Last news in Fakti

14 Август, 2022 16:17 1 628 13

Талибаните обявиха утрешния ден за обществен празник

  • афганистан-
  • талибани-
  • кабул-
  • празник-
  • обществен

За да отбележат една година, откакто превзеха Кабул на фона на хаотичното изтегляне на силите на САЩ и техните съюзници

Талибаните обявиха утрешния ден за обществен празник - 1
Източник: БГНЕС

Талибаните обявиха утрешния ден за обществен празник в Афганистан, за да отбележат една година, откакто превзеха Кабул на фона на хаотичното изтегляне на силите на САЩ и техните съюзници, предаде ДПА.

"На 15 август е първата годишнина от победата в джихада на афганистанците, предвождан от Ислямско емирство Афганистан, срещу окупационните сили на Америка и нейните съюзници", се казва в изявление на министерството на труда, предаде БТА.

Талибански бойци влязоха в Кабул без бой миналата година, след което поетапно възобновиха елементите на строгото си управление. Силите за сигурност на бившето правителство на Афганистан се разпръснаха, а афганистанският президентът избяга от страната. Десетки хиляди афганистанци се стекоха към международното летище в Кабул в опит да избягат от родината си.

Оттогава произволните арести, извънсъдебните убийства на служители на бившите власти, атаките на "Ислямска държава" срещу религиозни малцинства и икономическите затруднения се превърнаха в ежедневие в Афганистан, отбелязва ДПА.

Наскоро президентът на САЩ Джо Байдън обяви, че при американски въздушен удар в Кабул е бил убит лидерът на "Ал Каида" Айман аз Зауахири. Талибаните осъдиха атаката и казаха, че не са знаели, че Аз Зауахири е в Кабул.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Крещящите орли

    19 0 Отговор
    Честит празник и освобождение от хамериканско иго!
  • 2 пьешу

    14 1 Отговор
    до къде стигнаха издевателствата с езика... "хаотично изтегляне" и "позорно, паническо бягство" са "две большие разницы".

    Коментиран от #7

  • 3 да де

    11 3 Отговор
    Краварите избягаха като бити пее.аси от козари въоръжени с калашници като зарязаха оръжие за милиарди.
  • 4 Васил

    1 11 Отговор
    Сигурно ще празнуват заедно с Рашистите.
  • 5 МИГ-29

    16 3 Отговор
    Да им е честит празника! Някой и нас ще трябва да освободи от американско иго, и това са братушките, няма кой друг! И да си имаме и ние ден на независимостта от САЩ !

    Коментиран от #11

  • 6 обществен празник

    1 0 Отговор
    с ракия и вино на софрата и моми на пилони ще им дойде добре на брадатите, че толкова трезво гледат. Това да не пиеш цял живот не е шега

    Коментиран от #12

  • 7 стоян георгиев

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "пьешу":

    Не заради човешките права
    Да, мнозина са шокирани, а причината за това е очевидна: хората на Запад постепенно разбират, че преди 20 години техните правителства влязоха в Афганистан не за да опазят човешките права, а само и единствено заради политическите си интереси. Но политическите интереси постепенно се промениха, а разходите по операцията сериозно надвишиха ползата от нея, тъй че закономерно се стигна до решението: да се махаме оттук колкото е възможно по-бързо!

    Всичко се оказа една огромна лъжа. Човешки права ли? Правата на жените ли? Демокрация ли? Нека афганистанците да се оправят сами с тези въпроси, каза наскоро президентът на САЩ Джо Байдън.
  • 8 Поручик Галицин

    7 0 Отговор
    САЩ, напускайки Афганистан, оставят там оръжия и военна техника на стойност 85 милиарда долара, написа синът на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп - младши в "Туитър".

    "За в бъдеще... военна техника на стойност 85 милиарда долара беше оставена на талибанските терористи. Това означава, че всеки американец - мъж, жена, дете, е допринесъл с около 265 долара за тяхната терористична кауза, въз основа на факта, че САЩ са дом на около 320 милиона души. Браво, демократи!" - написа Тръмп-младши, придружавайки съобщението с таблица на Сметната палата на САЩ, която посочва броя на специфичните оръжия и оборудване.
  • 9 Гларус

    0 0 Отговор
    "Е ай ся"! - Не става! - Утре е деня на Варна!
    Местете датата за да не се разправяме...
  • 10 гост

    7 1 Отговор
    Браво да им е честита свободата. Да видим кога ние ще се избавим от краварското иго.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: