Last news in Fakti

28 Юни, 2013 17:49 1 079 1

ЕС започва преговори за членство със Сърбия

  • ес-
  • сърбия-
  • хърватия-
  • членство
ЕС започва преговори за членство със Сърбия - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерите на Европейския съюз са постигнали съгласие за започване на преговори със Сърбия за членството, съобщи Би Би Си.

По време на срещата на върха на ЕС в Брюксел, председателят на Европейския съвет – Херман Ван Ромпой заяви, че началото ще бъде поставено през януари 2014 г.

До този момент евентуалните преговори между двете страни бяха блокирани от споровете за Косово. Решението идва в следствие постигнатото споразумение през април, с което Белград подобри отношенията си с бившата сръбска провинция.

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу определи решението като „наистина историческо“.

Лидерите на ЕС се съгласиха да започнат преговори с Косово по т.нар. споразумение за асоцииране, покриващо търговските, икономическите и политическите въпроси. То се води като първа стъпка по пътя за членство в съюза.

Европейските лидери, също така приветстваха и включването на Хърватия в организацията. Страната ще стане официална членка на съюза в идващия понеделник. Тя ще се превърне във втората страна членка на ЕС от бивша Югославия след Словения.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 маляка

    0 0 Отговор
    откакто станахме членове на ЕС ама само ЧЛЕНОВЕ живота ма притисна