Last news in Fakti

14 Август, 2022 06:18 2 064 4

Наркокартели палиха автомобили и блокираха пътища в погранични градове в Мексико

  • наркокартели-
  • мексико-
  • палежи-
  • блокади

Консулството на САЩ в Тихуана разпореди около полунощ на служителите си „да се укрият до второ нареждане“

Наркокартели палиха автомобили и блокираха пътища в погранични градове в Мексико  - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС - архив

Мексиканските погранични градове Тихуана, Мексикали, Росарито и Енсенада пострадаха от насилие, дело на местни банди, които палиха автомобили и поставиха пътни блокади, предаде Асошиейтед прес", цитирана от БТА.

Консулството на САЩ в Тихуана разпореди около полунощ на служителите си „да се укрият до второ нареждане“ заради проявите на насилие, избухнали късно вечерта в петък.

За трети път тази седмица мексикански градове преживяха палежи и стрелба, дело на наркокартели. Бандите изглежда вземат на прицел магазини, превозни средства и невинни минувачи, заради спорове помежду си или в опит да заловят членове на съперничещи банди.

Властите в щата Баха Калифорния казаха, че на различни места са били откраднати и подпалени общо 24 автомобила: 15 в Тихуана, 3 в Росарио и по два в Мексикали, Енсенада и Текате.

Кметът на Тихуана Монсерат Кабайеро заяви, че станалото е резултат от спорове между наркобанди и ги призова да спрат насилието.

Кабайеро излезе с обществен призив до „организираната престъпност“ – термин, използван в Мексико за наркокартелите, да спрат нарастващата тенденция да бъдат вземани на прицел невинни граждани.

Днес казваме на организираните престъпни групи, които извършват тези престъпления, че Тихуана ще остане отворен град и ще се грижи за гражданите си, каза Кабайеро във видеообръщение. Тя каза още, че „искаме от тях да си уредят сметките с онези, които не са им се издължили, а не със семействата и трудолюбивите граждани.

През вчерашния ден по улиците на Тихуана почти нямаше хора, а много от автобусите и маршрутките не се движеха. По-късно вчера кметът Кабайеро съобщи, че някои коли на обществения транспорт вече работят.

Федералната служба за обществена безопасност съобщи, че един човек е пострадал при насилието, а федерални, щатски и местни сили са задържали 17 заподозрени, включително 7 в Тихуана и по четирима в Росарито и Мексикали.

Някои от заподозрените са били идентифицирани като членове на картела Халиско, обвинен в подпалване на магазини и стрелба по хора по-рано през седмицата в щатите Халиско и Гуанахуато.

Районът около Тихуана, който граничи с Южна Калифорния, е доходоносен коридор за трафик на наркотици, който дълго беше под контрола на картела Ареяно Феликс. Впоследствие обаче той стана бойно поле между различни банди, сред които картелите Халиско и Синалоа.

Думите на кмета, че Тихуана ще остане отворен, бяха във връзка със случилото се в пограничния град Сиудад Хуарес, където учебни занятия и обществени събития бяха отменени след подобно насилие в четвъртък.

Предполагаеми членове на банди убиха 9 души в Сиудад Хуарес, сред които четирима служители на местна радиостанция, след като в битка между банди в затвор загинаха двама лишени от свобода.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Роза

    11 2 Отговор
    Престъпността в Мексико и въобще в Латинска Америка е огромна!Причина за нея е бедността и безработицата на големи слоеве от населението.Огромна е и корупцията на политиците и на полицията.Във всеки случай не е безопасно да се ходи до страни като Мексико.Не е безопасно за туристите и за обикновените граждани.

    Коментиран от #3, #4

  • 2 Николай

    1 1 Отговор
    Ареяно : D
  • 3 Божур

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "Роза":

    Благодаря за инфото, Розе, никога не бих стигнал сам до подобен извод. Респект!
  • 4 Линкълн

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Роза":

    Най безопасно е да се ходи в Мексико само като част от САЩ иначе там няма държава нито армия всичко е потънало в разруха бедност корупция престъпност убийства
Новини по държави: