличение на дела на клиентите с разсрочено плащане през последните месеци от 1% на 2,5%. Всички други доставчици говорят за „значително увеличение“.

Проблемите с плащането възникват както при клиенти с търговска тарифа, така и при тези със социална тарифа. Освен това доставчиците забелязват, че не само погасяването на крайната фактура става все по-проблемно, но и че все повече клиенти не могат да направят авансовите си плащания.

Увеличението се обяснява с главоломно високите цени на енергията. Те са се повишили рязко от септември насам и оттогава никога повече не са падали. Според данните на фламандския енергиен регулатор (VREG) средната годишна сметка за природен газ по договор, сключен през юли, достигна най-високото ниво досега.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Танк

    14 0 Отговор
    Ана... ли. Тази статия що не е написана отDW. Срам за медията. Ма те такова май не пишат.
  • 2 Зззз

    15 0 Отговор
    Ееее,българите нямат този проблем , нали трябва да подкрепяме евробратята . Глад ,студ, безработица хем ще плащаме ,хем ще сме солидарни.
  • 3 Ами

    15 0 Отговор
    да слушат обора още !
  • 4 Да бе

    6 1 Отговор
    У нас газта от миналата година се вдигна четири пъти. И просто не я ползвам. Тия щом имат пари за погасутелни сметки, въобще да не се оплакват
  • 5 Горките белгийци!

    13 0 Отговор
    Н аправо ми се плаче!Да им съберем по някое левче! А голям % процент от българите как ще плащат само Господ знае!
  • 6 за гъби съм

    10 1 Отговор
    еми то с 1850 евро минимална заплата не им е лесно на белгийците..
  • 7 Ми да седят на студено

    10 1 Отговор
    Като у нас. Полезно е за здравето. И да хапват по малко от нашите храни. Например имитация на кисело мляко и филийка подобие на хляб. Полезно е за здравето. А най-голямата файда е от препаратизацията и бустеризацията.
  • 8 Поручик Галицин

    10 0 Отговор
    Да дарим заплата за белгийския народ.
  • 9 От плажа

    12 0 Отговор
    ЕС: ще мизерстваме в името на лгбт и осрайна!
  • 10 Механик

    12 1 Отговор
    ЕС умре! Жалко, че Европа умира с него! Няма я Европа. Населението и е неевропейско, половете и са ненoрмални, хората и са под-човеци. Сега ще се къпят, но рядко. После няма да се къпят изобщо. Зимъска ще гладуват, студуват и ще са на тъмно.
  • 11 123

    4 0 Отговор
    Малеее! :) Тези ги е сполетяло благополучието :)
Новини по държави: