Last news in Fakti

13 Август, 2022 18:45 3 001 5

Езерото Гарда в Италия се сви до рекордни нива

  • италия-
  • суша-
  • езерото гарда

Нивото на езерото Гарда в Италия, което  е и най-голямото в страната, достигна рекордно ниските нива

Езерото Гарда в Италия се сви до рекордни нива - 1
Снимка: Shutterstock

Нивото на езерото Гарда в Италия, което е и най-голямото в страната, достигна рекордно ниските нива, отчетени през 2003 г. и 2007 г. заради продължителната суша, която също е най-тежката в страната от десетилетия, предаде Асошиейтед прес.

Туристи, прииждащи в района на езерото, откриват доста по-различен от обичайното пейзаж в сравнение с предишните години. Сега на местата, на които преди имаше вода, има оголени камъни.

В Северна Италия от месеци не е имало значителни и продължителни дъждове. Снеговалежите тази година белязаха 70-процентен спад. Това доведе и до намаляване на нивото на река По, което пък причини щети за милиарди евро за фермерите, които разчитаха на реката за напояване на обработваемите си площи. За да компенсират, това властите позволиха повече вода да се оттича от езерото Гарда към местните реки - 70 кубични метра на секунда, но през втората половина на юли намалиха това количество, за да защитят самото езеро и туризма до него.

Сега всекидневно езерото губи по два сантиметра от нивото си. А същевременно температурата на водата е над средната за август и е 26 градуса по Целзий спрямо обичайните 22 градуса, което се доближава до средното за водата на Карибско море (27 градуса), казват местните власти.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 от село

    21 3 Отговор
    По важното сега са санкциите срещу Русия .Нищо , че ще стоим гладни ,жадни и на студено !!!!
  • 2 Някой

    24 3 Отговор
    Нищо, нека европейците и островитяните да видят какво е нормалния климат, когато го няма Гълфстрийм. Който американците успешно затриха - неволно или не.
    Сега ще видим колконзелени са прословутите английски ливади - при 35 градуса и липса на валежи ще заприличат на запустял двор в кв. Столипиново. А магистралите и летищните писти почват да се размекват.
    Това само да докаже, че онези на запад не са по-добри от няс, нито строят много по-добре. Просто имаха един много балансиран климат със сравнително малки температурни девиации. До сега.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 нннн

    9 1 Отговор
    Путин е виновен.
  • 5 Коко

    9 2 Отговор
    Ей, развалиха хубавата държава тези котмуши! Отначало посегнаха на италианския темперамент - забраниха им да се прегръщат и да се срещат чрез известната епопея, после посегнаха на техния туризъм. Сега им организираха суша. То бива, бива разрушителни апаши, но чак толкова не бива!
Новини по държави: